Соцмережі
22 Травня 2019
667

Станіслав Зозуля: Природа економічної нерівності в Україні

Вільні ринки запобігають концентрації багатства в одних руках

Марксисти стверджують, що капітал має тенденцію до концентрації. Таким чином, повторюють ліві, нерівність в сучасному суспільстві лише поглиблюється. Але чи дійсно це так?

Щоб зробити правильний висновок, чи є тенденція в світі до зростання нерівності, чи ні, треба взяти правильне теоретичне положення, що банкротства є невід’ємним елементом на вільному ринку так само, як і створення нових підприємств, та доповнити коректною інтерпретацією історичних фактів про розмір абсолютного і відносного багатства в минулому. Останнім займається група вчених з університетів США, Великобританії, Іспанії та Австралії. І хоча методологія підрахунку феноменів далекого минулого завжди буде страждати певною довільністю, але все одно разом із несуперечливою теорією це дає змогу стверджувати — з розвитком капіталізму нерівність не погиблюється, а навпаки згладжується.

Так сьогодні найбагатша людина власник Amazon Джефф Безос за статками ($117 млрд) програє і капіталістам минулого, як засновнику нафтової компанії Standard Oil Джону Рокфеллеру ($331 млрд), сталелітейному магнату початку XX століття Ендрю Карнегі ($321 млрд), залізничному магнату кінця XIX століття в Корнеліусу Вандербільту ($238 млрд), чи таким грабіжникам, як Марк Красс ($210 млрд), або двоюрідний брат британського короля Вільгельма Завойовника Ален Рудий, який за нинішніми мірками володів землями на загальну суму в $203 млрд.

Таким чином, сили вільного ринку з ефектом творчої руйнації старих неефективних підприємств запобігають концентрації багатства в одних руках і по мірі розвитку знижують загальну економічну нерівність: ні нащадки Рокфеллера, ні Карнеґі не стоять навіть поруч із новатором Безосом.

Що ж призводить до нерівності — це прямий або опосередкований грабіж через спайку великого уряду та великої олігархії, коли з багатьох визискують ресурси на користь меншості: субсидіями, дотаціями, корупцією, або захистом від банкроства. Феномен українських олігархів та економічної нерівності в Україні має саме таку природу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram