Новини
5 Серпня 2022
625

В Україні майже повністю поновлюється робота фондового ринку

За час війни ринки капіталу та товарні ринки працювали у ручному режимі

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку з 8 серпня знімає майже всі обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках, запроваджених 24 лютого 2022 року, повідомляє пресслужба Комісії.

“Протягом п’яти місяців війни ринки капіталу та товарні ринки працювали у ручному режимі. Регулятор ретельно відстежував та аналізував результати кожної дозволеної операції. За мирного життя це нонсенс, але війна продиктувала свої умови. Завдяки індивідуальному підходу та помірній позиції ми змогли подолати панічні настрої, зберегти активи та не допустити дефолти щодо низки цінних паперів”, — зазначив голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Голова Комісії додав, що слід пам’ятати: війна триває, і діяльність на ринках капіталу має здійснюватись максимально виважено.

За період дії воєнного стану НКЦПФР допустила на ринки 20 випусків державних облігацій (станом на 1 серпня 2022 року) для залучення коштів до бюджету та підтримки економіки. Водночас протягом цього періоду було спрощено процедуру ідентифікації осіб при купівлі держоблігацій та процедуру їх придбання для нерезидентів. Разом із НБУ регулятор уніфікував підходи до обліку цінних паперів резидентів і нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ.

Також Комісія продовжила терміни дії сертифікатів профучасників, перенесла терміни виконання нормативних вимог, дозволила проводити загальні збори дистанційно та перейшла на електронний документообіг.

Рішення НКЦПФР про зняття низки обмежень на фондовому ринку набирає чинності з 8 серпня 2022 року.

“Крок із розблокування ринків капіталу та товарних ринків є своєчасним та зваженим, адже учасники ринків підтвердили готовність до розвитку фінансового сектору”, — цитує пресслужба прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

За словами глави уряду, після нашої перемоги саме розвиток ринків капіталу та товарних ринків може стати одним із драйверів відновлення економіки та України загалом.

Нагадаємо, понад 480 підприємств, що переїхало, вже поновили роботу. Згідно з даними Мінекономіки найпопулярніший напрям релокації — Львівська область.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram