Новини
25 Червня 2021
603

Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо розвитку авіабудування

Уряд також має завтердити Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який вводить в дію рішення Ради національної безпеки та оборони “Про розвиток літакобудівної галузі України” від 4 червня 2021 року. Відповідний документ №268/2021 разом із рішенням був оприлюднений на сайті президента.

Згідно з рішенням РНБО, Кабмін зобов’язаний у місячний термін актуалізувати план заходів щодо реалізації Стратегії відродження вітчизняного авіабудування на період до 2030 року.

Зазначається, що цей крок робиться з метою забезпечення розвитку виробничого, конструкторського, науково-дослідного та кадрового потенціалу, створення виробництва конкурентоспроможної авіаційної техніки, зокрема шляхом укладення угод про стратегічне співробітництво з іноземними партнерами у сфері авіабудування та інших засобів з просування продукції вітчизняної авіабудівної галузі на зовнішніх ринках, вдосконалення організаційної структури управління авіабудівної галузі та вжиття заходів з імпортозаміщення в літакобудівній та вертолітобудівній галузях.

Крім того, уряд має у місячний термін затвердити Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки.

Також Кабмін повинен буде затвердити план антикризових заходів щодо фінансового оздоровлення і відновлення ефективної роботи Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, в якому передбачити, зокрема, розширення взаємодії держави та бізнесу й створення умов для державно-приватного партнерства у розв’язання питань функціонування підприємства, а також опрацювати питання збільшення інвестиційної привабливості, прискорення проведення корпоративної реформи та впровадження фінансових інструментів державної підтримки для авіабудівних підприємств.

“Міністерству оборони України опрацювати питання включення в Державну цільову оборонну програму розвитку озброєння і військової техніки завдань з оновлення парку літаків і вертольотів Міністерства оборони України, зокрема бойових літаків, вертольотів, багатоцільових безпілотних авіаційних комплексів, військово-транспортних літаків Ан-74 та Ан-178”, — йдеться в документі.

У ньому також наголошується, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України разом із Національною академією наук України має вжити заходів щодо імпортозаміщення авіаційної продукції, зокрема підшипників спеціального призначення, електронних компонентів, в тому числі в межах виконання пункту 4 рішення Ради національної безпеки й оборони України від 11 березня 2021 “Про основні показники державного оборонного замовлення на 2021 і 2022, 2023 роки”, введеного в дію Указом президента України від 30 березня 2021 № 132.

Дане відомство також повинне створити національні структури сертифікації, випробувань, експертні структури з виявлення контрафактної продукції та визначення відповідності та взаємозамінності компонентних виробів і матеріалів критичного імпорту, прийняття рішень про включення відповідних завдань у проєкт Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки.

Указ президента набирає чинності з дня його опублікування. Відповідальним за його виконання є секретар РНБО Олексій Данилов.

Нагадаємо, Європейська комісія схвалила проект рішення Ради для підписання Угоди про спільний авіаційний простір з Україною.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram