Герої
17 Квітня 2024
95

Роберто Каваллі: “Вийти за загальноприйняті рамки — це є успіх”

Історія успіху модельєра, ресторатора та короля вечірок

Фото: УНН

Роберто Каваллі — всесвітньо відомий італійський дизайнер, чий стиль вирізняється любов’ю до рослинних та тваринних принтів та яскравою сексуальністю в крої.

Народився він 15 листопада 1940 у Флоренції, у сім’ї гірничого інженера. Раннє дитинство провів у шахтарському селищі Вілліні за 50 км від Флоренції. Батько хлопця Джорджо Каваллі під час служби в армії був учасником окупації Албанії. Він помер від рук нацистських солдатів 4 липня 1944 року під час масового вбивства в Каврильї.

Після цього дідусь, Джузеппе Россі, допоміг овдовілій Марчеллі Россі з двома дітьми у розпал бойових дій перебратися до нього у Флоренцію.

Він був відомим портретистом. Його роботи виставлені у галереї Палаццо Пітті. Також він викладав у Інституті благородних пані.

Вбивство батька нацистами дуже негативно вплинуло на його психіку і хлопчик перестав розмовляти. До 10 років Роберто не промовив жодного слова, але при цьому любив проводити час разом з дідусем, займаючись живописом і слухаючи розповіді про художників і картин.

Спершу мати майбутнього модельєра тримала лавку з продажу вугілля, де Роберто їй допомагав.

У середині 1950-х років жінка разом із дочкою Лієттою заснувала ательє з пошиття одягу “Марчелла, оригінальні моделі”.

Роберто закінчив початкову школу Россіні у 1951 році. Навчання йому давалося важко — його залишали на другий рік. Щоб отримати атестат середньої школи, його перевели до приватної школи імені Кавура.

Потім він рік навчався на адміністратора готелю в Інституті готельної справи. Наступного року він марно намагався освоїти бухгалтерський облік, однак у результаті був відрахований.

Після провалів Каваллі вступає до Флорентійської художньої академії на курс з оформлення інтер’єрів за спеціалізацією “тканини для меблів”. Він почав вивчати техніку ткацтва на ручному верстаті та різні види друку на тканині, що вкрай захопило його.

Разом з товаришем Джанфранко Мазі вони розпочали експерименти з барвниками та методами друку. Поступово Роберто закинув загальноосвітні заняття, відвідуючи лекції лише за фахом. У результаті він відмовився від іспитів і не отримав диплом.

Роберто зважується на відкриття власної справи. Рахунок він оформив на маму, тому що йому ще не виповнилося 21 року. Все почалося з орендованого гаража та маленького друкарського стола. Разом з подругою Елені Манніні, яка працювала дизайнером на місцевій трикотажній фабриці, вони швидко розвивалися, роблячи кольоровий друк на нерозпроданих однотонних светрах. Справа розширювалася. Згодом Роберто освоїв метод натягування тканини на раму та друк по шерсті та шовку. Працюючи з трикотажем, він запропонував виробникам метод друку не на цільному полотні, а на самому виробі.

Налагодивши друк на трикотажі з вовни та кашеміру, Роберто почав отримувати від трикотажних фабрик регулярні замовлення. На початку 1970-х він  запатентував свій метод — новітню процедуру нанесення малюнків на шкіру і представив публіці свої роботи в галузі клаптевої техніки.

Одночасно з розвитком бізнесу, Роберто працює в Модному Будинку Маріо Валентино, пізнаючи секрети пошиття висококласного одягу.

У 1972 році він провів свій перший публічний захід — показ мод в знаменитому флорентійському особняку Палаццо Пітті.

Того ж року відкривається і перший бутик молодого дизайнера в Сен-Тропе (Франція), який дав початок експансії бренду Каваллі світом.

Першим, хто помітив талант молодого майстра, стала Бріджіт Бардо – з її легкої руки ім’я Роберто зазвучало ще яскравіше та привабливіше.

На початку 1990-х років Роберто Каваллі здійснив новий прорив в технології пошиття джинсів — він додав до деніму еластан. Це одразу підкорило серця клієнток — тепер джинси спокусливо обтягували їхні фігури, а не приховували форми.

У 1994 році в Мілані дизайнер представив перші джинси з піскоструминною обробкою. А також, окрім основної лінії,  розробив чоловічий одяг RC Menswear.

На той момент бутики бренду вже працювали у понад 50 країнах світу.

У 1998 році Каваллі відкрив лінію “Just Cavalli”, яка включала чоловічий та жіночий одяг, аксесуари, оптика, годинники, парфуми, нижню білизну та пляжний одяг. Також було випущено дитячу колекцію Angels&Devils.

Fashion Group International у 2002 році присудили Роберто звання “Дизайнер року”, що означало визнання не тільки шанувальниками, але й професіоналами fashion індустрії.

2004 року Каваллі виступив спонсором виставки Wild. Fashion untamed (“Неприручена мода”) у Метроролітен-музеї, де були представлені його роботи.

У тому ж році дизайнер створив костюми для шоу групи Spice Girls, що возз’єдналася. Також він створював наряди для виступів таких співачок, як Аріана Гранде, Ріта Ора, Крістіна Агілера, Дженніфер Лопес, Кьяра та Нікі Мінаж.

2005 року Каваллі випустив горілку під своїм ім’ям та переробив на свій лад кролика Playboy, чим заслужив безліч захоплених відгуків.

2008 року створив дизайн трьох “сорочок” для лімітованої колекції дієтичної “Кока-Коли”.

У квітні 2008 року Каваллі оголосив пошук покупця для свого бізнесу. За деякими оцінками, сума угоди становила майже пів мільярда доларів.

У 2007 році Роберто створив капсульну колекцію для шведського бренду H&M, а також представив два види вина, виробленого на власному винограднику Tenuta degli Dei в регіоні Кьянті.

18 червня 2013 року він отримав диплом почесного магістра з менеджменту моди в Академії Domus в Мілані.

У 2015 році фонд Clessidra SGR придбав 90% акцій Roberto Cavalli. Решту акцій розділили ще кілька фірм і сам модельєр. Каваллі передав повноваження головного дизайнера бренду норвезькому модельєру Пітеру Дундасу, який до цього протягом семи років створював колекції для дому моди Emilio Pucci.

У липні 2016 року для керівництва компанією було запрошено колишнього директора Versace Джан-Джакомо Ферраріса.

У травні 2017 року було названо нового дизайнера марки — англійця Пола Сарріджа, який представив у вересні в Мілані свою першу колекцію для Cavalli “весна/літо—2018”.

Наприкінці 2019 року бренд Roberto Cavalli через інвестиційний фонд Vision Investments придбав арабський бізнесмен Хуссейн Сайвані.

Роберто Каваллі починав як дизайнер, а під кінець життя він опанував новий бізнес і став ресторатором. У 2002 році італієць відкрив своє перше кафе-магазин у Флоренції. Незабаром після цього в Мілані відчинило двері кафе Just Cavalli.

Каваллі мав широке коло інтересів. Він одним із перших став влаштовувати вечірки в клубах з хорошою музикою. Крім цього він захоплювався автомобілями та швидкою їздою, любив керувати яхтою, отримав права пілота та мав власний гелікоптер, а ще розводив породистих скакунів. Останнє перейняв його старший син Томмазо, який отримав професійну освіту в цій галузі.

Щодо особистого життя: першою дружиною Роберто була Сільванелла Джанноні. Батьки дівчини не сприймали його серйозно, як юнака без освіти та стабільного джерела доходу. Вони забороняли закоханим зустрічатися. У цьому шлюбі народилися дочка Крістіана та син Томмазо. Проте пара розлучилася.

У 1977 році Каваллі познайомився зі своєю другою дружиною Євою Дюрінгер. Зустріч сталася у Домінікані, де Роберто був членом журі конкурсу краси “Міс Всесвіт 1977”, а вона його учасницею.

На фото: Роберто Каваллі з Євою Дюрінгер

У Роберто та Єви народилося троє дітей: дочка Ракеле (1983), сини Данієле (1986) та Роберт (1993). Сім’я жила на власній віллі неподалік Флоренції. Офіційно шлюб було оформлено 1989 року, а 2010 року пара оформила розлучення.

У 2014 році у Роберто Каваллі почалися близькі стосунки зі шведською моделлю Сандрою Нільссон. У 2023 році у пари народився син, якого назвали Джорджіо на честь батька Каваллі.

Каваллі помер у своєму будинку у Флоренції, Італія, 12 квітня 2024 року у віці 83 років.

Статки італійського дизайнера оцінюються у понад £400 млн ($477 млн).

Цікаві факти:

• Каваллі був відомим плейбоєм. Він володів трьома віллами, яхтою і невеликим гелікоптером.

• Королем італійського гламуру називають Джанні Версаче, однак Роберто Каваллі набагато раніше почав пропагувати підкреслено сексуальний і зухвалий стиль. Сам дизайнер свій стиль описує просто: “Я роблю все, щоб жінка почувалася царицею”.

• Ідея газетного принту належить саме Каваллі, а не Гальяно.

• У період навчання в коледжі він захопився рок-н-ролом, проте швидко зрозумів, що не має здібностей, щоб грати в групі. Тоді Роберто зайнявся організацією вечірок та дискотек для студентів, що було незвичайним для Флоренції.

• Дизайнер написав та видав автобіографію “Просто я. Автобиография”.

Цитати дизайнера:

“Мода — це частина моєї ДНК, я не зможу жити без неї. І мені без кінця хочеться відкривати все нові та нові обрії!”

“Мене, як би передбачувано це не звучало, найбільше надихають жінки! Жінка — це найголовніше у житті. А найфантастичніша жінка — моя мама”.

“Уникайте надмірностей. Занадто коротка спідниця, перебільшено глибокий виріз, не є визначенням сексуальності. Жінка має нести в собі таємницю, залишати місце для уяви і при цьому не боятися експериментувати з модою та стилем”.

“Для того, щоб утримати чоловіка, краси замало. Жінка має бути м’якою та сильною одночасно, завжди різною, не втратити здатності дивувати, незважаючи на кількість років, проведених разом”.

“Я взагалі не розумію мінімалізму. Це так чемно і нудно. Якщо ви не хочете, щоб вас хтось помітив, залишайтеся вдома та вирощуйте овочі на самоті”.

“Сьогодні я дуже задоволений собою, бо здійснив свої мрії. Я навчився розуміти, чого хочуть люди”.

“Іноді некомпетентність корисна. Це допомагає вам зберігати неупередженість”.

“Мені б хотілося, щоб люди, які купують мій одяг, розуміли, що для мене це маленький витвір мистецтва”.

“Моя відданість роботі розпочалася з особистої поразки: батьки моєї першої подруги відкинули мене, бо я не був багатим. Я вирішив довести їм, яку велику помилку вони зробили”.

“Мій успіх ґрунтувався на моїх відчуттях та на моїй інтуїції: я знав, що йшов вірним шляхом”.

“З приходом до мене успіху я дуже багато втратив: частину своєї свободи, частину своєї природності, навіть коли я щосили намагаюся бути простіше, залишатися хлопчиком з околиці Флоренції”.

“Живи я в ідеальному світі, давно б придумав годинник, на якому взагалі б не було стрілок. Двадцять чотири години на добу? Чорт, ну хто ж вигадав таку дурість!”

“Вийти за загальноприйняті рамки — це є успіх, це коли ти робиш щось особливе, незвичайне, сексуальне”.

Джерело: obozrevatel, hochu, fw-daily, apostrophe, fakty, psychologies, teletype, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram