Новини
1 Квітня 2024
154

У світі з’явиться дата-центр вартістю $100 мільярдів

Microsoft і OpenAI працюють над спільним проєктом

Компанії Microsoft та OpenAI планують створити дата-центр вартістю $100 млрд, що у 100 разів дорожче за ті, що працюють зараз, пише Business Insider.

Швидке впровадження технології генеративного ШІ призвело до зростання попиту на центри обробки даних зі штучним інтелектом, які можуть вирішувати складніші завдання.

Microsoft та OpenAI планують створити такий центр, який включатиме суперкомп’ютер зі штучним інтелектом під назвою Stargate (“Зоряна брама”). Його запуск запланували на 2028 рік. Але поки неясно, де саме буде він розміщений.

Загалом проєкт охоплює п’ять етапів, і Stargate — це буде останній. Нині компанії перебувають на середині третього етапу.

Центр обробки даних буде використовувати OpenAI. Наразі для живлення своєї генеративної системи штучного інтелекту ChatGPT вони користуються центрами Microsoft. А в обмін — дають їм ексклюзивні права на перепродаж своїх технологій клієнтам.

Взагалі співпраця компаній викликає занепокоєння, пишуть американські ЗМІ. Дехто вважає, що “програмний гігант перетворився на прославлений ІТ-відділ для гарячого стартапу”. А у нещодавньому позові проти OpenAI Ілон Маск сказав, що ШІ-стартап “фактично став дочірню компанію із закритим кодом Microsoft”.

Stargate має потенціал значно перевищити обчислювальну потужність, яку зараз надає Microsoft для OpenAI зі своїх центрів обробки даних по всій країні. Але для цього знадобиться щонайменше кілька гігаватів потужності. Треба знайти джерела енергії для живлення проєкту, тож компанії обговорюють використання альтернативних джерел енергії, наприклад, ядерної енергії.

Високу ціну Stargate обумовлює прагнення отримати необхідні чипи, які продаються за високими цінами. H100 від NVIDIA коштують від $25 тис. до $40 тис. за одиницю, а цілі системи, що працюють на цих чипах — до $200 тис.

Як писали раніше Investory News, штучний інтелект вдосконалить смак пива.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram