Герої
16 Червня 2020
3 221

Франсуаза Бетанкур Майєрс: Сором’язлива інтелектуалка

Найбагатша у світі жінка та спадкоємниця імперії L’Oreal

У вересні 2017 року серед найбагатших людей світу з’явилося нове ім’я — Франсуаза Бетанкур-Майєрс. Після смерті своєї матері Ліліан, Франсуаза посіла першу сходинку у рейтингу найбагатших жінок  світу.

Мільярдерка француженка за національністю, народилася 10 липня 1953 року у місті Нейї-сюр-Сен. Єдина дитина Андре та Ліліан Бетанкур та єдина онука винахідника фарби для волосся та засновника косметичної імперії L’Oréal Ежена Шуелера, вона увійшла до ради директорів компанії в 1997 році.

Франсуаза ніколи не була близька зі своєю матір’ю. Зайнятість бізнесвумен та її постійна відсутність вдома назавжди віддалила Ліліан від маленької дочки. І, поки її мама будувала сімейну імперію, дівчинка повністю поринула у навчання. Проте, вона обожнювала батька, який займався політикою та також дуже рідко бував дома.

Як у дитинстві, так і у дорослому віці, Франсуазу характеризують, як таку, що “ніби живе у своєму власному коконі”. Франсуаза отримала сувору католицьку освіту. Постійне читання книг та самоосвіта посприяли тому, що Франсуаза домоглася великих успіхів у науці.

Вона стала академіком, написавши п’ятитомний переклад Біблії та родовід грецьких богів. А ще жінка не мислить свого життя без гри на фортепіано. За її словами, жодного дня не проходить, аби вона не торкнулася пальцями клавіш улюбленого музичного інструменту.

Ліліан Бетанкур, що пішла з життя у 2017-му у віці 94 років, утримувала звання найбагатшої жінки світу 14 років поспіль, але репутація її була затьмарена темними історіями з минулого родини.

Батько Ліліан винайшов першу синтетичну фарбу для волосся, але “прославився” також і тим, що скуповував відібрані нацистами у євреїв будинки, а її чоловік Андре Бетанкур — політик, який займав по черзі пости міністра промисловості, міністра у справах культури та міністра закордонних справ Франції, був затятим антисемітом.

На фото: Франсуаза з синами

У 1984 році Франсуаза стала дружиною Жан-П’єра Майєрса, онука рабина, що загинув в Освенцимі. Своїх двох синів, Жана-Віктора та Ніколаса, вона виростила також в іудаїзмі. Вважається, що через це у стосунках між родичами з’явилася тріщина.

Мати героїні заявляла: “Ми з дочкою не спілкуємося з 2003 року”. Хоча пресаташе Ліліан, Маріон Бужар, спростовував це: “Винна була дочка. Їй достатньо було б просто постукати у двері — все-таки, жила навпроти матері”.

Але Франсуаза заперечує, що її сімейне життя стало детонатором у підриві сімейних стосунків і боротьби за величезне багатство. Реальною причиною скандалу, який сколихнув громадськість, став протеже матері — письменник, фотограф і художник Франсуа-Марі Баньє.

Він з’явився в родині Бетанкур у 1987 році, коли знімав Ліліан для обкладинки французького журналу Égoiste. Баньє не тільки сподобався героїні знімків — незабаром вони стали найкращими друзями. А потім мати Франсуази й зовсім стала благодійницею для набагато молодшого чоловіка.

Ліліан витратила на подарунки для нього €1,3 млрд. Серед них — поліси страхування життя (загальною вартістю €515 млн), твори мистецтва на суму €20 млн, яхта і нерухомість.

Мати не вважала подарунки вимаганням, називаючи все зроблене нею для цього чоловіка актами меценатства. Наприкінці життя вона планувала всиновити Баньє та зробити його єдиним спадкоємцем родинних статків.

На фото: Ліліан Бетанкур та Франсуа-Марі Баньє

Ця звістка переповнила чашу терпіння Франсуази — через місяць після похорону батька, в грудні 2007 року, вона висуває серйозний позов проти новоявленого “братика”. Звинувачення звучить як abus de faiblesse (використання фізичної або психологічної слабкості матері для вигоди протеже).

З цього приводу Бетанкур Майєрс висловилася однозначно: “Він дійшов уже до межі. Увійшов в нашу сім’ю як блазень, потім наперсник, а потім став самим Распутіним. Не можна дозволяти йому більше куражитися”. До речі, сам герой скандалу вперто заперечував усі чутки про усиновлення.

Розслідування затягнулося на довгі роки. Спочатку ним займалися фахівці з фінансових злочинів, які передали справу до суду тільки восени 2009 року. Трохи пізніше знадобилося засвідчити медиками психічний стан старшої Бетанкур (яке та зі зрозумілих причин перевірити відмовилася).

Однак суд все-таки виявився на боці дочки: у матері визнали психічний розлад. Зрозуміло, чому Франсуазу та її старшого сина призначили опікунами у справах Ліліан у 2011 році.

У справі фігурували деякі державні діячі, що викликало великий резонанс в суспільстві та особисте невдоволення президента Саркозі. Більш того, скандал ставив під загрозу національне надбання Франції — компанію L’Oreal.

Але відносини матері й дочки все ж стали налагоджуватися. Та й сама Ліліан визнала, що занадто багато дала Баньє.

На фото: Франсуаза з батьками

До моменту смерті Ліліан Бетанкур вважалася найбагатшою жінкою у світі. Тепер практично всі її багатство перейшло до дочки Франсуази, яка отримала титул другої найбагатшої людини у Франції (після Бернара Арно). Вона успадкувала не тільки бренд L’Oreal Paris, але й багато інших — Maybelline, Garnier, Biotherme, Redken, Vichy, Lancome, Helena Rubinstein, парфумерії від Ralph Lauren і Parfums Giorgio Armani.

Мільярдерка є також однією із засновників “Фонду Бетанкур-Шуелера”. Організація названа на честь батька Ліліан — Ежена Шуелера. Щорічно організація вручає грошові винагороди гідним молодим вченим.

Річний бюджет цієї організації 160 млн франків — 55% з них йдуть на наукові дослідження та освітні проекти, 33% розподіляються в гуманітарну та соціальну сфери, а 12% отримують галузі культури та мистецтва.

Одна з безлічі наданих Фондом премій — “Премія для науки про життя” призначена для вчених-дослідників в галузі біомедицини. Цікаво, що претендувати на €250 млн  можуть всі фахівці у віці до 45 років.

Сім’я Бетанкур Майєрс володіє 33% акцій L’Oreal, нерухомістю та островом на Сейшелах.

Сьогодні Франсуаза займає 10-е місце в рейтингу мільярдерів Bloomberg зі статком у $59,1 млрд. Її чоловік та діти також беруть участь в управлінні величезним лореалівським концерном.

Всупереч побоюванням акціонерів керівництво Франсуази Бетанкур Майєрс виявилося успішним. З початку 2018 року всі підрозділи бізнесу демонструють зростання. За рік статки мільярдерки зросли на $1,7 млрд, тобто на 17%.

На сьогодні акції компанії L’Oreal торгуються за €262, а ринкова капіталізація компанії складає €146,59 млрд.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram