Думки
17 Серпня 2021
2 203

Ольга Стажко: Переваги, недоліки та перспективи в Україні VR та AR рішень у нерухомості

Сертифікований експерт ринку нерухомості — про те, чому диджиталізація рієлторського бізнесу є неминучим процесом

Не встаючи з дивана пройтися затишним двором нового ЖК, оцінити дизайн рецепції, натиснути кнопку ліфта, відкрити двері квартири, помилуватися видом з вікна, відчути комфорт простору, порівняти габарити приміщень. За допомогою віртуального світу — цілком реально. І що важливо: ця віртуальність приносить реальні гроші.

Цифрові технології радикально та швидко змінюють класичні способи продажу нерухомості. За даними дослідження Goldman-Sachs до 2025 року 1,4 млн рієлторів використовуватимуть технології віртуальної та доповненої реальності. Чим приваблюють VR & AR забудовників і топ рієлторів, та чи ефективні такі методики в українських реаліях?

7 головних переваг імерсивного знайомства з об’єктом

Економія часу. BIM проєктування та інші віртуальні технології значно прискорили роботу архітекторів, забудовників, дизайнерів, девелоперів і рієлторів. До 40% часу агента з продажу нерухомості йде на узгодження зручного часу огляду об’єкта обома сторонами та сам показ. Нерідко попередні перемовини тривають довше огляду приміщень.

Альтернатива: вітрина об’єктів + імерсивний тривимірний тур. QR код відкриває доступ у реально наявні чи заплановані до будівництва житлові будівлі, готелі, бізнес-центри, ТРЦ, логістичні центри, великі комплексні проєкти у будь-який час. VR & AR економить дорогоцінний час продавців, агентів і покупців.

Зниження витрат. Паливо, витрачене київськими рієлторами на показ об’єктів у Конча-Заспі, Гостомелі, Житомирській та Черкаській областях, Одесі, Львові та Харкові вимірюється тисячами гектолітрів. Віртуальна реальність допомагає продавати об’єкти без подорожей, дорогих банерів і поліграфічної продукції.

Дистанційний продаж. Віртуальний тур доступний з будь-якої точки земної кулі. В умовах України це особливо актуально для презентації девелоперських проєктів закордонним інвесторам. Прискорюються продажі апарт-готелів та новобудов приватним інвесторам з інших регіонів країни.

Емоційний аспект ухвалення рішення. Бетонні стіни, брус у розрізі, конструкція вентильованого фасаду, сендвіч-панелі та поверховий план лякає більшість покупців багатоповерхових новобудов і котеджних містечок. Далеким від архітектури та будівництва людям складно уявити фінальний результат. Інтерес згасає від недовіри та відсутності прикладу.

Доповнена реальність враховує важливий елемент кінцевого рішення — емоцію. 3D тур “вже побудованими та мебльованими” апартаментами в компанії робота або кішки створює недосяжний звичайними засобами WOW-ефект. Якісні моделі важко відрізнити від відеозображення реальних об’єктів. Зрештою покупець швидко вирішує.

Незалежність і багаторазовість. Запропонований рієлтором маршрут огляду об’єкта багато покупців сприймають як спробу приховати недоліки. У віртуальному турі візитер сам прокладає маршрут, завжди може повернутися в потрібну точку, вивчити ретельно всі деталі. Об’єкт можна розглядати декілька разів, не витрачаючи час на дорогу та узгодження графіків. Самостійна прогулянка викликає більше довіри, конверсія продажів зростає на 15%.

Деталізована інформація. 3D тур з можливістю прогулятися територією, заглянути в кожну кімнату, підкинути подушку чи приготувати попкорн у мікрохвильовій печі створює у покупця враження повноцінного особистого візиту за власним маршрутом. 3D візуалізація оживляє, робить зрозумілими та доступними креслення й сухі цифри параметрів будівлі.

Під час огляду потенційний інвестор, покупець, орендар отримує масу додаткової інформації: 

• оцінка габаритів — як насправді виглядають 250 м² пентхаусу у двох рівнях;

• наскільки вдало вирішена ергономіка та логістика простору;

• чим відрізняються 3 і 7-й поверхи бізнес-центру: чи затишно на релакс-терасі, наскільки місткий гостьовий паркінг, чи безпечний вертолітний майданчик;

• як виглядає квартира чи магазин у різних сценаріях денного і вечірнього освітлення;

• якої глибини полиці у гардеробній, де стоятиме холодильник, диван, робочий стіл, вітрина;

• як насправді відчувається заявлене авторами проєкту додаткове освітлення у гостьовій зоні маєтку;

• як виглядає на місцевості житловий комплекс, наскільки збережена приватність та обіцяний вид на околиці.

Безпека. Ключі від чужих квартир і будинків є у будь-якого професійного торговця нерухомістю. У випадку з порожнім приміщенням ризик мінімальний. У разі продажу колекційного об’єкта з антикварними меблями чи вартісною побутовою технікою власнику та рієлтору постійно загрожує зацікавленість зловмисників. Віртуальний тур мінімізує ризики.

6 головних недоліків VR і AR рішення в українській нерухомості 

Ціна. В Україні доступні великим девелоперським компаніям віртуальні технології окупаються на продажі дорогих об’єктів.

Розробка повноцінної 3D моделі враховує:

• використання ліцензійних програм;

• результатів польоту дрона, макетів, відео та фото зображень;

• каталоги будматеріалів, техніки, меблів, текстилю, інтер’єрних салонів;

• розробку сценарію та розрахунки;

• тестування прототипу.

Час. На створення ефектних деталізованих VR & AR моделей у професійних компаній йде як мінімум три тижні.

Складнощі з доступом. Інтерактивні панелі та окуляри віртуальної реальності у відділах продажів великих забудовників стали нормою. Для широкого споживача технічні новації частково недоступні — не у кожного потенційного покупця є необхідне обладнання.

Недовіра. Українці за своєю природою — народ недовірливий. Красива картинка у старшого покоління нерідко викликає прямо протилежну емоцію — очікування обману, спроби продати пустушку. Онлайн-тур у будь-якому випадку закінчується особистим візитом до відділу продажів й оглядом будинку.

Правова незахищеність рієлтора. Будь-який договір з рієлтором продавець може розірвати в односторонньому порядку без оплати понесених витрат. Судові суперечки у більшості закінчуються не на користь рієлторів. Як результат — застосування VR & AR рішень на ринку приватних продажів обчислюється одиницями. У 99% випадків продавець самостійно оплачує послуги веб-розробника. Час, креатив і зусилля, витрачені командою рієлтора, до уваги не беруться.

Піратство та шаблони. Сценарій, оригінальні ідеї та незвичайні деталі візуалізації розробники регулярно запозичують один в одного без дотримання авторських прав. І всі працюють на певних шаблонах. Зрештою замовники часто отримують типові рішення, однакові сценарії, однотипних персонажів та озвучку. Ефективність таких горе-моделей вкрай низька.

Диджиталізація рієлторського бізнесу невідворотна. Виграють ті, хто не боїться першим застосувати нові технологічні рішення, ризикнути, витратити певні гроші й час на старті. Впевнена, що визнання статусу рієлтора в Україні на офіційному рівні значно прискорить впровадження імерсійних турів на ринку приватних продажів. Досвід українських девелоперів вже довів їх ефективність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram