Драйв
8 Лютого 2022
3 788

Побачимося в Roblox: Як пандемія змінила підхід до психотерапії

Більшість терапевтів перенесли свої сесії не просто в онлайн, а у відеоігри — і не планують відмовлятися від цього нового інструменту

У перші тижні пандемії сімейний терапевт із Санта-Клари Моне Голдман по-різному намагався боротися зі стресом. “Я тренувався, я медитував, я займався йогою”, — говорить він. Але краще не ставало, поки він не звернувся до звичного проведення часу: відеоігор. У яскравому, захопливому світі онлайн-ігор Голдман знайшов втіху — і знову почав отримувати задоволення від життя. Зіткнувшись із труднощами віртуального спілкування з клієнтами, він поставив питання, чи можуть ігри допомогти і його пацієнтам.

Голдман почав навчати інших лікарів, як використовувати онлайн-ігри в роботі, і почав він з Roblox — платформи з мільйонами ігор, яка в США є особливо популярною серед дітей від 5 до 12 років. Під час Zoom-сеансу із двома хлопчиками з початкової школи Голдман попросив дітей назвати їхню улюблену гру Roblox. Спочатку запанувало “повне мовчання, у всіх було вимкнено камери”, розповідає Голдман. Потім один із хлопчиків згадав Brookhaven, рольову гру, дія якої відбувається у жвавому місті. Незабаром діти з ентузіазмом водили одне одного ігровим простором, забувши про свою сором’язливість.

Подібно до традиційної ігрової терапії, в якій іграшки допомагають пацієнтам висловлювати думки та почуття, онлайн-ігри пропонують інший спосіб спілкування. Голдман вважає, що для деяких людей, які переживають про свою зовнішність чи мову, ігри — це можливість відкрити для себе “голос у його різних формах”, чи то аватари, графіка чи інші цифрові твори. Він зауважив, що діти, яким важко дається особиста терапія, оживають і стають впевненішими у віртуальному середовищі. “Це найголовніший плюс”, — говорить він. Сьогодні Голдман консультує дітей, підлітків та дорослих, поєднуючи ігрову та розмовну терапію.

Хоча використання відеоігор у терапевтичних цілях не нове, інтерес лікарів до цього формату значно зріс під час пандемії через масовий перехід на телемедицину. “Багато терапевтів було шоковано”, — говорить засновник Geek Therapy Хосуе Кардона, некомерційної організації, що пропагує використання відеоігор та інших популярних медіа. За його словами, у грудні 2019 року група Geek Therapy у Facebook налічувала трохи менш як 1000 учасників, зараз їх понад 5400. Клініцисти використовують онлайн-ігри по-різному: приєднуються до клієнтів на таких платформах, як Roblox або Minecraft, або дають їм грати самостійно з певною терапевтичною метою.

У чому допомагають ігри

На фото: скрін гри MindLight

“Відеоігри привертають і утримують увагу”, а це вже перший крок до контролю тривожних думок, каже клінічний психолог Еймі Дарамус. У роботі з дорослими, які страждають на хронічні психічні захворювання, зокрема тривогу, депресію і шизофренію, вона використовує відеоігри як міст до інших навичок подолання труднощів. Якщо під час сеансу когось долають нав’язливі думки, відеоігри за кілька хвилин знімають занепокоєння. У цей момент, пояснює Дарамус, пацієнт набагато краще здатний виявляти свідомість.

Деякі дослідження показують, що відеоігри так само, а потенційно навіть більше, ефективні, як і інші заходи впливу на психічне здоров’я, особливо під час тривоги. Дослідження 2017 року, опубліковане в Prevention Science, показало, що для зниження дитячої тривожності гра MindLight так само ефективна, як і програма когнітивно-поведінкової терапії. В іншому дослідженні звернення до відеоігор знижувало тривогу пацієнтів більше, ніж додавання других ліків.

Деякі ігри спеціально звертають увагу на проблеми психічного здоров’я — наприклад, у Sea of ​​Solitude зображено персонажа, що зіткнувся з депресією та самотністю — але й казуальні ігри, призначені для розваги, теж корисні. Дослідження 2009 року, опубліковане в PLOS One, виявило, що гра в Tetris після перегляду травматичного фільму зменшує кількість спогадів, знижуючи ризик посттравматичного стресового розладу. По суті, гра “зламує увагу і пам’ять, щоб зупинити повторення цих спогадів знову і знову, поки мозок їх формує”, — пояснює Дарамус.

А іноді саме в межах цифрових кордонів ігрового світу пацієнти почуваються безпечніше і вільно, щоб впоратися із сильними емоціями. Клінічний соціальний працівник із Пенсільванії Кім Віллер Пойтевієн, яка консультує дітей та підлітків, влітку 2020 року зауважила, що дедалі більше юних чорношкірих пацієнтів тяжіють до таких ігор, як Fortnite, у відповідь на расове насильство. Діти “бояться поліції”, і так вони прагнуть захистити себе. “У них є передісторії, які говорять, що вони хороші люди, але поліція вважає їх поганими”.

Ігри також розвивають навички емоційного регулювання. Пойтевієн виросла в сім’ї геймерів і з дитинства грала в Atari. Сьогодні вона часто грає зі своїми клієнтами у відеоігри під час сесій, але не піддається їм. “Боремося по-справжньому”. За її словами, програючи, діти розвивають “толерантність до розчарування”. А неминучі збої, наприклад коли гра гальмує або викидає гравця, тренують терпіння.

Під час пандемії, онлайн-ігри були важливим додатковим ресурсом. “У всіх терапевтів, яких я знаю, зараз занадто багато замовлень”, — говорить Дарамус. Якщо клієнти не можуть прийти на очний прийом або хочуть попрактикуватися в техніках подолання стресу між сесіями, вона часто прописує ігри з орієнтацією на психічне здоров’я, такі як Sea of ​​Solitude, Night in the Woods та Gris.

Побоювання щодо залежності

Деякі експерти висловлюють занепокоєння щодо екранного часу та залежності від онлайн-ігор, особливо у дітей. Нещодавно Китай посилив свої й так суворі правила, що обмежують час онлайн-ігор для дітей до 18 років. Хоча Всесвітня організація охорони здоров’я визнає ігровий розлад захворюванням, оцінки його поширеності різняться. Огляд 53 досліджень 2020 року говорить, що на цей розлад у всьому світі страждає приблизно 3% гравців.

Почесний професор та колишній завідувач кафедри психології Каліфорнійського державного університету Домінгес Хіллз Ларрі Розен, каже, що ігри сприяють модифікації поведінки, що може перерости у залежність. За його словами, що більше ми граємо, то більше отримуємо хімічних речовин, які приносять задоволення — насамперед дофаміну, серотоніну тощо.

З іншого боку, ігри допомагають позбавлятися небажаних почуттів, а саме занепокоєння. Ланцюжок щоденних входів у систему — концепція, популяризована (але в жодному разі не створена) Snapchat — чудовий приклад. “Ви продовжуєте ланцюжок, бо турбуєтеся, — каже Розен. — Вам потрібно бути відповідальними та виконувати свої соціальні зобов’язання”. Коли ми входимо в систему, щоб продовжити серію, це неприємне почуття випаровується.

Онлайн-ігри фантастично цікаві, тому що їх успіх залежить від уваги. Що довше ми граємо, то більша ймовірність, що ми щось купимо, і тим більше грошей заробляють ігрові компанії. “Суть у тому, що вони хочуть довше затримати вас там”, — каже Розен.

Всупереч потенційним підводним каменям ігроманії, терапевти намагаються не стигматизувати ігри. Вони не кажуть клієнтам, що треба припинити грати, а використовують ефективніший, на думку Пойтевієн, підхід: розмова про баланс. Вона запитує: Що ви відчуваєте, коли граєте у відеоігри до четвертої години ранку? Які природні наслідки?

Голдман із цим згоден. Йому не подобається визначення “що викликають звикання”, але він визнає, що ігри можуть стати шкідливою звичкою. Якщо занадто часто використовувати їх як стратегію боротьби зі стресом, після виходу із системи “залишаться ті ж проблеми, з якими ми намагалися впоратися”, наголошує він. І ці проблеми, ймовірно, “стають серйознішими, тому що ми витрачаємо більше часу на ігри, і менше на пошуки роботи чи навчання у школі”.

Після пандемії

За словами Дарамус, що популярнішими стають онлайн-ігри, то більше клініцистам потрібні суворі етичні принципи їх використання. Завдання полягає в тому, щоб “проводити терапію не так, як нам зручно, а так, щоб вона приносила користь клієнту”. Якщо пацієнт хоче провести всю сесію, граючи в Animal Crossing, як лікареві пов’язати це з конкретною метою лікування, наприклад, відточування соціальних навичок або формування терпимості до стресу?

Лікарі хотіли б зберегти онлайн-ігри у своєму арсеналі, навіть коли пандемія врешті-решт закінчиться та відновляться особисті консультації. Якщо традиційна розмовна терапія не дає результатів, ігри стають останньою надією. Голдману регулярно дзвонять батьки старшокласників та студентів університетів, які ненавидять терапію, але хочуть хоч із кимось поговорити. Сім’ї звертаються до нього через неупереджений підхід і симпатії до ігор.

“Терапія може бути страшною та складною”, — каже Голдман. Спілкування з пацієнтами у грі, де вони почуваються у безпеці, багато змінює, навіть якщо заради цього доводиться призначати зустрічі на сервері World of Warcraft. “Все, що завгодно, аби ви увійшли до цих дверей”.

Джерело: Wired

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram