Соцмережі
25 Червня 2019
634

Олексій Дорошенко: Борговий вир Пенсійного фонду

Індексація пенсій та одноразова допомога боляче вдарили по ПФ

За перші чотири місяці 2019 року фактичні видатки Пенсійного фонду перевищили планові на 8,9 млрд грн. Це відбулося через індексацію пенсій та виплату одноразової допомоги по пенсіях, починаючи з весни. У березні, за даними Офісу з фінансового та економічного аналізу у ВРУ, виник дефіцит ПФ у 4,8 млрд грн, а в квітні вже в 5,2 млрд грн. При цьому зростають як доходи власне самого пенсійного органу, так і витрати державного бюджету, який дотує солідарну пенсійну систему. На цей рік планувалися витрати Пенсійного фонду в розмірі 408 млрд грн. При цьому вони не враховували індексацію пенсій та одноразові виплати. За рахунок ЄСВ буде покриватися 265 млрд грн, а 143 млрд грн є дефіцитом. Хоча треба зазначити, що цього року надходження від Єдиного соціального внеску, більше, ніж прогнозувалося.
При цьому станом на 1 травня ПФ не повернув, взяті в борг на Єдиному казначейському рахунку, 4 млрд грн. Більша частина цих грошей припадає на січень цього року. З вересня заплановано збільшити витрати на виплату пенсій ще на 2,5 млрд грн і тоді щомісячні витрати Фонду складуть більше 35 млрд грн за старими планами, які необхідно ще корегувати через березневу індексацію.
А це означає, що Україні, як повітря, необхідно збільшувати темп зростання економіки, щоб і виплачувати зовнішні запозичення та пенсії одночасно. Їх розміри складають $5,5 млрд – на підтримання існуючої пенсійної системи та $15,7 млрд – виплати за зовнішніми боргами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram