Країна
9 Вересня 2019
2 305

МВФ: 40% прямих іноземних інвестицій у світі – “фантомний капітал”

Майже половина такого капіталу надходить на рахунки у Нідерландах та Люксембурзі

40% всіх прямих іноземних інвестицій (близько $15 трлн), які щороку здійснюються мультинаціональними корпораціями у світі, насправді є “фантомним капіталом” для приховування їх податків. Про це йдеться у дослідженні Міжнародного валютного фонду та Університету Копенгагена, повідомляє Financial Times.

Зазначається, що такі інвестиції проходять через фіктивні компанії, щоб мінімізувати податкові зобов’язання своїх власників у тій чи іншій країні світу.

Повідомляється, що майже половина такого капіталу надходить на рахунки у Нідерландах та Люксембурзі. “Наприклад, Люксембург, населення якого складає близько 600 тисяч осіб, отримує стільки ж прямих іноземних інвестицій, скільки й США. Відповідно до офіційної статистики, на кожного мешканця цієї країни припадає $6,6 млн прямих іноземних інвестицій. Водночас такі обсяги інвестицій ніяк не впливають на рівень добробуту її мешканців”, – йдеться у дослідженні.

Серед інших країн – Мальта, Ірландія, Швейцарія та декілька територій, що належать Британії. “Дослідження МВФ показало, що майже дві третини внутрішніх інвестицій Ірландії – це “привиди”, – йдеться у повідомленні.

Фантомний капітал у деяких країнах

Прямі іноземні інвестиції часто є важливим драйвером справжньої міжнародної економічної інтеграції. “Вони стимулюють зростання, створення нових робочих місць, а також зростання продуктивності”, – зазначається у повідомленні.

Додається, що наявний “фантомний капітал” є фінансовим та податковим інструментом, який “псує” традиційну статистику щодо прямих іноземних інвестицій та ускладнює розуміння справжньої ситуації з економічною.

Як зазначив Алекс Кобхем, глава організації, що займається кампаніями податкового правосуддя, зусилля по скороченню “перерозподілу прибутку” в юрисдикціях з низькими податками, навпаки, призвели до “більш агресивної поведінки уникнення”.

“Переміщення прибутку перейшло від маргінальної риси світової економіки до системної”, – зазначив він. І додав, що тепер це просто спосіб ведення бізнесу.

Тим часом Україна увійшла до трійки лідерів серед країн за обсягом іноземних інвестицій. Загалом за підсумками 2018 року прямі іноземні інвестиції в Україну становили $2,5 млрд – це на 8% більше, ніж минулого року. Найбільш перспективним для іноземних інвесторів вважається аграрний сектор, другий напрям розвитку – Україна як промисловий майданчик Європи, третій напрямок – це IT.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram