Новини
17 Грудня 2019
592

Масові протести призвели до відтоку з Гонконгу $5 мільярдів

Нестабільна ситуація загрожує адміністративному району Китаю, як великому фінансовому центру

Заворушення в Гонконзі обернулися відтоком капіталу з інвестиційних фондів цього азійського фінансового центру на суму до $5 млрд, пише Інтерфакс з посиланням на повідомлення Банка Англії.

У звіті британського банку говориться, що поступовий відтік капіталу почався ще у квітні 2019 р., після того, як влада Гонконгу оголосила про намір прийняти закон про екстрадицію підозрюваних в скоєні злочинів на материковий Китай.

Аналітики Goldman Sachs заявили в жовтні, що близько $4 млрд депозитів, можливо, були переведені з Гонконгу в Сингапур в період з червня по серпень. У червні в місті почалася хвиля масових виступів протесту проти прийняття закону про екстрадицію, що супроводжувалися масовими заворушеннями та насильством.

“Ці політичні тертя створюють ризики, з огляду на положення Гонконгу як великого фінансового центру”, — йдеться у звіті Банку Англії. Адже він уважно стежить за розвитком ситуації в Гонконзі, оскільки британські банки, такі як HSBC і Standard Chartered, також є провідними банками в цьому спеціальному адміністративному районі Китаю.

Разом з тим, грошово-кредитне управління Гонконгу, китайський Центробанк неодноразово заявляли про відсутність явних ознак значного відтоку капіталу з міста.

Влада Гонконгу поки не змогли відновити порядок у місті та припинити насильство, заявив журналістам головний секретар місцевої адміністрації Гонконгу Меттью Чун.

“Робота з припинення насильства ще не завершена, ми повинні продовжувати докладати зусилля в цьому напрямку. Водночас нам необхідно докласти зусиль для вирішення глибоко укорінених проблем”, — сказав він.

Глава адміністрації Гонконгу Керрі Лем напередодні, 16 грудня, в Пекіні зустрічалася з головою КНР Сі Цзіньпіном, який заявив про підтримку її дій.

Як пише агенція, вона також зустрічалася з прем’єром Держради КНР Лі Кецяном. Він закликав уряд “докладати постійних зусиль, щоб покласти край насильству та хаосу відповідно до закону та відновити порядок”.

Прем’єр також зажадав від міської влади розв’язати проблеми економічного та соціального розвитку Гонконгу для забезпечення стабільності й процвітання в регіоні.

Протести в Гонконзі не припиняються навіть всупереч тому, що адміністрація спеціального адміністративного району КНР відмовилася від розгляду резонансного законопроекту про екстрадицію. Одна з останніх акцій протесту в регіоні, відбулася 8 грудня, яка зібрала сотні тисяч людей.

Раніше Investory News писали, скільки втратила Франція та Гонконг під час масових протестів. Так, в Гонконзі економіка скоротилася на 3,2%, а от Франція нарахувала збитки на рік на суму в €2,5 млрд ($2,7 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram