Новини
15 Листопада 2019
1 166

Мільярдні втрати та обвал економіки: Підраховано збитки від протестів у Гонконзі та Франції

Франція втратила близько $2,7 мільярда, а от в Гонконзі економіка скоротилася на 3,2%

Економіка Гонконгу в третьому кварталі занурилася у свою першу рецесію за останні десять років, яка була ослаблена антиурядовими протестами та ескалацією торгової війни між США і Китаєм, пише ВВС.

Економіка скоротилася на 3,2% з урахуванням сезонних коливань в третьому кварталі в порівнянні з попереднім кварталом, згідно з переглянутими даними уряду. Валовий внутрішній продукт (ВВП) скорочується другий квартал поспіль, що відповідає технічному визначенню рецесії.

У порівнянні з попереднім роком економіка скоротилася на 2,9%, так само як і попереднє падіння. Показання були найслабшими з часів світової фінансової кризи у 2008/2009 рр.

Місяці конфронтації між поліцією і протестуючими вкинули фінансовий і торговий центр в найгіршу кризу з того часу, як в 1997 р. він перейшов від британського до китайського правління.

Туристи скасовують бронювання готелів, а рітейлери страждають від різкого падіння продажів. В свою чергу, фондовий ринок коливається, посилюючи тиск, яке місто відчуває через уповільнення економічного зростання Китаю і тривалого китайсько-американського торгового спору.

Фото: Global Look Press/Karine Pierre

У Франції підрахували збитки за рік протестів “жовтих жилетів”. Країна втратила близько €2,5 млрд ($2,7 млрд). Найбільше збитків від щотижневих протестів поніс дрібний і середній бізнес.

Так, про відстрочку по виплатах соціальних внесків на загальну суму €460 млн попросили 5 тис. дрібних підприємств і торговельних компаній.

За останній рік страхові компанії виплатили більше €230 млн підприємств, які постраждали під час суботніх акцій.

Нагадаємо, акції “жовтих жилетів” у Франції почалися в жовтні 2018 р. Спочатку причиною невдоволення населення було підвищення цін на бензин. Протести проходять щосуботи в Парижі та інших містах країни. Часто акції супроводжуються зіткненнями протестувальників з поліцією.

Нагадаємо, ESR Cayman Ltd відновила первинне публічне розміщення акцій в Гонконзі, мета якого — залучити $1,45 млрд. Це буде друге за величиною IPO Гонконгу в цьому році, після розміщення Азійсько-тихоокеанський підрозділу AB InBev, та після багатомісячного заморожування у зв’язку з антиурядовими протестами.

Також, китайський гігант інтернет-торгівлі Alibaba Group Holding підтвердив плани проведення вторинного лістинга на Гонконгській фондовій біржі. Розміщення дозволить залучити близько $13,8 млрд. Нинішній лістинг обіцяє стати найбільшим в Гонконзі за останні дев’ять років. Він надасть потужний імпульс місцевому торговому майданчику на фоні економічних потрясінь.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram