Новини
29 Серпня 2023
386

Уряд Франції виплатить виноробам понад €200 мільйонів

Програма підтримки допоможе виробникам адаптуватися до падіння попиту у Франції

Міністерство сільського господарства Франції отримало від ЄС дозвіл і фінансову підтримку на виплату кризової дистиляційної допомоги регіонам Бордо та Лангедок обсягом €240 млн, повідомляє Financial Times. Програма передбачає перегонку вина в етанол, який використовуватиметься у промислових цілях: для виробництва парфумерії або водно-спиртових гелів.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фесно заявив, що уряд прагне “зупинити обвал цін та допомогти виноробам знайти нові джерела доходу”. Він додав, що фермерам необхідно “пристосуватися до змін споживчої поведінки та адаптувати виробництво до попиту у майбутньому”.

Цього року профіцит вина становитиме до 3 млн гектолітрів — 7% від торішнього обсягу виробництва в 42 млн гектолітрів. Передбачено схему з виплати компенсацій за вирубку виноградників. На це погодилися близько 1 тис. виноробів у Бордо, знищать 9,2 тис. га виноградних лоз — 8% від загальної площі вирощування в регіоні.

Згідно з даними дослідження компанії Kantar, споживання червоного вина французами за останні десять років скоротилося на 32%, до того ж найбільше це відбилося на молоді — вона віддає перевагу або міцним напоям, або пиву, або просто вживає менше алкоголю.

Попит на елітні вина та шампанське тримається краще, ніж на більш доступні столові вина, тому багато виробників перейшли на ринок преміумкласу. Крім того зросли продажі рожевих вин; великі групи LVMH і Pernod Ricard придбали виробників Whispering Angel та Sainte Marguerite en Provence.

Згідно з даними Федерації експортерів французьких вин та спиртних напоїв, обсяг французького експорту, як і раніше, залишається більшим: у 2022 році він становив €17,2 млрд — на 10% більше рік до року.

Нагадаємо, з 2026 року вводяться е-марки акцизного податку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram