Новини
16 Лютого 2022
550

Bank of America: Світові керуючі вперше оцінили ризик бойових дій в Україні

Найбільше у них викликає занепокоєння ризик стрімкого підйому ставок провідними фінансовими регуляторами

Вперше в опитуванні керуючих Bank of America виникла згадка про можливий конфлікт Росії з Україною як ризик для світової економіки. Втім, на нього вказали лише 6% керуючих глобальних фондів, пише Коммерсантъ.

Більше занепокоєння у них викликає ризик стрімкого підйому ставок провідними фінансовими регуляторами. На цьому фоні у фондах зросла частка кешу до максимуму з початку 2020 року та скоротилися вкладення в акції.

Міжнародні портфельні керуючі стривожені повідомленнями іноземних ЗМІ та заявами закордонних чиновників про швидкий конфлікт Росії та України. Про це свідчить лютневе опитування, проведене Bank of America (BofA). В анкетуванні взяли участь 363 управляючі фонди, які розпоряджаються активами в $1,1 трлн.

Останні тижні тема геополітики стала помітною не лише в локальному потоці новин, а й на сторінках глобальних фінансових видань.

Геополітичний фактор відноситься до важкопередбачуваних, тому посилення відповідних ризиків або, ймовірно, акценту на них у потоці новин призводить до збільшення премій, необхідних інвесторам щодо очікуваної прибутковості за ризиковими активами, зазначають опитані виданням експерти.

Водночас ризик збройного конфлікту, за даними BofA, стоїть лише на п’ятому місці ключових ризиків лютого — між малоймовірною рецесією та пандемією коронавірусу, що йде на спад.

За словами експертів, вклади Росії та України у світовий ВВП становлять ледь 2%, тому те, що відбувається, не дуже непокоїть глобальних інвесторів.

Найбільше міжнародні управителі бояться різкого підвищення ставок фінансовими регуляторами. 41% респондентів BofA вважає це ключовим ризиком світової економіки на горизонті 12 місяців.

Цим побоюванням сприяє посилення риторики ФРС, ЄЦБ, Банку Англії. У січні Банк Англії підвищив ставку, ЄЦБ не відкинув аналогічного кроку до кінця року.

Минулого тижня ФРС окреслила приблизні темпи зростання базової ставки цього року. В наслідок цього понад 50% керівників очікують щонайменше чотири підвищення ставки.

Підвищення базової процентної ставки та скорочення балансу ФРС будуть негативно впливати на глобальну ліквідність, від якої залежать усі фінансові ринки, тому саме цей фактор керуючі ставлять на перше місце у списку джерел ризику, впевнені аналітики.

В таких умовах управляючі фондів різко наростили частку готівки в портфелях. За даними опитування, протягом місяця вона зросла з 5% до 5,3%, максимуму з травня 2020 року.

Водночас число управляючих, які мають частку вкладень в акції залишалася вище індикативного рівня, лише на 31% перевищило число тих, в яких ця частка була нижче. За місяць показник упав на 24 п. п. Причому найактивніше управляючі скорочували вкладення в акції американських компаній.

За даними BofA, кількість управляючих з часткою таких паперів у портфелі нижче за індикативний рівень на 15% перевищувала кількість тих, у кого цей показник був вищим. Це на 20 п. п. нижче за показник січня і найгірший результат з 2017 року. Як стверджують експерти, “в цілому акції американських компаній торгуються відносно дорого до інших ринків”.

Як писали раніше Investory News, аналітик і стратег Девід Рош, якого називають ветераном фондового ринку, в інтерв’ю CNBC передбачив зміни в США і заявив, що очікує на швидкий розворот до “ведмежого” тренду, що передбачає гру на зниження котирувань. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram