Країна
24 Січня 2020
1 682

Трамп проти Грети, няня для інвесторів та небезпечний штучний інтелект: Давос-2020 у цитатах та подіях

Головні виступи, скандали та заяви ювілейного Всесвітнього економічного форуму

Всесвітній економічний форум у п’ятдесятий раз зібрав провідних політиків, економістів, візіонерів та активістів світу у невеликому альпійському Давосі. За підрахунками місцевих ЗМІ, цього року у заході взяли участь близько 3 тис. гостей, а на безпеку виділили десятки мільйонів швейцарських франків.

Головною темою форуму організатори визначили формування капіталізму для всіх зацікавлених осіб, проте чи не найгучніші виступи та дискусії точилися навколо екологічних викликів. Більш того, в опублікованій напередодні форуму доповіді ВЕФ підкреслювалося, що на сьогодні п’ять найбільших світових ризиків — екологічні.

Клаус Шваб, засновник Davos. Фото: REUTERS/Ruben Sprich

“Реставрація екосистеми — це пріоритет майбутнього десятиліття, ми хочемо залишити міцний спадок для майбутніх поколінь”, — заявив засновник заходу Клаус Шваб, додавши, що наразі світ перебуває у надзвичайному стані через кліматичну кризу та торгові війни, а вікно переговорів швидко закривається.

Хоча, екологічні питання на певний час витіснив шпигунський скандал. Напередодні старту форуму стало відомо, що в серпні минулого року швейцарські спецслужби затримали у Давосі двох громадян Росії з дипломатичними паспортами, що начебто були сантехніками.

Згодом, 21 січня, засновник британського фонду Hermitage Capital Вільям Браудер написав у Twitter, що таким чином спецслужби “стали на заваді російській шпигунській операції у Давосі”, яка, можливо, була націлена на нього. За його словами, “сантехніки” вже знаходяться за межами Швейцарії.

На, другий день, 22 січня, швейцарська поліція використала сльозогінний газ, гумові кулі та водомети проти учасників “антидавоської” акції у Цюриху. Протести проти форуму відбуваються регулярно, а сама акція була узгоджена з місцевою владою. Проте її учасники не лише скандували гасла та несли плакати з написами на кшталт “Знищимо ВЕФ”, а й запускали феєрверки, фаєри та кидали пляшки, що й викликало жорстку реакцію поліції.

Втім, основні пристрасті все ж вирували на самому форумі. Investory News зібрали найяскравіші цитати та головні тренди Давосу-2020.

Еко-активістка VS Дональд Трамп

У перший день Всесвітнього економічного форуму на сцені Давосу виступила 17-річна шведська екоактивістка Грета Тунберг, яка кількома місяцями раніше мала не менш голосну промову на кліматичному саміті ООН.

“Клімат та навколишнє середовище зараз є гарячою темою для обговорень, і багато в чому завдяки тому, що молоді люди підштовхують до цих дискусій. Однак, якщо ви подивитеся на це під іншим кутом, то побачите, що майже нічого не було зроблено, оскільки глобальні викиди CO2 не скоротилися. Це, звичайно, те, чого ми намагаємося досягти серед іншого”, — заявила вона.

У своїй промові активістка виголосила перелік вимог до учасників ВЕФ. Серед них: негайна відмова від викопного палива та припинення видачі субсидій на його видобуток.

“Наш дім все ще в вогні. Ваша бездіяльність з кожною годиною розпалює полум’я. І ми все ще закликаємо вас панікувати і діяти так, як якби ви любили ваших дітей понад усе на світі”, — примовляла Грета Тунберг.

Своєрідну відповідь на ці заклики у своїй промові дав президент США Дональд Трамп. “Ці панікери вічно вимагають одного і того ж — абсолютної влади, щоб домінувати, трансформувати і контролювати кожен аспект нашого життя”, — парирував він.

Фото: REUTERS/Denis Balibouse

“Щоб скористатися можливостями завтрашнього дня, ми повинні відкинути одвічних пророків, які віщують загибель, і їхні прогнози апокаліпсису. Зараз час не для песимізму, а для оптимізму. Ми не дозволимо радикальним соціалістам зруйнувати нашу економіку”, — заявив Дональд Трамп.

Проте більша частина виступу голови Білого дому, що часом скидався на передвиборчий спіч, стосувалася економічного зростання США.

“Я казав вам, що ми приступили до великого відродження Америки. Сьогодні я з гордістю заявляю, що Сполучені Штати знаходяться у розпалі економічного буму, якого світ ніколи не бачив”, — з гордістю заззначив він.

“Ми настільки успішні, що США більше не повинні імпортувати енергію від ворожих держав. З достатніми обсягами американського природного газу, який сьогодні доступний, наші європейські союзники також більше не вразливі перед недружніми постачальниками енергії”, — продовжив Трам, закликавши “друзів у Європі” користуватися американським постачанням енергосировини і досягти справжньої енергетичної безпеки.

Інвестиційний план Зеленського та “управління “Укрзалізницею”

Щодо українського президента, то Володимир Зеленський розпочав свою промову на форумі з того, що для України замало всесвітньої стурбованості у контексті російської агресії. “Так, світ згуртувався навколо вирішування цих питань, але чи достатньо українцям, загиблим і тим, хто втратив домівки, чи достатньо їм всесвітньої стурбованості та занепокоєння? Цього замало, і це є правда”, — заявив він.

Фото: president.gov.ua

Також президент озвучив нову інвестиційну програму для тих, хто інвестує в Україну понад $100 млн.

“Ми зараз підготували нову програму, яка називатиметься Investment nanny. Про що це говорить? Кожному інвестору, великій компанії, яка приведе в Україну $100 мільйонів і більше, ми забезпечимо окремий контракт з державою. Саме держава вас захищатиме. У вас буде менеджер — investment nanny, який розмовляє п’ятьма мовами, і 24/7 цей менеджер буде з вами працювати — будь-яке питання, будь-яка проблема вирішуватиметься в контакті з цим менеджером, і не буде жодної проблеми”, — повідомив Володимир Зеленський.

“Всім інвесторам, які готові включитися у велику приватизацію на суму $10 млн і більше, ми даємо податкові канікули — ви не будете сплачувати 5 років податок на прибуток”, — додав він.

Відзначився і прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Під час традиційного “Українського сніданку” він з гордістю повідомив, що напередодні Міністерство інфраструктури та національний оператор залізниць Німеччини Deutsche Bahn AG підписали меморандум про взаєморозуміння для подальшої співпраці в транспортній галузі та розвитку АТ “Укрзалізниця”. За його словами, українська сторона хоче віддати “Укрзалізницю” в управління Deutsche Bahn на 10 років.

“Так, ми хочемо віддати німцям на 10 років в управління залізницю”, — підтвердив прем’єр.

Фото: kmu.gov.ua

Однак щось пішло не так, і згодом з’явилося офіційне спростування цієї ініціативи від Deutsche Bahn. “Німецький залізничний оператор Deutsche Bahn надаватиме “Укрзалізниці” консультативні послуги”, — зазначив представник прес-служби компанії Керстін Екштайн, підкресливши, що про управління не йдеться.

“Ці послуги надаватиме компанія DB Engineering & Consulting, яка входить в Deutsche Bahn. Вона допоможе українській компанії вирішити ряд підприємницьких і технічних питань”, — повідомив представник Deutsche Bahn.

За деякий час заяву прем’єр-міністра спростували і в “Укрзалізниці”, заявивши, що у наглядової ради відсутня інформація про угоду між Кабміном та німецьким залізничним оператором, щодо подальшої співпраці із розвитку компанії. “Підписання цього документу є ініціативою і прерогативою уряду України”, — йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Крім того, Олексій Гончарук заявив, що Україна є найпривабливішою країною для інвесторів.

“Україна зараз є найбільш привабливою для інвестицій як економіка, що розвивається … Ми трансформуємо країну настільки швидко, наскільки це можливо. Ми демонополізуємо нашу енергетику та інфраструктурну галузь. Ми міняємо системи освіти і охорони здоров’я, залучаючи туди інвестиції…”, — не зупинявся прем’єр.

Значущість штучного інтелекту та мертвий капіталізм

Генеральний директор Google та Alphabet Сундар Пічаї. Фото: Reuters

Щодо майбутнього. Генеральний директор Google та Alphabet Сундар Пічаї у своєму виступі підкреслив, що штучний інтелект — один з найбільш значущих винаходів, над яким працює людство. “Він значущіший за вогонь або електрику”, — додав він. Але водночас підкреслив, що штучний інтелект, попри потенціал для покращення життя для мільярдів людей, може перетворитися й на потужну зброю, у тому числі й у площині захисту персональних даних.

Дещо схожу думку висловив відомий історик та автор кількох бестселерів Юваль Ной Харарі. “Я розумію поточні перегони озброєнь як імперські перегони озброєнь … Вам не потрібно відправляти солдатів, якщо у вас є всі дані про країну”, — вважає він.

“Річ у тому, коли ви збираєте достатньо даних про людей, ви пізнаєте людей краще, ніж вони знають самі себе. Чи знаходимось ми у тій точці, коли компанії чи уряди можуть “хакнути” мільйони людей, адже вони знають мою медичну інформацію, особисті слабкі сторони?”

Про потреби нового світу говорила наймолодша жінка-прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Арден (37 років). За її словами, сучасні виклики потребують нових лідерів, які будуть емпатами. “Такі проблеми, як зміни клімату, змушують нас дивитися за межі наших національних кордонів. Ми повинні думати над розв’язанням цих проблем колективно, бути емпатичними, навіть якщо ці проблеми не зачіпають особисто нас”, — підкреслила вона.

Марк Беніофф, Salesforce. Фото: Salesforce

Але якщо повернутися до головної теми форуму про формування капіталізму для всіх зацікавлених, то найрезонансніший виступ все ж належить керівникові Salesforce Марку Беніоффу. “Капіталізм, яким ми його знали, мертвий. Ця одержимість максимізацією прибутку для акціонерів призвела до неймовірної нерівності та надзвичайної ситуації планетарного масштабу”, — заявив він.

“І хороша новина (гадаю, у Давосі ви переконаєтеся в цьому) полягає в тому, що капіталізм стейкхолдерів, нарешті, досяг переломного моменту”, — резюмував бізнесмен.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram