Думки
29 Жовтня 2019
1 874

Влада Борох: Куди та чому не страшно вкладати свої гроші?

Юрист компанії TOTUM — про умови інвестування в Україні та прогнози щодо покращення інвестклімату в державі

Вже багато років поспіль Україна намагається створити привабливий клімат для іноземних інвесторів. Це дає певні результати. За останніми офіційними даними Держстату, прямі інвестиції на третій квартал року склали понад $33,7 млрд, що на $840 млн більше, ніж на початок 2019 року. Що саме приваблює інвесторів-нерезидентів та в які галузі вигідніше вкладати кошти?

Звичайно, ми реально оцінюємо стан української економіки та не носимо рожеві окуляри. Але також розуміємо, що без певної сміливості та готовності ризикувати, відкриваючи для себе нові ринки, не буває економічних проривів.

Плюси для інвестора

Україна має потужний людський потенціал. За невисоку оплату праці інвестор отримує кваліфікованого спеціаліста з якісною освітою. Яскравим прикладом є IT. Наразі Україна — найбільший “постачальник” якісних, але, на жаль, дешевих спеціалістів у сфері інформаційних технологій.

Спрощена система ведення бізнесу. Суттєві зміни в господарському законодавстві нарешті спростили процедуру реєстрації та ведення бізнесу в цілому. Тепер стати засновником компанії стало набагато простіше. Ніяких черг, кіп документів та адміністративних будівель. Лише “онлайн будинок юстиції” та швидкий інтернет.

Крім цього, законодавством передбачені інструменти, що надають іноземним інвесторам гарантії та підвищують довіру до бізнесу, в який запланована інвестиція. Для прикладу, наявність у компанії корпоративного договору є “знаком якості” та безпеки для інвесторів. Така можливість з’явилась в українському законодавстві минулого року. До цього корпоративні договори підписували у Лондоні, на Кіпрі та лише ті підприємці, які мали таку фінансову можливість.

Зручна геопозиція. Україна — центр Європи. Плюс країна має потужний арсенал транспортних розв’язок: залізниця, морський порт, велика кількість аеропортів. Багато розмов зараз ведеться про інфраструктурні проєкти та розвиток складської нерухомості, які мають покращити якість української логістики.

Пільги нерезидентам. Важливо підкреслити, що український законодавець надав нерезидентам ряд пільг та спрощень при інвестуванні в напрями та галузі, які задовольняють суспільні потреби. Так, пільгове іноземне інвестування можливе в освіту, охорону здоров’я, соціальну сферу, технічне вдосконалення виробництва й не тільки. Наразі в Україні відбувається майже вседержавна діджиталізація. Єдині реєстри, “країна в смартфоні”… Зараз це вдалий час інвестувати в українські інформаційні технології та отримувати при цьому пільги.

Куди вкладати свої кошти?

1. Безперечно, в аграрний сектор. Сьогодні, аграрний сектор складає чи не найбільший відсоток ВВП України (понад 14%). Більш того, наша країна останнім часом тримає курс на зняття мораторію на землю. Сподіваємося, що мрії інвесторів реалізуються та вже в найближчому майбутньому ми побачимо стрімкий стрибок сільського господарства. Невизначеним залишається питання, чи отримають іноземці право купувати українську землю, але на думку багатьох експертів, це має статися, бо внутрішніх ресурсів країни, скоріш за все, не вистачить, аби створити стабільний попит та утримувати ціну на гідному рівні.

2. Нерухомість. З 2018 року спостерігається тенденція зростання іноземних інвестицій в комерційну та житлову нерухомість в Україну. Це пов’язано, як мінімум, з двома причинами: великий попит орендарів на приміщення/квартири/будинки та зменшення нерухомих активів в європейських країнах, які відповідали б якісним та доступним характеристикам. Як повідомили в Комітеті з нерухомості та будівництва Асоціації адвокатів України, в цілому ринок нерухомості має потенціал. Це стосується будь-яких сегментів: офіси, ЖК, складські приміщення. Ціни в доларовому еквіваленті зараз надзвичайно занижені.

Якщо ми зможемо подолати недовіру іноземного інвестора та не зовсім зрозумілі правила гри, якщо іноземна інвестиція буде якось гарантуватись, зростання ринку може бути дуже значним. За оцінками аналітиків іноземних компаній, зростання вартості може сягнути 200 або 300%. Якщо маржинальність та норма прибутковості для наших місцевих інвесторів — це 6-7, для європейців та американців – 12-15 років. На заході є надлишок коштів, депозити вже є від’ємними показникам, а у нас є недооцінений потенціал.

3. ІТ-сфера. Занижена ставка податку на додану вартість (18% до 2023 року), спеціалісти-професіонали, можливість отримати більше прибутку, ніж при інвестуванні в більші країни, велика кількість кваліфікованих аутсорсингових компаній. Україна дійсно приваблива для ІТ-бізнесу, це підтверджує статистика Української асоціації венчурного капіталу: в середньому, з кожним роком, розмір капітальних інвестицій зростає в 1,5-2 рази.

Як інвестору потрапити на український ринок?

Існує як мінімум 3 варіанти “входу” іноземного інвестора в Україну. Всі вони створюють сприятливі умови для інвестування в найпривабливіші сектори економіки України.

Найпростішим способом є купівля корпоративних прав вже чинного товариства. Перевагою такого “входу” є можливість придбання товариства з пакетом потрібної дозвільної документації. Крім цього, робочий бізнес на території Україні має напрацьовану клієнтську базу та ділову репутацію.

Якщо інвестор зацікавлений в тому, щоб вийти на ринок в мінімальні строки, то найбільш оптимальним варіантом є реєстрація власної компанії. На нашу думку, головною перевагою такого способу є те, що ризики збитків в даному випадку обмежуються лише новоствореною компанією. Тобто, вірогідні неприємності ніяким чином не торкнуться активів бізнесу закордоном.

Реєстрація постійного представництва компанії нерезидента в Україні. Якщо інвестор, до прикладу, відомий девелопер, то для підтримання чесного імені доцільно відкривати постійне представництво. Попри значний розмір державного мита за таку реєстрацію ($2,5 тис.), є причини, які виправдовують такі витрати. Так, інвестор буде вести діяльність від імені материнської компанії, крім цього, він може працевлаштовувати власних спеціалістів без отримання спеціальних дозволів.

Чи безпечні інвестиції в український бізнес?

На жаль, ми ще маємо певні проблеми, через які інвестори бояться вкладати кошти. Це, перш за все, складна система оподаткування, корупція та непрозорість органів державної влади. Але “світло в кінці тунелю” видніється. Сподіваємося, що всі реформи та законодавчі зміни призведуть до позитивних змін, та Україна нарешті зможе посісти місце у топ-20 найпривабливіших країн для інвестування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram