Новини
19 Березня 2021
631

ВР ухвалила законопроєкти про захист українців, що мають борги за кредитами в іноземній валюті

Позики будуть реструктуризовані згідно з умовами прийнятих документів

Верховна Рада України на засіданні у п’ятницю, 19 березня, прийняла у першому читанні законопроєкти про захист українців, які мають борги за кредитами в іноземній валюті, від надмірних апетитів кредиторів. Мова йде про законопроєкт №4475, який підтримало 265 народних депутатів, №4398 — “за” 260 нардепів і №4399 — 256 депутатів.

Зокрема, законопроєкт №4475 пропонує реструктуризувати в обов’язковому порядку споживчі кредити, надані в іноземній валюті, за умови наявності у позичальника на момент надання позики перед кредитором.

“Зобов’язання, які підлягають обов’язковій реструктуризації, вважаються реструктуризованими з дня набрання чинності законопроєкту. Таким чином, днем ​​проведення такої реструктуризації вважається день вступу в силу”, — наголошується у документі.

Законопроєкт №4398 пропонує зобов’язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше, ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги, запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму не менше оцінної вартості активу.

Законопроєкт також пропонує виключити зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім’ї боржника, якщо воно не перевищує 60 кв. м, або 13,65 кв. м на кожного члена сім’ї боржника для квартири або 120 кв. м для житлового будинку.

Крім того, згідно з текстом законопроєкту, боржник, який проживає в такому житлі, у разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації, за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Згідно з текстом законопроєкту №4399, пропонується дозволити банкам, які здійснюють реструктуризацію кредитів фізосіб в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, не коректувати фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) на суму згортання резервів з валовою балансовою вартістю за такими наявними кредитами й на суму часткового прощення кредиту, що підлягає реструктуризації.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року запрацювали введені Нацбанком вимоги до розкриття вичерпної інформації банками про послуги та їх повну вартість для клієнтів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram