Новини
5 Серпня 2021
645

Китай заробив на масках майже $90 мільярдів за перший рік пандемії

Американські виробники програли битву за цей ринок і звертаються за допомогою

Китаю вдалося майже вчетверо наростити експорт засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). Про це йдеться у підрахунках аналітиків Інституту світової економіки Петерсона (PIIE), повідомляє РБК.

Зазначається, що за 2019 рік країна експортувала медичних ЗІЗ на $22,9 млрд, за 2020 рік — на $88,1 млрд. Експорт медичних масок і респіраторів за 2020 рік оцінюється у $53,8 млрд (на $48,8 більше, ніж 2019 року), щитків для особи — у $16,8 млрд ($3,5 млрд 2019-го), захисного одягу — у $10,8 млрд ($9,9 млрд), рукавичок — у $3,9 млрд ($2,9 млрд).

“Значне зростання обсягів виробництва китайських ЗІЗ не зупинило різкого зростання цін на них протягом 2020 року”, — констатують аналітики.

Зокрема, експортна ціна за одну маску або респіратор станом на квітень 2020 року зросла на 720,8% проти грудня 2019 року. Ціна за комплект захисного одягу зросла на 536,2%. “Навіть значного приросту китайського експорту виявилося недостатньо, щоб задовольнити глобальний попит, що зростає вибуховими темпами”, — зазначили експерти.

На початку пандемії Китай знизив експорт ЗІЗ до рекордно низького рівня за два роки, зорієнтувавши всі потужності на насичення внутрішнього ринку. Потім владі вдалося стимулювати зростання виробництва, й експорт засобів індивідуального захисту почав зростати з весни 2020 року. У квітні 2020-го експорт ЗІЗ вийшов на рівень, на якому знаходився до початку пандемії, а влітку того ж року став бити рекорди. Китайська влада також посилила контроль за якістю продукції через почастішання випадків контрафакту.

Експорт китайських ЗІЗ до Євросоюзу зріс із $3,9 млрд 2019-го до $23,4 млрд 2020 року. А до США — з $7,1 млрд до $24,6 млрд. “Дані щодо торгівлі не демонструють індикаторів того, що зміни в контролі якості товарів з КНР або напруга в стосунках Китаю та США вплинули на китайський експорт товарів індивідуального захисту”, — вказали експерти PIIE.

Однак введення 2020 року адміністрацією Дональда Трампа мит на імпорт з Китаю, ймовірно, завадило США краще забезпечити себе товарами, необхідними для боротьби з поширенням інфекції.

“Протягом чотирьох місяців з моменту введення нових тарифів щодо Китаю у вересні 2019 року обсяг закупівель в КНР чотирьох з п’яти основних засобів індивідуального захисту скоротився. Станом на січень 2020 року США не вдалося замінити китайський імпорт щитків, масок і респіраторів іншою закордонною продукцією”, — констатують експерти.

З огляду на зростання цін, викликане введенням мит, багато американських компаній ухвалили рішення розірвати відносини з китайськими постачальниками, і, коли виникла необхідність знову закуповувати їх продукцію під час пандемії, на відновлення втрачених зв’язків потрібні були додаткові зусилля.

Навесні 2020 року ЗМІ писали про вичерпання в США запасів ЗІЗ. Тоді прессекретар Федерального агентства США з надзвичайних ситуацій (FEMA) Ліззі Літцоу повідомила, що резервів не вистачить, аби покрити всі потреби штатів. І зазначила, що уряд докладає всіх зусиль для пошуку постачальників.

Виробники ЗІЗ у США просять допомоги у влади

Американські виробники захисних медичних масок звернулися 3 серпня до уряду з проханням про підтримку — без неї багато хто змушений закритися. Як йдеться у відкритому листі виробників, вони не можуть конкурувати з компаніями з Китаю, яких підтримує влада та які здатні пропонувати продукцію за низькими цінами.

“Ситуація з поширенням вірусу погіршується, але холодні місяці ще не настали. Ми стурбовані тим, що наша галузь не зможе прийти на допомогу країні, коли вона знадобиться”, — зазначив голова Американського товариства виробників масок Брент Ділі.

За даними цієї організації, американські компанії здатні щорічно виробляти близько 3,7 млрд звичайних хірургічних масок і 1 млрд масок підвищеного захисту класу N95, а наразі на їх складах знаходиться близько 260 млн хірургічних масок і 20 млн масок N95.

Видання The Hill зазначає, що приватні компанії та держустанови у США, які потребують масок, вважають за краще купувати дешевий китайський товар. “Через відсутність попиту на американські ЗІЗ їх виробникам вже довелося скоротити 5 тис. співробітників”, — зазначили в Американському суспільстві виробників масок. До того ж у травні влада США дозволили щепленим від COVID-19 не носити медичні маски.

Раніше Investory News писали, що Apple створила захисні маски, які надасть співробітникам, зокрема консультантам у своїх магазинах. Продукт створила та ж команда інженерів і промислових дизайнерів, яка працює над iPhone та iPad.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram