Думки
18 Жовтня 2019
1 532

Любов Цимбал: Як зацікавити інвестора?

Засновник і СЕО компанії “Група Фінансових Рішень” – про 5 рекомендацій для бізнесу, який шукає інвестиції

Залучення зовнішніх інвестицій у бізнес – одна з моїх основних задач протягом останніх 25 років. Доводилось спілкуватися і з приватними інвесторами, і з фондами (як іноземними, так і локальними), і з банками (у випадку кредитування на вигідних умовах).

За цей період я виділила основні 5 рекомендацій (вважайте, правила) для бізнесменів, перед якими на певному етапі розвитку стає питання залучення зовнішнього капіталу.

Детальніше про них поговоримо під час бізнес-зустрічі “Інвестпривабливий бізнес: від ідеї до реалізації” вже за неділю, 25 жовтня.

Отже, з чого почати?

Головне питання для кожного інвестора – це повернення вкладень з прийнятною для нього нормою прибутку і коефіцієнтом ризику. Тож, в першу чергу, в його очікування вкладені не лише фінанси, а й довіра як до вас як до партнера, до країни, в якій буде реалізований проєкт, до вашої команди, до репутації вашої компанії. Тому дуже важливо зарання підготувати бізнес до зустрічі з інвестором: навести порядок в бізнес-процесах, зробити максимально прозорою фінансову звітність, адже досвідчений інвестор першою справою візьметься проводити due diligence (юридичний, фінансовий, кадровий, податковий) активу, який його цікавить.

А це, знову ж таки, аналіз всіх процесів компанії (від юридичної структури, бізнес-планування, діагностики команди до ведення бухобліку і податків). Інвестори з більшою ймовірністю вкладуть кошти в той проект, де бізнес прозорий і зрозумілий, а не в той, де для підвищення “стійкості” компанія приховує безліч “чорних дір”.

Наступний важливий момент – зустріч з інвестором. До неї потрібно ретельно готуватися. Підготуйте кілька сценаріїв для презентації: оптимістичний і песимістичний, покажіть інвестору, як ви плануєте отримати очікуваний результат у разі впливу різних чинників на ваш бізнес. Це підвищить кредит довіри до вас і покаже, що ви керуєте вашим “дітищем”, а не воно вами.

Важливий нюанс: надана інформація повинна бути достовірною. Ви берете чужі гроші, і, до того ж, партнерство укладаєте не на один рік. Починати з брехні категорично не можна.

Третє – ви повинні бути впевнені у своєму проекті. Бізнесмен, який не зможе “продати” себе інвестору, навряд чи зможе продати та свою послугу (товар). Отже, необхідно відповідати на всі питання, що цікавлять інвестора питання чітко, не уникати відповіді або відверто признатися, що дійсно не знаєте, але обов’язково дізнаєтесь. Важливо справити враження.

Будьте готові захищати свій бізнес, його слабкі та сильні місця, аргументувати доцільність інвестування, терміни окупності.

Крім того, інвестора буде цікавити фінансовий потік. Тому серйозно варто попрацювати над фінансовим планом, щоб зробити зрозумілим графік надходжень і повернення інвестицій. В ідеалі необхідно скласти три варіанти фінансового плану: оптимістичний, песимістичний і реалістичний. Особливу увагу приділити саме песимістичному, адже в ньому показані всі ризики.

І, нарешті, ні в якому разі не можна тиснути на інвестора – йому потрібен час, щоб зважити всі “за” і “проти”. І якщо його рішення буде не на вашу користь, не варто доводити правильність своєї думки.

І ваша команда. Зверніть увагу на управлінський склад вашого бізнесу, якщо у вас високопрофесійна команда, яка розуміє стратегію розвитку бізнесу, має загальне бачення, але при цьому доповнює своїми знаннями і компетенціями один одного, вміє вирішувати складні задачі, має сильні управлінські компетенції та є самомотивованою – це тільки додасть плюсів до прийняття інвестором рішення на користь вашого проекту.

Зареєструватись на захід: https://www.facebook.com/events/528603604541954/

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram