Драйв
6 Грудня 2023
1 053

Кубик Рубіка: Головоломка, від якої шаленіє увесь світ

Історія створення іграшки, яка насправді мала бути лише навчальним інструментом для студентів-архітекторів

На фото: Ерньо Рубік зі своїм винаходом

Офіційним батьком кубика Рубіка визнано угорського архітектора Ерньо Рубіка.

У 1974 році він працював у відділі дизайну інтер’єру в Академії прикладного мистецтва в Будапешті.

Викладав він студентам промисловий дизайн та архітектуру. Захоплювався геометрією та тривимірним предметним моделюванням. Вчений вважав кубик ідеальним засобом для розвитку в учнів навичок просторової уяви. Проєкт виношувався не один рік.

Перший кубик був побудований як навчальний інструмент, щоб допомогти студентам зрозуміти тривимірні об’єкти. Початкова мета Рубіка полягала у розв’язанні проблеми структурного переміщення незалежних частин. Проте існує версія, що кубик було вигадано для пояснення студентам математичної теорії груп.

У будь-якому варіанті продуктом став набір з 27 дерев’яних кубиків із різнобарвними гранями (тобто всього 27 х 6 = 156 кольорових граней). Проте довелося спростити винахід залишивши тільки 54 зовнішні грані, а на місце внутрішнього кубика помістити циліндричний скріплюючий механізм, який був міцно пов’язаний з усіма зовнішніми кубиками. Він дозволяв їм вільно обертатися один відносно одного.

Першими користувачами кубика стали друзі та студенти Рубіка.

У 1975 році вчений отримав угорський патент на свій винахід, а наприкінці 1977 року відбувся випуск дослідної промислової партії кубиків.

1978 року невеличкий Будапештський кооператив випустив кубик як новорічну іграшку під Різдво, він мав назву “Чарівний Кубик”.

Значний поштовх у просуванні кубика зробив Тібор Лакзі — німецький комп’ютерний підприємець угорського походження. Він зайшов випити кави до кав’ярні та помітив головоломку в руках в офіціанта під час чергової ділової поїздки в Угорщину. Лакзі був у захваті від іграшки та взявся її просувати, залучивши до справи Тома Кремера, що був успішним винахідником ігор та засновником компанії Seven Towns Ltd.

У 1980 році внаслідок спільних зусиль Тома Кремера та Тібора Лакзі компанія Ideal Toy Corporation придбала ліцензію на виробництво кубика Рубіка. Саме тоді він отримав назву Rubik’s Cube). Іграшку стали активно рекламувати та продавати у всьому світі.

У 1980 році кубик отримує угорський національний приз за найкращий винахід і виграє конкурси на кращу іграшку в США, Великій Британії, Франції та Німеччині.

У 1981 році кубик потрапляє до експозиції Нью-Йоркського музею сучасного мистецтва (MOMA). Того ж року обмеженим тиражем в Англії виходить Royal Puzzle — версія кубика Рубіка, присвячена весіллю принца Чарльза і леді Діани, що відбулося 29 липня 1981 року.

На той час було випущено близько 100 млн “легальних кубиків” і ще більше підробок.

В Україні кубик вперше побачили у 1981 році.

Популярність головоломки була шалена. Учні складали її під час уроків та перерв, вчителі — в учительських, офісні працівники — під столами на роботі… Друкується багато алгоритмів, як зібрати кубик Рубіка, багато кубиків знищується від відчаю його зібрати.

У 1982 році в Будапешті пройшов перший чемпіонат світу зі збирання кубика Рубіка. У ньому взяли участь представники 19 країн — переможці в національних чемпіонатах. Зараховувався найкращий час з трьох спроб. Всі кубики були однаково складно заплутані за допомогою ЕОМ. До старту кожному учаснику змагання давалося 15 секунд для вивчення вихідної розмальовки кубика. Вони мали зібрати кубик не більше ніж за хвилину. Кращий час збірки — 22,95 секунди показав 16-річний студент з Лос-Анджелеса Мінх Тхай.

Це був пік популярності головоломки. Ніяких проблем зі збутом головоломки не було, проблеми були з виробництвом. Угорщина фізично не могла робити більше декількох мільйонів штук на рік. Фабрики з виготовлення кубиків відкриваються в Гонконзі, Тайвані, Коста-Ріці та Бразилії.

Незабаром хвиля всесвітнього ажіотажу почала спадати. Можливо то був перезбиток кубиків чи у цьому винна вся маса людей, що так і не зуміли зібрати кубик? Або просто настала електронна ера, і народ пішов грати в “Тетрис”?

Починаючи з 1983 року кубик стало доволі важко знайти у продажу.

Однак Том Кремер вірив у потенціал головоломки. Він вважав її, подібно до “Монополії” або “Scrabble”, грою на всі часи. Скориставшись зручною ситуацією, в 1985 році англійська фірма Seven Towns, що належить Кремеру, перекуповує права на кубик і до 1991 року дуже обережно та вибірково починає знову потихеньку випускати його на ринок. Переможне повернення відбулося у 1996 році, коли в США було продано 300 тис. кубиків, а в Великій Британії у 1997 році — 100 тис.

У 90-і роки кубик знайшов друге дихання. З появою персональних комп’ютерів з’явився і віртуальний кубик Рубіка для Windows.

Попри те, що молоде покоління віддає перевагу електронним іграм, кубик Рубіка знову стає бестселером у багатьох країнах.

У 2013 році Rubik’s представив оновлений кубик Рубіка. Революційною відмінністю стала відсутність наклейок — вони були замінені на більш практичні та красиві пластикові вставки. Разом із цим був оновлений і механізм головоломки, який отримав кулясте ядро, спеціальний тип пластика, що забезпечує плавніше ковзання та м’якіші повороти.

Незабаром історія кубика Рубіка налічуватиме 50 років, проте він все ще користується великою популярністю.

Ерньо Рубік, в неповні 40 років ставши мільйонером та найбагатшою приватною особою Угорщини, пішов у тінь. Він займався своїми експериментами та винаходами в заснованій ним Rubik’s Studio. Він створив ще одну головоломку — змійку Рубіка, що з’явилася внаслідок переосмислення старокитайської геометричної головоломки “танграм”. Вона також отримала велику популярність, проте до кубика не дотягнула.

У 1988 році Ерньо Рубік заснував Міжнародний фонд Рубіка з метою підтримки молодих винахідників.

З 1990 року Рубік став головою угорської інженерної академії, а з 1996 року — її почесним головою.

У 1983 році Ерньо був нагороджений Угорською Державною премією, а в 1995 — премією ім. Денніс Габор за творчість та інновативну діяльність.

Ерньо Рубік говорив : “Якщо ви цікаві, ви знайдете головоломки навколо вас. Якщо ви рішучі, ви розв’яжете”.

Цікаві факти:

• Рубік був не першим, хто побудував таку конструкцію. У березні 1970 року Ларрі Ніколс винайшов куб-головоломку 2×2×2 з частинами, що обертаються, зібраними на магнітах. Винахідник відразу подав заявку на оформлення канадського патенту і вже 11 квітня 1972 року Ніколс отримав американський патент під номером 3655201 (пізніше, 1986 року апеляційний суд підтвердив, що кишеньковий кубик Рубіка 2×2×2, через схожість винаходів, порушує авторське право Ніколса).

• 9 квітня 1970 року Франк Фокс подає заявку на сферичну головоломку 3×3×3, і 16 січня 1974 року отримує патент (1344259).

• Назва “кубик Рубика” прийнята у більшості мов світу, за винятком німецької та китайської, де поширеною залишилося його первісне найменування “Магічний куб” (нім. Zauberwürfel; кит. 魔方 [мофан]), а також івриту, де його називають “угорським кубиком”(івр. קובייה הונגרית‎).

• У самого Рубіка спершу на збірку головоломки пішов цілий місяць.

• Число всіх доступних різних варіантів кубика Рубіка 3x3x3 дорівнює 43 252 003 274 489 856 000.

• Кубик Рубіка — лідер за кількістю продажів серед іграшок: за весь час було продано 500 млн виробів.

• Багато хто називає головоломку кубик-рубик. Це не правильно. Треба говорити кубик Рубіка.

• Алгоритм, який збирає головоломку за мінімальну кількість ходів, називається “алгоритмом Бога”. За допомогою розрахунків на комп’ютері математик Томас Рокіцкі довів достатність 22 ходів для збирання кубика Рубіка.

• Оскар Ван Девентер створив найбільший кубик Рубіка 17х17х17, на відміну від стандартного 3x3x3.

• Будь-яка комбінація кубика Рубіка вирішується за 20 або менше рухів.

• Кубик Рубіка був зібраний Ансі Ванхала з Фінляндії за 36,72 секунди, і зробив він це ногами.

• Люди, що захоплюються швидкісним складанням кубика Рубіка, називаються спідкуберами.

• На змаганнях World Cube Association Pride 2023 був встановлений новий Світовий рекорд 3,13 секунди, зі збирання кубика Рубіка 3х3.

• 9-річний Yiheng Wang з Китаю в черговий раз побив світовий рекорд за середнім швидким рішенням обертового куба Рубіка 3x3x3. Він показав дивовижний час у 4,48 секунди, побивши рекорд у 4,69 секунди, який він встановив раніше цього року у березні 2023 року.

• Хлопчик з Індії зібрав кубик Рубіка 3х3, катаючись на велосипеді за 14,32 секунди, і встановив світовий рекорд Гіннеса.

• Існують звичайні кубики Рубіка та швидкісні. Останні мають складніший механізм і регулюються спеціальними гвинтами. Саме на швидкісному кубику було поставлено світовий рекорд часу збирання.

• Найбільш епічним є досягнення британця Грема Паркера, який збирав головоломку протягом 26 років!
Існують роботи, які можуть збирати кубик Рубіка. Найвідоміший із них — Cubestormer 3. Цей робот здатний зібрати куб за 3,253 секунди!

•У 2021 році торговий центр Nina Mall у Гонконгу побудував найбільший у світі кубик Рубіка. Цей куб має грані площею 67 квадратних футів з кожного боку. Для його переміщення потрібно декілька людей.

• Найменший кубик Рубика з гранню 10 мм був зроблений російським програмістом Євгеном Григор’євим.

•Найдорожчим кубиком став “Кубік-шедевр”, створений DiamondCuttersInternational у 1995 році. Він був виконаний з 22,5 карата аметиста, 34 карат рубінів, 34 карат смарагдів та 18-каратного золота та оцінювався у $2,5 млн.

• Хлопець з ніком TheCubeAbides зібрав портрет Джоела Ембіїда із 768 кубиків Рубіка.

• За деякими даними, права на випуск іграшки обійшлися срср в $3 млн, в інших джерелах говорять про $5 млн.

Джерело: kubikus, vitvesti, techinsider, mors, spektrnews, gordonua, obyava, fishki, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram