Думки
7 Лютого 2022
2 332

Вчимося на досвіді інших: Чому Баффету щастить у 2022 році?

Декілька стратегій Exchange Traded Funds (ETF)

Фото: Danuta Otfinowski

Інвестор-мільярдер Воррен Баффет став цьогорічним переможцем, всупереч дикому коливанню на ринку, що різко скоротили статок найбагатших людей світу, зокрема Ілона Маска, Марка Цукерберга, Джеффа Безоса, Ларрі Пейджа і Сергія Бріна.

Баффет вважається гуру вартісного інвестування, який вміє обирати правильні банки, енергетичні компанії та інші цінні акції, що зростають.

Ми виділили кілька стратегій ETF, яким можна слідувати будь-кому, хто з повагою ставиться до порад Воррена Баффета.

1. Любов до Apple

Apple є ключовим активом у портфелі Berkshire, на частку акцій якої припадає понад 40% портфеля Berkshire за ринковою вартістю, а самому Баффету належить понад 5% акцій Apple, що перебувають в обігу.

Завдяки силі свого бренду на ринку завжди існує група споживачів, які вибирають продукцію лише Apple незалежно від її цін. У 2017 році Баффет зазначив, що акції Apple є “рекомендованими до покупки”, оскільки споживачі “хочуть продукт”, всупереч його ціні. Це дає Apple можливість перекласти витрати на споживачів (що не шкодить продажам) завдяки силі бренду. Berkshire Hathaway заробив $9,8 млрд 28 січня, коли акції Apple підскочили на сильному звіті про доходи за минулий квартал.

Крім того, бізнес у галузі інформаційних технологій зазвичай не потребує періодичних капітальних вкладень, що робить такі інвестиції сприятливими під час інфляції. Акції Big Tech зазвичай є прибутковими ставками на фоні зростаючої інфляції та ймовірності підвищення процентної ставки.

Отже, можна робити ставки на ETF Apple, такі як Technology Select Sector SPDR Fund XLK, ETF Fidelity MSCI Information Technology Index FTEC та ETF Vanguard Information Technology (VGT).

2. Ставка на S&P 500

Баффет уже давно є прихильником інвестування в індексні ETF, оскільки вони пропонують диверсифікований підхід, і одного разу навіть запропонував купити недорогий індексний фонд S&P 500. “Продовжуйте купувати його і в горі, і в радості, і особливо в радості”, — сказав він.

В історії немає жодного п’ятирічного періоду, коли S&P 500 не показав би позитивної прибутковості. Цього року він упав на 12,3%, а минулого року зріс на 15,4%. За останні 5 років індекс зріс на 200%. Таким чином, порада довгостроковим інвесторам: протягом понад 100 років акції цього еталонного індексу майже подвоювалися кожні 8 років, незалежно від наявності геополітичної кризи, “бульбашок”, дефолтів за кредитами, пандемій, девальвації валюти та інфляції. Таким чином слід відстежувати ETF S&P 500, такі як Vanguard S&P 500 ETF VOO, iShares Core S&P 500 ETF IVV та SPDR S&P 500 ETF Trust.

3. Банки: відмінна ставка на фоні інфляції

Акції Bank of America — ще один ключовий актив у портфелі Berkshire. Багато з найбільших інвестицій Berkshire — це фінансові фірми, які розпочали рік з прибутку, зокрема Bank of America (BAC), American Express та US Bancorp.

На фоні зростання інфляції швидко підвищується ставка ФРС і найбільшим переможцем такого сценарію є банківський сектор. Оскільки банки прагнуть позичати гроші за короткостроковими ставками й позичати за довгостроковими ставками, крутість кривої прибутковості дозволяє їм більше заробляти на кредитах і менше платити за депозитами, що призводить до ширшого спреду, а це, своєю чергою, збільшує чисту маржу і прибуток банків.

Отже, такі ETF як iShares U.S. Financial Services ETF IYG, Invesco KBW Bank ETF KBWB та Financial Select Sector SPDR Fund (XLF) вже є хорошим вибором.

4. Платіжний ринок, швидше за все, може принести великі прибутки вже зараз

Акцції American Express Company є третім за величиною холдингом у портфелі Berkshire Hathaway, поступаючись лише Apple та Bank of America, оскільки бізнес-модель American Express сприятлива за високої інфляції: платіжний оператор стягує з продавців відсоткове відрахування з кожної транзакції по карті Amex. А зі зростанням цін на товари та послуги, суми рахунків також зростають, і такі компанії, як AXP, отримують більший прибуток. ETF MG Prime Mobile Payments ETF IPAY має виграти від цієї тенденції, оскільки він має міцний зв’язок з такими компаніями, як AXP, Visa та Mastercard.

5. Нафта допоможе Баффету розбагатіти ще більше

Сира нафта WTI подорожчала на 14% цього року. Ціна на сиру нафту зросла до більш ніж 7-річного максимуму і демонструвала зростання 6 тижнів поспіль, оскільки геополітичні потрясіння у Східній Європі посилили побоювання щодо дефіциту енергоресурсів.

В результаті портфель Berkshire Баффета збільшився через акції Chevron, який є дванадцятим за величиною холдингом Баффета. Акції нафтового гіганта цього року зросли на 10%, що робить його лідером в індексі Dow. ETF з високим вмістом акцій Chevron, такі як Energy Select Sector SPDR Fund XLE та Vanguard Energy ETF (VDE), можна сміливо купувати.

Джерело: Nasdaq, Inv.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram