Новини
14 Листопада 2023
326

Компанія Colorifix винайшла спосіб екологічного фарбування

Спеціальні бактерії надаватимуть тканині колір без шкоди довкіллю

Британська компанія Colorifix вигадала, як фарбувати тканини без шкоди для навколишнього середовища — економлячи воду та не використовуючи хімікати. У цьому допомагають мікроорганізми, які виробляють пігменти через ферментацію, пише Quartz.

Щороку на фарбування тканин витрачається близько 5 трлн л води в усьому світі — це 2 млн басейнів для Олімпійських ігор. У сфері фаст-фешн переважно використовуються синтетичні барвники. Крім споживання водних ресурсів, вони містять шкідливі хімічні речовини.

У виробництві натуральних барвників хімікати не використовуються, але вони потрібні, щоби закріпити колір на тканині.

Технологія Colorifix не потребує хімікатів: вона виробляє, наносить та фіксує пігмент за допомогою біологічного процесу.

Цього року компанія стала фіналістом міжнародної премії у галузі екології Earthshot Prize.

Як пояснює Крістофер Хантер, головний операційний директор Colorifix, замість того, щоб витягувати пігмент із живого організму, компанія отримує послідовність ДНК, яка відповідає за те, як цей організм кодує колір.

Половина з 92 співробітників компанії — вчені, які розробляють способи вирощувати пігменти для різних цілей.

Клієнти Colorifix — виробники сировини для модних будинків та брендів. Модель дистрибуції децентралізована: компанія навчає виробників вирощувати кольори безпосередньо на їх об’єктах, де встановлює обладнання для ферментації. Воно є модульною системою, яку можна розширювати в залежності від розміру підприємства.

Colorifix вже співпрацює з виробниками Португалії та Італії, а наступного року почне працювати в Індії, Бразилії та інших країнах.

Нагадаємо, Johnson&Johnson збільшить кількість досліджень для темношкірих людей.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram