Країна
29 Квітня 2021
2 483

Набридли “Ролекси” і “Бентлі”: Гігантські дерева стали новим символом багатства

Люди готові платити сотні тисяч доларів за право володіння старим деревом з розлогою кроною

У США набирає популярність новий тренд, який символізує високий статус і достаток: наявність високого, старого і здорового дерева на території особняка. Заможні люди не готові чекати, поки саджанець досягне потрібних розмірів: для цього потрібні десятиліття, і тому вони платять до $250 тис. за доставку дерев на вертольотах, баржах і вантажівках.

У “Діснейлендах” можна побачити дуже потужні дерева — компанія Walt Disney вже давно перевозить старі екземпляри, висаджуючи їх у своїх тематичних парках. А тепер цю ідею підхопили приватні особи.

Одна з таких фірм, що надає подібні послуги у Флориді — Green Integritys. Останні роки у неї немає відбою від замовників. Її власник, ландшафтний дизайнер Волтер Акрі пересадив таким чином безліч “трофейних дерев”; серед його клієнтів був Енріке Іглесіас та інші знаменитості, а також фінансисти.

“Багатії звикли отримувати те, що вони хочуть, і тоді, коли вони цього хочуть. У деяких надбагатих людей просто немає часу або терпіння, щоб висаджувати власні дерева. Люди похилого віку особливо не хочуть довго чекати, але тепер молоді люди з грошима беруть з них приклад”, — Волтер Акрі.

На його думку, “Бентлі” і “Ролекси” супербагатіям уже приїлися, і вони хочуть виділитися за допомогою володіння унікальним деревом — його можна порівняти з витвором мистецтва, яке існує лише в одному екземплярі. Тепер рослина також ілюструє гарний смак власника і, більш того, його прихильність до екологічного способу життя.

Представники іншої компанії, Fernando Wong Outdoor Living Design, згадують, що один із клієнтів “переміг” великого баскетболіста Майкла Джордана у війні ставок за дуб висотою 13 м. Угода закрилася шестизначною сумою.

Операція з пересадки дерева складається з декількох етапів. Волтер Акрі та його клієнти оглядають приватні сади на території Південної Флориди, і якщо рослина сподобалася — власнику пропонують продати його за десятки тисяч доларів.

Найчастіше ті погоджуються, радіючи можливості розбагатіти на не дуже потрібному їм об’єкті. Але буває й так, що люди відмовляються продати бажане “навіть за мільйон”, як у випадку, коли посаджене прабабусею дерево вважається сімейною реліквією.

Деякі заможні домовласники можуть роками шукати дерево своєї мрії. Один житель Лос-Анджелеса витратив на “напружене полювання” 18 місяців і в підсумку імпортував 150-річну оливу з Тоскани. У Каліфорнію дерево приїхало у великому транспортному контейнері, і з порту вантажівка з платформою доставила його на стоянку поруч із будинком: довелося перекривати цілу вулицю. А потім підйомний кран переніс оливу в заздалегідь вириту для коренів двометрову яму. І хоча саме дерево коштувало $17 тис., загальна вартість покупки з урахуванням транспорту та роботи становила $57 тис. Для його будинку вартістю $65 млн це не так вже й багато.

Спосіб перевезення дерева залежить від безлічі факторів: якщо воно росте в оточенні ліній електропередач, кран використовувати не можна, зате дерева у води добре переміщаються за допомогою барж.

Для найбільших екземплярів Акрі розробив свою власну техніку: він вертикально розпилює його на кілька частин, а на місці здійснюється складання за допомогою сталевого авіаційного троса, стяжних ременів і болтів.

На відміну від горизонтальної, вертикальна обрізка дерев, залишає кожен фрагмент з корінням і листям, не вбиває рослину, а перетворює її частини в окремі організми. На новому місці їх знову оточує кора, але всередині вони ростуть як самостійні живі дерева.

Серед інших видів дерев, що мають попит — пальми, каштани, баобаби та особливо фікус бенгальський або баньян (Fícus benghalénsis): його крона може розростатися на десятки й навіть сотні метрів.

Джерела: Green Integritys, WSJ, National Geografic

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram