Новини
23 Грудня 2021
726

2021 рік став рекордним для IPO, але не приніс пікового прибутку

До кінця року ентузіазм інвесторів охолов через нестабільність і невисокі показники прибутку

Попри думку, що первинне публічне розміщення акцій (IPO) має легендарний статус як клас активів, який перевершує за своєю прибутковістю всі інші, цього року такий розрахунок не виправдав себе, повідомляє Bloomberg.

Згідно з даними, зібраними Bloomberg, більше ніж половина з 481 IPO, проведених у США цього року, наразі торгуються нижче за ціну пропозиції. “Сума таких угод, за винятком ще довшого списку виходу на біржу за допомогою компаній із придбання спеціального призначення (SPAC), становить близько $167 млрд, легко побивши рекорд 2020 року”, — зазначає агенція.

Попри історичний обсяг угод, ентузіазм щодо IPO до кінця року охолов через нестабільність та невисокі показники прибутку. “Хоча з погляду нових ринкових дебютів перший квартал 2022 року виглядає дуже завантаженим. Не варто очікувати, що наступний рік буде стабільним, як вважають самі учасники угод”, — йдеться у повідомленні.

Загалом цього року також були свої значні моменти, на які слід звернути увагу. За інформацією постачальника даних PitchBook, близько 180 венчурних компаній у США стали публічними, що принесло фондовому ринку $512 млрд — це є різким стрибком проти 105 подібних IPO на $180 млрд минулого року.

Серед компаній, що підтримуються венчурним капіталом, особливо виділяється Rivian Automotive Inc., виробник електричних пікапів, який у листопаді провів 13-те за величиною IPO у світі, зібравши $13,7 млрд.

Через місяць після свого дебюту Rivian торгується на 24% вище ціни IPO, навіть попри 10% падіння минулої п’ятниці, 17 грудня, після повідомлення про те, що він не досягне виробничих цілей наступного року.

Серед аутсайдерів слід виділити два: південнокорейського гіганта електронної комерції Coupang Inc., що знизився на 14%, і китайської компанії Didi Global Inc., яка займається наданням послуг таксі для пасажирів, акції якої знизилися на 57%, скоротивши її ринкову вартість на $35 млрд. “Вона планує делістинг своїх американських акцій під тиском регулюючих органів Китаю”, — йдеться у повідомленні.

Не могли не позначитися на лістингу й макронаслідки інфляції та збоїв у ланцюжках постачань. Натомість стартапи стали виходити на громадський ринок раніше, ніж десятиліття тому.

“Заглядаючи наперед, у 2022 рік, зазначимо, що очікується дебют понад 30 компаній, зокрема відкладених раніше, які вийдуть на ринок у січні та лютому, — зазначає Нельсон Гріггс, голова фондової біржі Nasdaq. — Ці угоди зададуть тон на рік наперед”.

Раніше Investory News писали, що 2021 року близько 2850 компаній світу залучили рекордні $600 млрд на первинному публічному розміщенні акцій (IPO). За шість тижнів до 2022 року світовий ринок IPO оновив одразу два рекорди — за кількістю угод і за їх обсягом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram