Бiзнес
24 Вересня 2019
2 330

Стартапи, земля і канабіс: Інвестиції українських бізнесменів

Investory News дізналися, які сфери і проекти найбільш цікаві для інвестування українським бізнесменам 

Прихід до влади команди Володимира Зеленського став періодом нових надій для бізнесу. Після інавгурації, за підрахунками компанії Concorde Capital, в країну зайшло понад $6 млрд. “Причина цього — новий політичний курс і темпи, якими впроваджуються зміни в законодавство. Ринок позитивно на них реагує. Наприклад, ще пів року тому я б і подумати не міг про те, що в якомусь найближчому майбутньому українські компанії зможуть виходити на IPO, але зараз є припущення, що це може статися вже в наступному році”, — каже генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.

У компанії ICU розповіли, що основними напрямками для інвестицій бізнесу є депозити й ОВДП. З початку 2018 року по кінець червня 2019 року депозити фізичних осіб зросли на 4%, до 520,8 млрд гривень, а вкладення в ОВДП — на 44%, до 8,7 млрд гривень.

Це дозволяє говорити про позитивний тренд серед українських інвесторів з точки зору зміни структури портфелів клієнта.

Цьому сприяли високі ставки за держоблігаціями і валютна лібералізація, що підштовхнуло багатьох клієнтів задуматися про нові можливості. На початку року прибутковість по ОВДП становила 18%. В даний час вона знизилася до 16%, хоча як і раніше залишаються вище середніх ставок по депозитах, які дорівнюють 15,78%.

“Не менш 80% підприємців вибирають такий інструмент для інвестицій як депозити. Але поступове зниження ставок підштовхує бізнесменів і до інших напрямках. На другому місці — держоблігації”, — говорить Григорій Овчаренко, керівник локальними активами групи ICU.

На ринок інвестицій сильно впливає і спекулятивний капітал. “Через те, що банківські ставки і ставки по облігаціях в Україні набагато вище, ніж на Заході, сюди із задоволенням приходить спекулятивний капітал. Але це всього-на-всього спекулятивний капітал, і, якщо йому щось не сподобається, він завтра так само швидко піде”, — говорить Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital.

Тим часом, всередині країни є інвестори, які продовжують вкладати кошти в довгострокові напрямки і стартапи.

Стартапи і земля

Наприклад, співзасновник Baker Tilly Ukraine Олександр Почкун інвестує в стартапи, один з яких — невелика крафтова сироварня. Його партнер, співзасновник Baker Tilly Ukraine Гагік Нерсесян вважає, що сьогодні найцікавіші напрямки для інвестицій — це ОВДП і акції високотехнологічних компаній, а також житлова і комерційна нерухомість. “Я чекаю земельної реформи, бо хочу інвестувати в землю. Наприклад, якби можна було купити землі сільськогосподарського призначення, я б уже в партнерстві інвестував у землі в Чернігівській області. Але купувати землю потрібно після проведення реформи”, — говорить Нерсесян.

Фото: Українська правда. Віталій Хомутиннік продовжить інвестувати в аграрний сектор

На аграрному ринку заробляє і раніше народний депутат, власник найбільшої групи Kernel Віталій Хомутиннік. “В минулому році в рамках реструктуризації аграрного напрямку ми продали компанію Dnipro Agro Alliance, якій належав земельний банк в понад 50 тис. га, елеватори з об’ємом зберігання 80 тонн і хлібобулочний комбінат виробничою потужністю 50 тонн на добу. Сума угоди склала більше $50 млн, прибутковість була досить висока. І ми продовжуємо інвестувати в аграрний сектор”, — говорить Анатолій Шахновський, директор інвестиційного фонду “Каскад-Інвест”, бенефіціаром якого є Віталій Хомутиннік.

За словами Григорія Овчаренка, на третьому місці за популярністю серед інвесторів — нерухомість, в тому числі й за межами України. Наприклад, Гагіку Нерсесяну цікавий викуп старих радянських баз відпочинку біля озер і річок, для рибальського відпочинку, і їх реставрація зі створенням сучасних модних центрів відпочинку. “Я б розглянув входження в такий проєкт”, — розповідає пан Нерсесян.

Генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа також інвестує в центри відпочинку і нерухомість. Він продовжує вкладати гроші в котеджне містечко GoodLife Park і в рекреаційний сектор — заміський готельно-ресторанний комплекс Shelest. Також він називає як приклади своїх інвестицій проєкти в e-commerce й IT-секторах, приватну медицину — мережа клінік “Добробут” і виробництво цементу — українські активи HeidelbergCement. “Максимальний дохід принесли інвестиції в цемент. Думаю, наші вкладення окупляться приблизно за рік”, — поділився Ігор Мазепа.

Генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа також інвестує в центри відпочинку і нерухомість

Ще один відомий бізнесмен, який інвестує в нерухомість, — засновник USG Holding Майкл Дон. “Я інвестую гроші в різні проєкти. Наприклад, в нерухомість. Якщо вона приносить мені 8-10% річних, то вважаю, що це дуже гарне вкладення. Я будую комерційну нерухомість в Хорватії та США. Ризики мінімізую тим, що сам будую. За три роки я інвестував в такі проєкти близько $2 млн “, — розповів Майкл Дон.

Канабіс, сучасне мистецтво і кіно

Найцікавіша і незвичайна інвестиція Майкла Дона — акції канабісних компаній в Канаді й ферми з вирощування конопель в США. Бізнесмен вкладає гроші в акції молодих канадських канабісних компаній. Понад 30 штатів в США дозволили вирощувати медичний канабіс і в 6 штатах дозволений канабіс для розваги. За 4,5 року ці акції виросли на 300-400%, а деякі — на 600%. “Я інвестував в плантації канабісу для медичних цілей в штаті Массачусетс. У нас там велика фабрика, де ми під лампами вирощуємо марихуану. Ми з партнерами інвестували в цей проєкт понад $30 млн”, — говорить Майкл Дон.

Майкл Дон разом з партнерами інвестував у фабрику по вирощуванню марихуани для медичних цілей більше $30 млн

На одній із зустрічей українських бізнесменів із главою BlackShield Capital Максимом Корецьким звучав активний інтерес учасників до акцій хайпових компаній. Втім, пан Корецький рекомендував не поспішати з такими інвестиціями, і подивитися, як буде поводитися ринок. “Зараз акції компаній з виробництва просіли після бурхливого зростання. Можливо, в найближчі кілька місяців пів року буде хороша точка входу для довгострокових інвестицій у галузь виробництва конопель”, — говорить інвестор.

У сучасне українське мистецтво інвестує Марина Авдєєва, співвласник компанії “Арсенал Страхування”. “Сучасні автори — це жива історія, і багато їх роботи вже стали експонатами в музеях світового рівня. Наприклад, картини Олександра Ройтбуда знаходяться в MOMO в США, Анатолія Криволапа та Владу Ролко також знає весь світ. Вартість їхніх робіт складає $10-20 тис., хоча фактично купити роботи, наприклад, Анатолія Криволапа майже нереально, бо майже всі вони продаються за кордон”, — говорить Авдєєва.

Співвласник компанії “Арсенал Страхування” Марина Авдєєва (друга з права поруч з Анатолієм Криволапом) інвестує у сучасне українське мистецтво

Співвласник готелю Hilton і мережі кінотеатрів Cinema City Борис Фуксман з початку 2018 року інвестував в Україну $10-12 млн. Гроші він направляє в розвиток мережі кінотеатрів. “З моєї точки зору, цей бізнес буде розвиватися все далі і далі, оскільки це велика ніша, і на ринку України є недостатня кількість кінозалів. Як правило, ми відкриваємо кінотеатри в торгових центрах, де у людей є доступ до різноманітних розваг”, — розповідає Фуксман.

Співвласник готелю Hilton і мережі кінотеатрів Cinema City Борис Фуксман з початку 2018 року інвестував в Україну $10-12 млн

За його словами, рентабельність кінобізнесу в Україні в кілька разів нижче, ніж в Європі. “Квитки в мультиплексі у нас стоять в три-чотири рази дешевше, ніж в Європі. Вся технологія та апаратура закуповується на Заході й коштує однакові гроші, будь то кінотеатр в Берліні або кінотеатр в Києві. Але рентабельність наших об’єктів в Україні дуже низька. Тому, потрібно любити та вірити в кінобізнес, і хотіти цим займатися, щоб вкладати сюди гроші. І треба бути готовим до довгих очікуваннь по самоокупності цих об’єктів”, — резюмував Борис Фуксман.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram