Новини
30 Грудня 2022
404

500 найзаможніших людей світу цьогоріч втратили $1,4 трильйона

Ілон Маск, Джефф Безос, Чанпенг Чжао та Марк Цукерберг втратили близько $392 млрд своїх сукупних статків

Згідно з Bloomberg Billionaires Index перші 500 найзаможніших людей світу втратили у 2022 році $1,4 трлн статків, зокрема майже $100 млрд — російські олігархи, повідомляє Bloomberg.

Водночас більшу частину втрат мільярдери заподіяли самі собі: шахрайство Сема Бенкмана-Фріда з біржею FTX; руйнівна російсько-українська війна, яка скоротила активи російських олігархів на десятки мільярдів доларів; витівки нового власника Twitter Ілона Маска, які коштували йому “мінус” $138 млрд статків.

Цьогоріч відбулося суттєве падіння для групи мільярдерів, чиї статки зросли до незбагненних висот в епоху “легких грошей” під час пандемії.

Водночас не всі мільярдери почувалися однаково погано — індійський магнат Гаутам Адані випередив Білла Гейтса та Воррена Баффета за індексом багатства, і наростив свої статки на $42 млрд за рік до $119 млрд. Так він став третьою найбагатшою людиною у світі наприкінці серпня, а у вересні ненадовго обійшов Безоса і посів друге місце у рейтингу. Це найвищий рейтинг за всю історію для азійського мільярдера.

Найбагатші люди рф в сукупності втратили $46,6 млрд з початку війни. Накладені на них санкції сприяли тому, що їхні активи опинилися заблокованими в країнах Заходу, суперяхти — під арештами, а лондонський ринок ультрарозкішної нерухомості уповільнюється. Найзаможніші росіяни втратили додаткові $47 млрд протягом 2022 року, і на кінець року втрати наблизилися до $100 млрд.

Також виділяються втрати Марка Цукерберга. До середини вересня його капітал скоротився на $71 млрд з 1 січня, або на 57%, через дорогий перехід до метавсесвіту і загального скорочення в галузі, який потягнув за собою донизу ціну акцій Meta. Протягом року він опуститься на 19 позицій в індексі, і закінчує 2022 рік на 25-му місці, що є найнижчою позицією з 2014 року.

Криптовалютна біржа FTX, що належить Бенкману-Фріду, обвалилася після того, як криза ліквідності виявила діри в його криптоімперії. Статки Фріда обсягом $16 млрд було стерто менш ніж за тиждень. Ця подія потягнула за собою скорочення на $84 млрд статків гендиректора Binance Чанпена Чжао.

Нагадаємо, у Литві заморозили €7,9 млн російських активів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram