Новини
19 Грудня 2022
649

Інфляція призведе до світової економічної рецесії наступного року

Основними причинами є пандемія та війна

У МВФ повідомили, що “найгірше ще попереду і для багатьох 2023 рік буде відчуватися як рецесія”. У всьому світі люди відчувають інфляцію через різке зростання ціни на продукти першої необхідності, такі як продукти харчування, опалення, транспорт і житло. І хоча пік росту інфляції може бути близько, наслідки багато хто може відчувати дуже довго, повідомляє Finance.ua.

Основними причинами інфляції є пандемія та війна. Довгий і комфортний період незначної інфляції та низьких процентних ставок раптово закінчився після початку COVID-19. Уряди та центральні банки підтримували домогосподарства та блоковані підприємства, фінансуючи необхідні заходи.

До 2021 року, коли карантинні заходи закінчилися, а світова економіка почала зростати, усі ці стимулюючі гроші переповнили світову торгову систему.

Заводи, які простоювали, не могли наростити достатньо швидких темпів виробництва, щоб задовольнити попит, правила захисту від COVID-19 спричинили брак робочої сили в роздрібній торгівлі, транспорті та охороні здоров’я, а бум відновлення спричинив різке зростання цін на енергоносії.

Ситуація погіршилася після того, як росія здійснила напад на Україну. Заходи проти російської нафти й газу призвели до зростання цін на пальне.

Хоча нещодавнє падіння цін на бензин трохи послабило тиск, інфляція залишається головною увагою адміністрації президента США Джо Байдена, президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца, які збільшують свої бюджети, щоб направити мільярди євро на програми підтримки. Різке зростання цін на продовольство посилює бідність і страждання в бідніших країнах. За оцінками Всесвітньої продовольчої програми, ще 70 млн людей у всьому світі наблизилися до голодної смерті з початку війни в Україні.

Центробанки світу почали різке підвищення процентних ставок, щоб охолодити попит і приборкати інфляцію.

До кінця 2023 року Міжнародний валютний фонд очікує, що глобальна інфляція впаде до 4,7%. Метою є “м’яка посадка”, за якої охолодження відбуватиметься без обвалів ринку житла, банкрутств підприємств чи різкого зростання безробіття.

Однак все частіше говорять про те, що ліки проти підвищення ставок можуть мати гіркий смак. Звичайний жовтневий прогноз МВФ був одним із найпохмуріших за останні роки.

Нагадаємо, Рада Європи затвердила план дій для України на €50 мільйонів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram