Бiзнес
12 Лютого 2020
3 500

Не проґавити момент: Як не довести бізнес до кризового стану

Investory News розбиралися, на які сигнали повинен звертати увагу власник, аби його компанія не збанкрутіла

Рано чи пізно будь-який бізнес зіштовхується з рядом проблем – будь-то зростання напруги в колективі, непорозуміння між власником та директорами або ж зниженням фінансових показників. І ось саме в такий момент головне вчасно зрозуміти – щось у компанії пішло не так, і якщо вчасно не зреагувати, є всі шанси збанкрутіти.

Розпочинаємо з себе

Опитані Investory Newsукраїнські бізнесмени впевнені, що найчастіше проблеми розпочинаються саме з власників бізнесу, які намагаються одразу охопити весь цикл робочого процесу.

Як правило працює це наступним чином – на початковому етапі розвитку власник виконує більшу частину роботи самостійно. Надалі він особисто продовжує керувати всіма співробітниками й займається вирішенням всіх ситуацій, але від перевантаження не може виконувати все швидко й ефективно.

Або ж власник повністю віддає владу в руки керівників. І в першому, і в другому випадках він не виконує функції власника. “Таким чином через відсутність інструментів управління у компанії виникає хаос. Вона зупиняється в розвитку, при цьому зусиль і грошей необхідно вкладати все більше й більше”, – пояснює Катерина Балановська, CEO Visotsky Consulting Kyiv.

У свою чергу Дмитро Томчук, засновник інвестиційного фонду FISON, упевнений, що проблеми виникають одразу, як тільки власник перестає відверто комунікувати зі своїми директорами й уважно слідкувати за їх поведінкою. Останні у більшості випадків упевнені, що самі зможуть вирівняти ситуацію. “У результаті все стається навпаки – проблеми зростають до розмірів, які приховати не вдається. І момент для їх вирішення на початковому етапі втрачається безповоротно”, – зазначає він.

Слідкуємо за колективом

Наступний сигнал, який говорить про погану ситуацію – напруга у колективі. Як правило проблеми в бізнесі псують настрій директорам, які все частіше відіграються на персоналі, а останній починає з’їдати один одного.

“Якщо атмосфера в колективі напружена, будьте певні: у вашому бізнесі криза, рийте у пошуках яку проблему від вас ховають, вважаючи її “дрібною”, – радить Дмитро Томчук.

Підприємець упевнений, що першим відчуває на собі проблеми персонал. “Зверніть увагу на конфліктні ситуації та непорозуміння – це на 90% правильний знак, що все починає валитися”, – наголошує він.

Як свідчать статистичні дані, саме внутрішні причини несуть найбільшу загрозу для 85% компаній. “Виходить, що найбільшу небезпеку ми створюємо самі або ж наші співробітники, яким ми довіряли. Наприклад, що може бути страшнішим за раптове звільнення головного бухгалтера? А ще гірше – втрата або витік бухгалтерської/фінансової інформації”, – розказує Любов Цимбал, засновник компанії “Група Фінансових Рішень”.

За її словами, про майбутні проблеми у бізнесу може вказувати і те, що в компанії відсутній чіткий розподіл обов’язків і повноважень, не зрозуміло хто що робить і, хто за що відповідає. І найважливіше – ви, як власник, не контролюєте ситуацію в своєму ж бізнесі, так як в ньому розпочався хаос.

Інші фактори

Поганий знак, якщо директори масово починають замінювати персонал на позиціях, які не потребують погодження власника.

Загалом, найбільш яскравий індикатор – фінанси. Якщо оборот зменшився без наявності зовнішніх причин, обумовлених ринком – це вже не попередження, а серйозна біда, яка потребує залучення методів кризис-менеджмента.

Серед інших показників: падіння дисципліни, не виконання плану, зниження лояльності. У деяких випадках між партнерами помічаються дивні зміни у тоні спілкування, відношенню одне до одного та виконанню зобов’язань. Все частіше щось починає “не клеїтись”, зростає кількість та частота форс-мажорів.

Розв’язуємо проблему

У першу чергу власник повинен налагодити контакт та довірливі стосунки з директорами. Саме їх задача – безперервний, тотальний аудит усіх напрямків. “Обов’язки власника – організувати постійне постачання інформації від директорів, з можливістю вибірково перевірити правдивість свідчень”, – пояснює Дмитро Томчук.

Як тільки стає зрозуміло, що компанія входить або вже перебуває у кризовому стані необхідно одразу прийняти рішення, що ситуацію потрібно терміново виправляти.

“Здавалося б, це звучить дивно, але часто власники заплющують очі на проблеми, або продовжують працювати з думкою, що все минеться. Не минеться, а стане тільки гірше”, – упевнена Катерина Балановська.

Наступний крок – аналіз, що саме призвело до кризи. “Потрібно стабілізувати кеш-флоу, розібратися з постачальниками та підрядниками, провести аудит діяльності співробітників. Якщо всі ці дії неефективні, тоді можливо проблема в продукті, його застарілості або відсутності конкурентних переваг (у тому числі – цінових). Насправді все залежить від конкретного випадку. Дуже важко запропонувати універсальне рішення не знаючи проблематики”, – пояснює Тетяна Андріанова, генеральний директор Nota Group.

Далі – активні дії, які виправлять ситуацію. На цьому етапі варто звернутися за допомогою до спеціалістів. “За свою практику стикалась з випадками, коли проблеми намагаються вирішити в компаніях самостійно, що рідко дає позитивні результати. Такі проблеми можна порівняти з хворобою: не можливо вилікуватись без кваліфікованої допомоги експерта”, – вважає Катерина Балановська.

Після того як джерело ризику та наслідки вичерпано, потрібно переходити до “розбору польотів”. Як зазначає пані Андріанова, цей етап не можна пропускати аби схожа ситуація не повторилася у майбутньому.

Плануємо заздалегідь

На початку створення бізнесу варто розробити стратегію розвитку й детально розписати всі бізнес-процеси. “Стратегія – це ваша дорожня карта, яка відповідає на запитання як досягти очікуваного результату”, – упевнена Любов Цимбал.

Ще один із важливих етапів “передкризової” роботи – планування й аналіз, за допомогою яких у майбутньому можна уникнути довгого та нудного розплутування клубка проблем, які з’являються через прийняття неправильних рішень.

Заздалегідь необхідно подумати й про побудову системи економічної безпеки. “Вона повинна бути сформована з урахуванням фінансових інтересів компанії: зростання її ринкової вартості, прибутку, наявності достатнього обсягу основного, додаткового капіталу та інвестиційних ресурсів, планування податкового навантаження та інше”, – розповідає Любов Цимбал.

І додає, що важливо своєчасно та ретельно проводити оцінку внутрішніх і зовнішніх ризиків, перевіряти ділову репутацію та платоспроможність клієнтів і контрагентів.

І не забувати, що чималу роль у всіх бідах відіграє саме топменеджмент, який за необхідності не варто боятися змінювати. Бо токсичні люди в команді, особливо в управлінському складі, тягнуть бізнес на дно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram