Герої
29 Листопада 2023
982

Правила бізнесу Стіва Балмера: “Великі компанії починаються з великих лідерів”

Історія успіху першого мільярдера без бізнесу

Нещодавно Стів Балмер увійшов до п’ятірки найбагатших людей світу. Його статки оцінюють у $117 млрд.

Стівен Ентоні Балмер — мільярдер, генеральний директор Корпорації Майкрософт із січня 2000 року до лютого 2014 року. Він змінив на посаді Біла Гейтса.

За часи правління Балмера Microsoft потроїла продажі та подвоїла прибуток, хоча й втратила своє домінуюче становище на ринку. Microsoft зі Стівом Балмером біля керма втратила одну з найважливіших технологічних тенденцій століття — смартфони. Цю нішу охопили телефони iPhone та Android.

Отже, народився Стівен 24 березня 1956 року. Зростав і навчався майбутній мільярдер у Детройті. Батько хлопця працював на заводі Ford Motor на посаді менеджера. Його завзятість і працьовитість вплинули на формування характеру сина. Маленький Стів любив батька і завжди у всьому орієнтувався на нього.

Закінчив школу хлопець у 1973 році, після чого вступив до Гарварду. Стів розумів, тільки цей університет може дати належну професію. Балмер був посидючим і сумлінним студентом. Крім того, він брав активну участь у студентському житті. І однокурсники, і викладачі зазначають, що Стів підкоряв своїм інтелектом і нестримною внутрішньою енергією.

У Гарварді він встигав навчатися, писати статті для двох університетських видань і грати у футбол, до того ж він був лідером команди. Стів Балмер мав славу одного з кращих студентів. Підтвердженням став диплом мистецтв із прикладної математики та економіки з відзнакою та ступінь бакалавра. Окрім знань та життєвого досвіду Гарвард подарував Балмеру чудових друзів.

Дружба з одним із них перевернула його життя. Саме престижний університет став місцем, де познайомилися та потоваришували Білл Гейтс та Балмер Стів.

На фото: Стів Балмер та Білл Гейтс

Після університету дороги друзів розійшлися. Стівен влаштувався помічником менеджера Procter&Gambel. Два роки молодий спеціаліст пропрацював у компанії у відділі виробництва та реалізації продукції. Стів Балмер звик повністю присвячувати себе тому, чим він займається, бути кращим у цій сфері та віддавати всі сили й час на покращення своєї справи. Незабаром він зрозумів, що співробітники компанії не прагнуть її поліпшення, немає єдності між персоналом і корпорацією. Розчарований Балмер був змушений залишити свою посаду.

Щоб збільшити свої шанси на ринку праці та отримати нові знання, Стів вступає до Стенфордської школи бізнесу. У цей час спілкування з його давнім другом Гейтсом набирає обертів. Молода компанія Білла стрімко зростала та міцніла. Балмер був радий за друга, але приєднуватися до нього він не збирався. Його рішення про вступ до школи бізнесу було непохитне.

Перший курс пролетів, і настав час літніх канікул. Студент Балмер перебирав різноманітні варіанти працевлаштування. Він сподівався здобути посаду у Ford, проте криза, що наздогнала автомобільну галузь США 1980 року, завадила цьому. Білл Гейтс запросив друга до своєї компанії, в якій на той момент працювало 23 особи. Попереду був новий навчальний рік, а інших привабливих пропозицій не було.

У 1980 році Балмер прийшов у Microsoft на посаду помічника президента. Його зарплата становила $50 тис. на рік, а також мав частину акцій. Він мав забезпечувати функціонування компанії: робота з кадрами, ведення бухгалтерії, юридичний супровід та багато іншого. Стенфордську школу бізнесу Стіву довелося залишити.

Компанія швидко зростала, зокрема завдяки Балмеру. У 1989 році він купує майже мільйон акцій компанії й вже скоро стає мільярдером.

Балмер керує кількома провідними відділами, відбирає людей для роботи, збільшує бюджет компанії та свій особистий.

Корпорацію чекав важкий час: суди, плітки та поділ. Все це не могло не вплинути на її економічний стан і робочий настрій співробітників. Але Білл Гейтс і Стів Балмер зробили все, щоб зберегти компанію, її культуру, новаторський дух і відданість співробітників. Змінивши на посаді президента Гейтса, Балмер знаходив потрібні слова для своїх підлеглих, умів захопити їх новими проєктами, відвернути труднощі, зарядити енергією, подарувати віру майбутнє.

Понад десять років Стів Балмер був у керма Microsoft. Він давно вже був мільярдером. Серед інших його вирізняє те, що він сколотив свої статки виключно на зарплаті найманого менеджера.

У лютому 2014 році він залишив посаду голови компанії. Раду директорів він залишив 19 серпня 2014 року.

Цікаві факти:

• Балмер — син Беатріс Дворкін і Фредеріка Генрі Балмера (Фріц Ханс Балмер). Батько Балмера був швейцарським іммігрантом, а мати була білоруською єврейкою. По матері він доводиться троюрідним братом актрисі та комедіантці Джільді Реднер.

• У 1964 році Балмер три роки жив у Брюсселі, де відвідував Міжнародну школу Брюсселя.

• У 1973 році Балмер відвідував курси підготовки до коледжу та інженерні курси в Технологічному університеті Лоуренса.

• Зі своєю дружиною Конні Снайдер Стів познайомився на роботі. Вона працювала в корпорації у відділі зв’язків із громадськістю. У них народилося троє дітей.

На фото: Стів Балмер із дружиною на прийомі в Білому домі на честь президента Китаю, 19 січня 2011 р.

• Під час навчання у коледжі Балмер працював менеджером футбольної команди Harvard Crimson та членом Fox Club, працював у газеті Harvard Crimson, а також у Harvard Advocate.

• Стів веде здоровий спосіб життя та займається спортом. Будучи на посаді в Microsoft, він намагався включати до свого розкладу баскетбольні матчі. Залишивши компанію, Балмер придбав баскетбольний клуб Los Angeles Clippers.

• Мільярдера нагороджено Орденом Почесного легіону.

• Стів відомий своїм вибуховим характером, вимогливістю до співробітників компанії та нав’язливою рекламою продуктів Майкрософт, а також своєю неприязню до iPhone.

• Балмер полюбляє грати в Halo на консолі Xbox. Halo — комп’ютерна гра у жанрі FPS, розроблена фірмою Bungie та випущена 2001 року компанією Microsoft.

Цікаві цитати:

• “Будь-яка ідея, яка виявиться по-справжньому величною, може збиратися десятками років. З іншого боку, якщо ви хочете бути величним, ви повинні робити ставки на нові речі, великі та сміливі ставки”.

• “Зрештою прогрес більш менш вимірюється очима користувачів”.

• “Життєва сила нашого бізнесу — це витрати на дослідження та розробки. Немає нічого, що тече трубою, кабелем чи чимось іще. Ми повинні постійно створювати нові інновації, які дозволяють людям робити те, чого вони не могли зробити напередодні”.

• “Ми можемо вірити, що знаємо, яким має стати світ. Але якщо ми не взаємодіємо з нашими споживачами, то наша модель світу може розійтися з реальністю. Звичайно, це не заміна інновацій, але інновації також не замінюють взаємодії”.

• “Завжди чудово, коли у вас є група людей, які прагнуть працювати краще, бути краще, винаходити краще, краще обслуговувати, краще вести клієнтів у нових напрямках”.

• “Я дуже, дуже оптимістично дивлюся на наші перспективи, і, як я говорю нашій раді директорів, як я говорю нашим співробітникам, настав час інвестувати. Є багато можливостей. Інвестуймо у ці можливості та справді використовуємо їх”.

• “Я вважаю, що хороші ідеї часто краще реалізувати швидко, ніж повільно”.

• “Що, на мій погляд, відрізняє Microsoft від багатьох інших людей, то це те, що ми робимо сміливі ставки”.

• “Великі компанії починаються з великих лідерів”.

• “Команді потрібний генеральний директор, що справді має можливість бачити весь конкурентний простір”.

• “Перевага інформаційних технологій номер один полягає в тому, що вони дозволяють людям робити те, чого вони хочуть. Це дозволяє людям бути творчими, це дозволяє людям бути продуктивними, це дозволяє людям вивчати те, що вони не могли б дізнатися раніше, тому в певному сенсі вся справа в потенціалі”.

• “Доступний дизайн — це хороший дизайн: він приносить користь людям, які не мають інвалідності, а також тим, хто має. Доступність — це усунення бар’єрів і надання переваг технології кожному”.

• Про Біла Гейтса: “Ми почали як друзі, але потім сильно заплуталися в Microsoft. Ми мали дуже невдалий рік. Білл не вмів ні на кого працювати, а я не вмів керувати Біллом”.

Джерело: economiafinanzas, citaty, business-citation, nsokote, millennivm, відкриті дані

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram