Герої
11 Березня 2024
303

Айріс Апфель: “Потрібно цікавитися, щоб бути цікавою”

Історія успіху жінки, яка була іконою стилю для багатьох та найстаршим підлітком у світі для себе

Айріс Апфель — дизайнерка інтер’єрів, колекціонерка унікальних аксесуарів і вбрань, модель та інфлюенсерка. Вона вміє з легкістю поєднувати непоєднуване, любить громіздкі браслети та цінує екстравагантні прикраси, а її неосяжний гардероб може стати прикладом історії моди XX століття.

Айріс Баррел народилася 29 серпня 1921 року у Нью-Йорку, у сім’ї єврейських емігрантів. Вона була єдиною дитиною у батьків і виросла на фермі, де жили її бабуся та дідусь. Батько дівчинки — підприємець Семюел Баррел, займався постачанням предметів зі скла та дзеркал, а мати — Седі, володіла бутиком одягу та обожнювала аксесуари. Цю пристрасть успадкувала й Айріс.

Мама навчала її стилю. Вона казала донці: “Якщо хочеш щось вдягнути, то обирай маленьку чорну сукню. Її завжди можна прикрасити аксесуарами або зняти з неї щось зайве”.

Любов до моди з’явилася ще в шкільному віці. За словами Айріс, вона любила аксесуари та накопичувала гроші, щоб купити собі гарні прикраси.

В юності Айріс вивчала історію мистецтв у Нью-Йоркському університеті та відвідувала художню школу при університеті Вісконсі в Мадісоні.

У молодості Айріс була модним оглядачем, працювала на відомого ілюстратора Роберта Гудмана, займалася дизайном інтер’єрів та всіляко популяризувала використання традиційних східних тканин, як в одязі, так і в декорі приміщень. Жінка мала хобі — пошук рідкісних предметів. Вона відвідувала секонд-хенди, блошині ринки, гаражні розпродажі та скрізь знаходила щось цікаве та яскраве.

У 1948 році вона вийшла заміж за Карла Апфеля. Вони прожили у шлюбі 67 років.

Познайомилася пара під час відпочинку на озері Джордж у північній частині штату Нью-Йорк. Весілля Айріс не хотіла, у неї був план — таємно розписатися, а гроші відкласти, але все ж заради батьків пара вирішила таки зіграти весілля, на якому було понад сто гостей. Жінка тоді обрала легку сукню з рожевим мереживом та рожеві атласні туфлі, які зберігала все життя.

“Наше перше побачення відбулося у День Колумба, пропозицію Карл зробив у День подяки, на Різдво він подарував мені обручку і в день народження Вашингтона ми одружилися”, — згадувала вона.

Апфелі багато подорожували та фотографували. Карл згадував, що носив одразу три фотокамери з різними об’єктивами, адже не встигав переставляти їх.

Чоловік допомагав дружині у роботі. Айріс відчувала нестачу тканин та принтів для декору. Вона згадала, що у її знайомої тато працює ткачем і вирішила замовити у нього тканину за своїм дизайном. Ця співпраця виявилася дуже плідною.

У 50-му році вони відкрили текстильну компанію Old World Weavers та зайнялися реставрацією старовинних тканин.

Основними клієнтами пари були музеї, реставраційні майстерні та дизайнери інтер’єрів. Айріс навіть брала участь у реставраційних роботах у Білому домі, а серед її замовників було дев’ять американських президентів від Трумена до Клінтона. Вона легко знаходила спільну мову з вимогливими клієнтами.

У 1992 році Апфелі продали компанію. За словами пари, “їм зробили пропозицію, від якої вони не змогли відмовитися”. Проте від справ дизайнерка не відійшла й охоче консультувала колег.

Особливої популярності Айріс набула, коли 13 вересня 2005 року відкрилася її іменна виставка в Інституті костюма, де було виставлено унікальну колекцію прикрас. Вона називалася “Рідкісний птах: Вибране з колекції Айріс Барель Апфель”. Прикраси не просто лежали на стендах, а були вдягнуті на манекени у костюмах колекціонерки. Грошей на просування проєкту не було, проте сарафанне радіо зробило свою справу і виставка пройшла з феноменальним успіхом. Це був унікальний проєкт, адже демонструвалася колекція жінки, яка ще була жива. Айріс шуткувала, що просто помирати занадто дорого. Після цього 80-річну жінку почали запрошувати на світські заходи, знімати для глянсових журналів та писати про неї статті.

for G – 17apfel – Iris Apfel in galleries during setup of “Iris Apfel: Rare Bird of Fashion” exhibition at PEM. (Walter Silver/ Peabody Essex Museum)

2013 року Айріс Апфель включили до списку 50 наймодніших жінок у віці 50+, складений газетою “Гардіан”.

У 2018 році Айріс спробувала себе в ролі моделі. Вона уклала контракт з агентством IMG.

Дизайнерка мала колаборації з різними брендами: 2011-го — з МАС, 2017-го — з Atelier Swarovski, 2018 — із Happy Socks. Для останніх вона запропонувала принти для шкарпеток за мотивами європейських тканин XVIII–XX ст.

У 2019 році для бренду-виробника скла Nude вона попрацювала над дизайном вази, келихів та декантера для віскі.

1 березня 2024 року, у віці 102 років, Айріс Апфель пішла з життя.

Цікаві факти:

• У дитинстві Айріс обожнювала залізні дороги.

• Вона перша жінка в США, що почала носити джинси. Спочатку доводилося купувати чоловічі, бо для жінок їх не виробляли.

• Першу прикрасу вона придбала для своєї тітки у Грінвіч Вілледж у 11-12 років. Це була брошка за $0,65.

• У подружжя Апфелів не було дітей, що за визнанням Айріс її свідомий вибір: “Все встигнути неможливо. Я хотіла будувати кар’єру та мандрувати”. Пара прожили душа в душу усе життя. Карл помер в серпні 2015-го, не доживши до свого 101-річчя.

• Айріс має власну ляльку Барбі, одягнену в зелений костюм Gucci. Саме у цьому костюмі вона знімалася для обкладинки своєї книги Iris Apfel: Accidental Iсоn, випущеної у 2018 році.

• На честь яскравої літньої леді відомий бренд Jimmy Choo випустив модель туфель Iris: коричневі босоніжки з плетеними ремінцями та квітковим візерунком.

• У 2014 році вийшов документальний фільм “Айріс”, в якому вона знялася разом із чоловіком.

• В Instagram на ікону стилю підписано понад три мільйони фоловерів.

Найкращі цитати Айріс Апфель:

• Потрібно цікавитись, щоб бути цікавою.

• Щоб подобатися собі, слід залишатися собою. Намагаючись бути зручною для всіх, можна перетворитися на ніщо.

• Я одягаюсь не для того, щоб на мене дивилися, а для себе. Коли ти виглядаєш не так, як решта, міркувати як решта тобі теж не потрібно.

• Людство деградує майже так само швидко, як розвиваються технології.

• Ми живемо лише раз. І зараз — це все, що у нас є. Минуле не повернеться, а майбутнє ще не настало. Тож проживайте щодня як останній.

• Якщо ви щасливі, знайшли своє кохання, оточені хорошими людьми, робите те, що вам подобається, і вам є що дати іншим, — це успіх.

• Справжню невдачу зазнає лише той, хто не намагається.

• Справа не в тому, що на вас вдягнуто, а в тому, як ви це носите.

• …головна помилка, яку можна припустити у пошуках стилю, — дивитися на себе в дзеркало і бачити когось іншого. Перш ніж знайти свій стиль, потрібно вивчити себе. Якщо ви одягатиметеся за моєю вказівкою, це буде не ваш стиль. Ваш стиль має бути відображенням вас. Його не можна купити, йому не можна навчитися. Він закладений у ДНК.

• Іноді потрібно просто діяти, нехай навіть ця дія — лише один маленький крок.

• Коли я чогось хочу, я невтомно до цього прагну.

• Мода схиблена на юності. Але у 70-річних жінок немає тіл 18-річних дівчат, а у 18-річних дівчат немає грошей 70-річних жінок.

• Якщо ви негарна, у вас більше шансів стати привабливою. А якщо ви гарна, часто ви просто гарна і все.

• Якщо ви не відчуваєте себе комфортно, неважливо як шикарно ви одягнені, це не виглядатиме правильно. Я волію бути щасливою і почуватися комфортно.

• Все, що я роблю, роблю інтуїтивно. Якщо я надто багато думатиму, нічого не вийде.

• Моду можна купити. А ось стиль — вроджене почуття. Головний ключ — навчитися розуміти себе, що може зайняти роки.

• Я не люблю тренди, я віддаю перевагу традиціям.

• Я відчуваю, що роблю свій внесок у визволення жінок. Вони розуміють, що зовсім не повинні виглядати як усі, а тим більше думати як усі. І ця думка робить мене щасливою.

• Головне — бути щасливим і не перейматися тим, що думають про вас оточуючі.

Джерело: livelib, womo, posta-magazine, hochu, tsn, vogue, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram