Драйв Новини
23 Листопада 2022
1 708

Книжковий клуб Білла Гейтса: 5 цікавинок на новорічні свята

У списку згадуються як новинки, так і бестселери

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс, як відомо, любить читати. За рік він прочитує щонайменше 50 книжок і регулярно публікує списки найкращих.

У своєму блозі Білл Гейтс опублікував список книжок, які він радить прочитати на новорічних святах. У добірку увійшли не лише новинки, а й бестселери минулих років.

“Чужинець на чужій землі”, Роберт Хайнлайн

Класика наукової фантастики 1960-х посідає особливе місце у серці Гейтса. Гейтс назвав “Чужинець на чужій землі” своєю улюбленою науково-фантастичною книжкою в дитинстві.

Хлопчик Майк, народжений під час першої земної експедиції на Марс, залишився єдиною людиною на чужій планеті й виріс, не маючи найменшого уявлення про життя на рідній Землі. Вихований марсіанами, що не мають статі й ведуть духовне життя, цілком підвладне законам виживання роду, він повернувся на блакитну планету через двадцять довгих років. Повернувся найбагатшою і найвпливовішою людиною Землі та став для влади найнебезпечнішим. Майк тікає за допомогою друзів із закритої лікарні, аби в маєтку генія-сибарита Джубала Гаршоу дізнатися, що таке кохання і яку владу можуть дати гроші, аби бути шокованим людською мораллю та філософією. Проте у спадок з Марсу він привіз не тільки багатство і власну релігію, а й надзвичайні здібності, які зроблять його месією на недобрій рідній планеті.

“Я люблю наукову фантастику, яка підштовхує до роздумів про те, що може статися в майбутньому”, — написав Гейтс. Він зазначив, що книжка Хайнлайна вірно передбачила деякі аспекти майбутнього, зокрема культуру хіпі та навіть водяні матраци.

“Він (Хайнлайн) також використовує класичний науково-фантастичний підхід. Глибинні питання про людську природу ставляться на тлі явно вигаданої ситуації”, — пояснив Гейтс.

“Surrender”, Боно

Книжка Surrender вийшла у листопаді 2022 року. Це автобіографія фронтмена групи U2 Боно (справжнє ім’я Пол Девід Х’юсон). Гейтс назвав її “найкращими мемуарами рок-зірки, які він коли-небудь читав”.

Гейтс і Х’юсон товаришують уже понад десять років. Вони разом займаються благодійністю у сферах глобальної охорони здоров’я та кліматичних змін.

Підприємець високо оцінив “закулісний погляд” Surrender на те, як U2 створювала деякі зі своїх найкультовіших пісень і що утримувало Боно та його колег по групі разом протягом понад 40 років.

“У них однакові цінності. Усі четверо захоплені боротьбою з бідністю та нерівністю у світі, а також намагаються бути чесними артистами”, — написав Гейтс.

“Team of Rivals”, Доріс Кернс Гудвін

Гейтс зізнається, що його вразила ця науково-популярна книжка, видана 2005 року. Доріс Кернс Гудвін є лауреатом Пулітцерівської премії за книгу “No Ordinary Time: Franklin & Eleanor Roosevelt”.

Team of Rivals — це біографія 16-го президента США Авраама Лінкольна та людей, які працювали в його кабінеті. Деякі раніше виступали проти Лінкольна під час виборів 1860 року.

У книжці підкреслюється здатність Лінкольна примиряти радників із протилежними точками зору. На думку Гейтса, сучасні лідери могли почерпнути чимало ідей колишнього американського президента.

“Останнім часом я думаю про книжку Гудвін, тому що вона здається дуже актуальною у 2022 році, — говорить співзасновник Microsoft. — Є значні паралелі між нинішнім часом і 1860 роками, коли нація зіткнулася з насильницькими протестами, складними питаннями про расу та ідеологічними розбіжностями між штатами та регіонами”.

“Теніс. Психологія успішної гри”, Тімоті Голві

Книжка Голві 1974 року не лише про покращення тенісних навичок. Вона може стати “керівництвом ментальної складової максимальної продуктивності”.

Гейтс вперше прочитав книжку понад 40 років тому і з того часу перечитує її час від часу. За його словами, він дарує книжку друзям, тому що “поради, що містяться в ній, застосовані до багатьох сфер життя”.

Голві, тренер з тенісу, писав, що ментальний стан гравця може впливати на його гру не менше, ніж спортивні дані. Гейтс заявив, що ця ідея допомогла йому в кар’єрі — зосереджуватись на конструктивній критиці, а не зациклюватись на помилках.

“Більшості з нас легко впасти в самокритику, яка ще більше знижує продуктивність. Нам потрібно вчитися на помилках, не зациклюючись на них”, — написав Гейтс.

“Mendeleyev’s Dream”, Пол Стратерн

Книжка Стратерна, написана 2000 року, присвячена історії хімії, зокрема російському хіміку Дмитру Менделєєву, який сформулював першу версію періодичної таблиці хімічних елементів 1869 року.

Гейтс стверджує, що це “найкраща книжка про періодичну таблицю, яку він коли-небудь читав”.

“Окрім того, що періодична таблиця — витончений витвір мистецтва, вона нагадує мені про те, як одне відкриття може призвести до незліченної кількості інших, — пише він. — Уся складність Всесвіту виходить із властивостей у цій таблиці. Оскільки ми розуміємо атоми, ми можемо робити чипи, а значить, ми можемо створювати програмне забезпечення, а отже, ми можемо створювати штучний інтелект. Усе це перегукується з періодичною таблицею”.

Нагадаємо, шість найкращих бізнес-книжок 2022 року за версією Financial Times.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram