Новини
28 Березня 2019
1 017

Електрошанс: Україна може експортувати літій в ЄС

Світ зацікавився надрами України та ресурсами для розвитку галузі електромобілів

Низка іноземних компаній виявила активний інтерес до видобутку в Україні літію, кобальту, нікелю та марганцевих руд. Серед зацікавлених сторін: Бразилія, США, Канада, Японія, Китай та вітчизняні компанії з іноземними інвестиціями, повідомляє Державна служба геології та надр України.

Як зазначив виконуючий обов’язки голови Держгеонадр Олег Кирилюк, Україною серйозно зацікавився Євросоюз. “Адже сьогодні існує проблема постачання критичної сировини для потреб промисловості країн ЄС”, – пояснив він.

І додав, що наразі Європа на 100% залежить від імпортних поставок ніобій-танталових руд та інших рідкоземельних корисних копалин.

“Тому європейці розмірковують, як їм реалізувати проекти з пошуку та видобутку такої сировини в Україні”, – зазначив Кирилюк.

Наразі Україна посідає перше місце в світі за підтвердженими запасами марганцю та друге – за обсягом загальних запасів. Найбільший за покладами марганцю в світі Нікопольський марганцеворудний басейн розташований в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

У 2018 році в Нікопольському родовищі було видобуто 3,5 тис т марганцевих руд. На техногенному шламосховищі імені Максимова – 237,3 т. Загальні запаси сировини (балансові та позабалансові) складають 2,4 млрд т.

Для потреб металургії в Україні активно використовується видобуток нікелевовмісної руди. Так, на сьогодні загальний запас нікелю (з 12 родовищ) становить 339 тис. т.

Як повідомили в Держгеонадрах, наразі кобальт окремо не видобувають.

“Балансові запаси цієї сировини становлять 17,9 тис. т. Загалом запаси нікелю та кобальту в українських родовищах оцінюються в тисячі тон”, – зазначають в держструктурі.

В 2017-2018 роках спецдозволи на видобуток літію отримали дві компанії: ТОВ “Петро-Консалтинг” та ТОВ “Регіональні інвестиційні технології”. “Однак видобуток не проводився”, – зазначають у Держгеонадрах.

І додають, що Україна має всі шанси створити власну мінерально-сировинну базу літію. І стати країною-експортером літієвої продукції. Що стосується обсягів запасу, то відповідно до законодавства інформація становить державну таємницю.

Як раніше Investory News повідомляли, металургійні підприємства України в січні 2019 р. наростили надходження від експорту чорних металів на 12,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 р., до $980,43 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram