Соцмережі
15 Березня 2022
531

Олексій Дорошенко: Стрімке падіння економіки рф набирає обертів

Росія цього року не зможе профінансувати оборонні витрати, які закладені в бюджет, і відновити матеріальні втрати, понесені в Україні, через нестачу грошей. Воєнний бюджет РФ складав $62 млрд, що становить за реальним поточним курсом майже 9 трлн рублів.

Перший робочий день тижня приніс багато поганих новин для Росії, його бізнесу та громадян. А сьогодні Росія може допустити першу несплату за своїми зовнішніми зобов’язаннями. Це означає, що активна фаза війни закінчиться не пізніше середини травня, можливо навіть у середині квітня.

Китайський виробник автомобілів, який має завод на Росії, підняв роздрібні ціни на продукцію в 1,5 рази. В умовах коли на ринку залишилося лише три автовиробника навіть така ціна буде привабливою. Компанія Procter & Gamble підняла ціна на свою продукцію в середньому на 43%, а на деякі найменування вона зросла на 74%. Продукція Coca-Cola, яка залишається працювати на російському ринку, зросла в ціні від 15% до 30%.

Іноземні компанії, які виходять з російського ринку за законодавством повинні повідомити про це працюючих про звільнення за 2 місяці. Таке повідомлення вже почалося. При цьому деякі представники бізнесу прийняли рішення сплачувати своїм працівникам заробітну плату протягом 3 місяців. Це означає, що безробіття різко зросте в Росії в середині травня, а другий стрибок буде відбуватися в середині червня. За соціологічним опитуваннями найбільший страх у громадян країни-агресора викликає можливість втрати роботи.

Серед компаній, які доєдналися до припинення або обмеження роботи на Росії, з’явилася мережева Amway, Bridgestone (автошини), HMM (контейнерні перевезення), GSC Game World (комп’ютерні ігри). Усього на Росії працювало до 5000 американських компаній. Деякі з іноземних компаній, у тому числі найбільший у Європі виробник фарб Akzo Nobel, що продовжують діяльність на російському ринку, повідомили про можливе вимушене призупинення діяльності через неможливість завозити сировину та проводити оплату за неї, через відмову багатьох виробників постачали комплектуючі.

Три великих російських компанії: “Зарубежнефть”, “Сургутнефтегаз” і “Роснефть” не змогли знайти в останні дні покупців на нафту. За оцінками Goldman Sashs та JP Morgan на 70% російської нафти не має покупців.

Лондонські фондові біржи почали виключати акції російських компаній з торгів. Вже пішли в минуле Evraz, Polymetal і Petropavlovsk.

Посли країн Європейського Союзу схвалили заяву до Світової організації торгівлі щодо скасування переваг, якими користується Росія в цій організації. Це скоротить надходження податків до держбюджету РФ та вплине за ринок праці.

США розглядають можливість після всіх уже раніше введених санкцій ввести повне ембарго на торгівлю з РФ, а також перекрити міжнародні морські шляхи. Такого не було навіть за часів холодної війни.

Найбільші рейтингові агентства, у тому числі Fitch і Moody’s, попереджають про зростаючи ризики дефолту Росії за своїми зовнішніми зобов’язаннями. У найближчі 3 місяці виплати держави та публічних компаній складають біля $9 млрд. Деякі приватні та державні компанії вже своєчасно погасили зобов’язання перед інвесторами, але “Російські залізні дороги”, цього не зробили. Усього борг російських компаній складає $250 млрд з яких $108 млрд номіновані в доларах та євро.

Російська банківська система знаходиться в поганому стані, тому Центробанк вимушений був вже надавати підтримку в обсягах, що становить майже 10% усіх резервів Центробанку, що не потрапили до санкцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram