Герої
4 Жовтня 2019
2 423

Правила бізнесу Біла Гейтса: Насолоджуйтеся тим, що ви робите і ви ніколи в своєму житті не будете працювати

Історія успіху та погляди на життя людини, яка здійснила революцію у розробці програмного забезпечення для ПК

Вільям Генрі Гейтс III – американський бізнесмен, інвестор, автор, філантроп і засновник корпорації Microsoft, співголова Фонду Білла та Мелінди Гейтс. З моменту створення власного бізнесу він займав позиції голови ради директорів, CEO та головного архітектора, одночасно до травня 2014 року також будучи найбільшим акціонером.

Гейтс має титул Лицаря-Командора Ордена Британської Імперії та, разом із Ворреном Баффеттом, є співзасновником філантропічної кампанії “Клятва дарування”. Статок Білла Гейтса за версією Bloomberg Billionaires Index сягає $107 млрд.

Цікаві факти про Білла Гейтса

✔️ У дитинстві Гейтс сам хитався в колисці, а його улюбленою іграшкою був кінь-качалка. Ця звичка збереглася: і в дорослому віці відомий бізнесмен похитується, коли напружений.

✔️ В 11 років він підписав свій перший контракт з сестрою про оренду бейсбольної рукавички за 5 доларів.

✔️ У школі Гейтсу важко давалася граматика і багато інших предметів гуманітарного характеру, які він просто вважав тривіальними. А ось захоплення комп’ютерною літературою займало весь його час.

✔️ Першу програму “хрестики-нолики” на комп’ютері General Electric Білл написав мовою BASIC у 8-му класі.

✔️ У 15 років Білл зумів написати програму, що дозволяла регулювати дорожній рух, на якій заробив $20 тис.

✔️ Коли Білл Гейтс перейшов до десятого класу, йому не потрібно було вчитися комп’ютерній справі, адже він сам викладав цю дисципліну.

✔️ На початку 1973 Білл Гейтс працював пажем у Палаті представників США.

✔️ Білл набрав 1590 балів з 1600 на вступних тестах і подав документи до Гарвардського коледжу восени 1973. Основним курсом він вибрав підготовку до юридичного факультету, але вивчав математику і магістерські курси інформатики. В Гарварді він зустрів товариша – Стіва Балмера. Однак через 2 роки Гейтс покинув навчання. Диплом він отримав лише у 2007 році. Більшість цього часу він був у академвідпустці та розвивав власний бізнес.

✔️ У 1975 році Гейтс спільно з Полом Алленом заснували компанію Micro-Soft, пізніше названу Microsoft Corporation.

✔️ З 1987 року є постійним учасником списку найбагатших журналу Forbes. А з 1995 по 2017 рік займає перше місце (окрім чотирьох років).

✔️ У 2005 році Кабінет Закордонних Справ Великобританії нагородив Гейтса титулом Лицаря-Командора Ордена Британської Імперії за його внесок у підприємництво Великобританії та зусилля по зменшенню бідності у світі.

✔️ 2005 року Білл Гейтс та його дружина Мелінда Гейтс були названі американським журналом Time Людьми року.

✔️ У 2009 році Гейтс і Воррен Баффетт створили кампанію “Клятва дарування”, в якій вони та інші мільярдери зобов’язуються витратити щонайменше половину свого багатства на благодійність.

З королевою Великобританії Єлизаветою ІІ та дружиною Меліндою

Білл Гейтс про життя та особистість

Насолоджуйтеся тим, що ви робите, і ви ніколи в своєму житті не будете працювати.

Життя несправедливе – звикайте.

Якщо у вас щось не вийшло, це не вина ваших батьків, так що не треба скиглити. Вчіться на своїх помилках.

Може, у вашій школі некоректно відкрито називати невдаху – невдахою. Але не в житті. У деяких школах неможливо залишитися на другий рік, тому що дається стільки спроб перездавати іспити, скільки необхідно для переведення в інший клас. У житті все зовсім по-іншому.

Життя не ділиться на семестри. У вас не буде літніх канікул. І ваш роботодавець не буде допомагати вам знайти себе. Вам доведеться робити це самим у свій вільний час.

У телевізорі не показують справжнє життя. У реальному житті не вийде цілий день сидіти в кафе і базікати з друзями. І як би ви не хотіли бути схожим на цих акторів з блакитних екранів і зірок з глянцевої обкладинки, пам’ятайте: навіть дуже творчі і забезпечені люди працюють як коні.

Будьте ввічливі з зубрилами і ботаніками. Не виключено, що незабаром ви будете працювати на одного з них, як це дуже часто буває. Та й взагалі, зв’язки з іншими людьми дуже корисні, ніхто не знає, ким станете ви, а ким ваші однокласники.

Світу наплювати на вашу самооцінку. Життя буде вимагати від вас закінчити справу до того, як ви відчуєте себе впевнено.

Не порівнюйте себе ні з ким. Це образливо в першу чергу для вас.

Про успіх

Успіх нічому не навчає. Він тільки переконує розумних людей у тому, що вони не можуть програти.

Успіх – поганий учитель. Він закрутить вам голову. Тому він не надійний.

Чудово святкувати свій успіх, але більш важливим є вміння виносити уроки зі своїх провалів.

Про роботу

Смажити гамбургери – нижче вашої гідності? Ваші дідусі і бабусі вважали зовсім по-іншому. Для них смажити гамбургери було можливістю зачепитися в цьому житті.

Я завжди буду шукати ледачу людину для роботи, адже вона знайде багато легких шляхів для вирішення поставленого завдання.

Коли вам в голову прийшла гарна ідея, дійте негайно.

Кожному потрібен тренер. Неважливо, хто ви – баскетболіст, тенісист, гімнаст або гравець в бридж.

Білл Гейтс зі своїм товаришем Полом Алленом

Про бізнес

Бізнес – захоплива гра, в якій максимум азарту поєднується з мінімумом правил.

Якщо ви думаєте, що вчитель занадто суворий стосовно вас, – це ще квіточки. Зачекайте, поки у вас з’явиться бос.

Якщо вашого бізнесу немає в Інтернеті, то вас немає в бізнесі.

Між дупою та диваном долар ніколи не пролетить.

У будь-який час ідіть і створюйте свою справу – а в Гарвард повернутися ніколи не пізно!

Про гроші

Ви не будете заробляти $60 тис. на рік одразу після закінчення школи. Ви не станете віцепрезидентом з особистим водієм, поки ви не заробите на те й інше.

Величезне багатство йде поруч з великою відповідальністю, зобов’язанням поділитися з суспільством і забезпечити оптимальний розподіл цих коштів серед тих, хто їх потребує.

У мене все добре з їжею та одягом… Після певної точки гроші перестали мати для мене значення. Тепер їх користь тільки в тому, щоб побудувати організацію і знайти ресурси, які допоможуть бідним країнам.

Про криптовалюту

Що стосується криптовалюти в цілому, я можу сказати майже з упевненістю, що її чекає поганий кінець.

На поточний момент криптовалюту використовують для того, щоб купувати фентаніл (анальгетик, що викликає звикання), так що це той випадок, коли технологія безпосередньо може призвести до смерті.

Про венчурні інвестиції

Знаєте, на інвестиції іноді дивляться як на проєкт, в якому ти просто роздаєш людям ресурси, і більше нічого особливо не відбувається. І це, в цілому, вірно. Однак, якщо ви подивитеся уважно, то виявиться, що венчурний капітал теж досить дурне явище. Відсоток попадань венчурних інвестицій жалюгідний. Але іноді ви спонсоруєте який-небудь Google, йому це вдається, і раптово венчурні інвестиції починають злітати до небес.

З родиною

Про Бога

У мене немає ніяких фактів, що свідчать про нього.

Про штучний інтелект

Спершу машини зроблять за нас багато роботи та не будуть дуже розумними. Це добре, якщо ми цим гарно керуватимемо. Через кілька десятиліть по тому інтелект буде достатньо сильним, щоб бути загрозою. Я згоден з Ілоном Маском та деякими іншими щодо цього, і не розумію, чому деякі люди не стурбовані.

Штучний інтелект, енергетика, біотехнології — це перспективні сфери, де ви можете багато чого зробити. Це те, чим би я зайнявся, якби починав сьогодні.

Про технології

Це приголомшливо – зі світу, де про комп’ютери мало що чули і вони були дуже складними, ми потрапили в світ, де їх використовують кожен день. Це мрія, яку я хотів здійснити. Дуже багато виявилося таким, як я й очікував. Можна сперечатися про моделі рекламного бізнесу, або про те, який мережевий протокол краще, або який розмір екрану для яких речей потрібно використовувати. Правда, зараз менше роботів, ніж я думав.

Про майбутнє

Ми завжди переоцінюємо зміни, які відбудуться в найближчі два роки, і недооцінюємо ті зміни, які відбудуться в найближчі 10 років. Не дозволяйте собі бути бездіяльними.

Про Стіва Джобса

Стів і я – ми були дуже різними. Але обидва добре вміли відбирати людей. У нас була супер енергія, і ми супер важко працювали. Ми тісно співпрацювали при розробці оригінального ПЗ для Mac – це було дивно, тому що у нас над цим працювало більше людей, ніж в Apple. Але ми були дуже наївними. Стів пообіцяв нам, що комп’ютер буде коштувати 499 доларів, а в наступну хвилину ми дізнаємося, що він вже коштує 1 999 доларів. Але все одно цей проєкт був приголомшливим досвідом.

Разом з дружиною у благодійній місії

Про себе

Чим я завжди радий поділитися, так це своїм ентузіазмом.

Своїми успіхами в бізнесі я зобов’язаний перш за все здатності зосередитися на перспективній меті, не піддаючись спокусі вирішувати нагальні завдання.

Не люблю конференції у всяких екзотичних місцях. Таке відчуття, що чим приємніше місце, тим менше робиться роботи.

Гра в бридж — це дуже старомодна штука, яка мені, правда, подобається. А ще я щовечора мию посуд — інші теж не проти, але мені подобається, як це роблю я сам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram