Новини
16 Лютого 2021
538

Нацбанк приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій

Це сприятиме посиленню конкуренції на фінансовому ринку та переходу до Cashless economy

Національний банк України (НБУ) приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій (Global financial innovation network, GFIN), що надасть можливість українському центробанку підвищити рівень проникнення інновацій до фінансового сектору та сприятиме реалізації завдань Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року, повідомляє пресслужба регулятора.

Завдяки цьому Нацбанк отримає такі переваги:

• залученість до обміну досвідом, інформацією та аналітичними звітами між регуляторами різних країн світу;

• експертну допомогу у побудові регуляторної “пісочниці” відповідно до кращих світових практик;

• вивчення інноваційних рішень для повноцінного розуміння ймовірних ризиків, сучасних підходів та методології регулювання фінтех-ринку.

За словами директора департаменту стратегії та розвитку Національного банку Арсена Макарчука, НБУ активно працює над створенням в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами.

“Її створення передбачає сталий розвиток інновацій, посилення конкуренції на фінансовому ринку, перехід до Cashless economy, а також підвищення фінансової грамотності споживачів та бізнесу”, — наголосив він.

У Нацбанку зазначили, що основною місією Глобальної мережі фінансових інновацій є:

• сприяння співпраці та обміну досвідом з питань інновацій між фінансовими регуляторами;

• покращення співробітництва у сфері фінтеху між регуляторами й бізнесом.

Додається, що наразі Національний банк знаходиться на початку власного шляху приєднання до міжнародної фінтех-спільноти та взаємодії з іншими регуляторами цього інноваційного ринку.

“Цей міжнародний інформаційний хаб регуляторів та центробанків опікується розвитком Finteh, RegTech, SupTech та іншими інноваціями, що підвищують захищеність, безпеку та доступність фінансових послуг, а також рівень комунікацій між регуляторами та гравцями цього ринку”, — пояснив начальник управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку Володимир Кучин.

Глобальна мережа фінансових інновацій (GFIN) офіційно заснована у січні 2019 року як об’єднання регуляторів фінансових ринків і приватних компаній (наразі понад 60 організацій), що працюють у сфері фінтех, з метою забезпечення можливостей для ефективної взаємодії фінтех-компаній з регуляторами, а також створення можливостей для масштабування інновацій на міжнародному рівні.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Нацбанк приєднався до Мережі сталого банкінгу, що об’єднує 41 країну світу. Регулятор долучився до SBN з метою розширення стійких інвестицій в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram