Бiзнес
13 Березня 2019
1 134

Долітались: Причини і наслідки кризи у Boeing

Чому цього разу репутаційний скандал може підкосити авіагіганта

Статистично літаки – це найбезпечніший транспорт. Особливо, у порівнянні з автомобілями. Але з 10 березня цього року у світовій авіації щось пішло не так. Заснована у 1916 році корпорація Boeing за більш ніж сторічну історію пройшла шлях від невеличких дерев’яних літаків до трансатлантичних лайнерів, воєнної техніки та космічних кораблів. На сьогодні компанія зі штаб-квартирою у Чикаго та виробничими потужностями у Сіетлі є одним з найбільших глобальних гравців авіаційного ринку. Поки що. Адже після двох масштабних інцидентів з літаком 737 MAX 8 Boeing увійшов у репутаційно-економічне піке, що може мати зовсім непередбачувані наслідки.

У чому помилка?

10 березня цього року о восьмій ранку за місцевим часом у Ефіопії через кілька хвилин після зльоту розбився літак авіакомпанії Ethiopian Airlines, що мав доставити пасажирів з міста Адіс-Абеба до кенійського Найробі. На борту Boeing 737 MAX 8 було 149 пасажирів,  у тому числі 19 співробітників ООН та 8 членів екіпажу. У цій катастрофі не вижив ніхто.

Але історія розпочалася трохи раніше. 29 жовтня 2018 р. та сама модель Boeing розбилася у Індонезії. Літак компанії Lion Air, який до цього встиг виконати лише 18 рейсів, знову ж таки незадовго після зльоту впав у Яванське море. Цей інцидент став найбільшим за кількістю жертв у 2018 р. Нікому з 189 людей на борту врятуватися не вдалося.

За два тижні після цієї катастрофи газета The Wall Street Journal заявила, що компанія Boeing приховала від пілотів та авіакомпаній важливу інформацію, що стосується експлуатації “нещасливої” моделі літака. Зокрема, видання стверджувало, що у Boeing 737 MAX 8 та MAX 9 система управління польотом під час нештатної ситуації може вивести повітряне судно у піке. Тому, посилаючись на слова експертів, що брали участь у розслідуванні, у The Wall Street Journal припустили, що катастрофа у Індонезії могла статися саме через приховану інформацію.

Через день після другого інциденту з 737 MAX 8 у Boeing випустили офіційну заяву, де йшлося про те, що компанія повністю впевнена у безпеці цієї моделі та найближчими тижнями збирається застосувати нове програмне забезпечення для управління польотом.

Але цього виявилося недостатньо, щоб заспокоїти світову спільноту. І спочатку окремі авіакомпанії, а згодом і цілі країни вирішили “приземлити” усі літаки 737 MAX 8 до з’ясування точних причин авіакатастрофи у Ефіопії.

Одними з перших відреагували Ефіопія, Китай, Сингапур, Індонезія та Австралія. Згодом до них приєдналися Норвегія, Бразилія, Мексика, Індія. Країни заявили, що вони або забороняють польоти цієї моделі  Boeing своїм авіакомпаніям, або ж навіть закривають свій повітряний простір для цих повітряних суден з інших країн. Також до заборони вдалися Оман, Об’єднані Арабські Емірати, Франція, Німеччина, Туреччина, Ісландія.

Європейський союз досить довго вагався щодо прийняття такого рішення. Але 12 березня Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA), яке об’єднує 28 країн ЄС, оголосило про тимчасове призупинення польотів 737 MAX 8. Крім того, у спеціальній директиві з безпеки агентства йдеться про те, що комерційні рейси цієї моделі, які всередині Євросоюзу чи за його межами виконують оператори третіх країн, теж призупиняються.

Відносний спокій зберігають лише США. Загалом з усіх країн, де є авіакомпанії з 737 MAX 8 у флоті, лише вони не обмежили експлуатацію. Наприклад, Федеральне управління цивільної авіації США заявило, що не бачить причин забороняти польоти Boeing 737 MAX 8 через відсутність системних проблем. Приблизно так аргументували свій спокій і канадці. Проте у ЗМІ, зокрема у The New York Times, з’явилася інформація, що у розпал скандалу голова авіагіганта Денніс Мюленбург провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. За даними видання, це відбулося після публікації твіту Трампа, у якому той написав, що “літаки стають надто складними, щоб літати”. У свою чергу очільник Boeing зателефонував, щоб запевнити президента у безпеці та надійності своїх літаків.

Фото: Reuters

Які наслідки?

Ще до того як величезна кількість країн вирішила “приземлити” 737 Max 8, фінансові справи Boeing погіршилися. 11 березня під час відкриття торгів на фондовій біржі у Нью-Йорку акції корпорації знецінилися на 11% – до $371,27 за штуку. За даними Bloomberg гірше було лише майже 20 років тому, коли після терактів 11 вересня 2001 р. вартість акцій Boeing скотилася на 13%.

У п’ятницю, 8 березня, капіталізація авіагіганта досягала $238,7 млрд. А вже у середу, через кілька днів після катастрофи у Ефіопії, цей показник просів на $26,6 млрд – до $212,1 млрд. Вслід за акціями найбільшого американського авіавиробника почав “просідати” й індекс Dow Jones Industrial Average. Але для Boeing серйозні проблеми можуть лише розпочинатися.

Комерційна експлуатація 737 Max 8 розпочалася всього два роки тому. І корпорація покладає на цю модель великі надії. За даними Businessinsider, починаючи з 1960-х Boeing продав близько 15 тис. реактивних пасажирських літаків. 737 MAX – це найновіша та найшвидша версія. А ще вона найкраще продається, адже виробник отримав більше 5 тис. замовлень саме на цю лінійку.

При цьому компанія має резерв на літаки на суму, що перевищує $400 млрд. І в той же час, 80% цього резерву, тобто, повітряних суден, які ще тільки мають доставити власникам, припадає на 737-мі. У 2018 р. клієнти отримали 256 літаків лінійки MAX, або ж майже половину від усіх поставок 737-серії.

До кінця минулого року корпорація наростила темпи виробництва літаків до 52 на місяць. Цього року планувалося пришвидшити темпи ще більше, до 57 на місяць. Проте, поки компанії доведеться сконцентруватися на розслідуванні трагедії. Крім того, через падіння літака у Ефіопії у Boeing відклали презентацію довгоочікуваної новинки – 777X, що мала відбутися 13 березня.

Але повернемося до 737 MAX 8, середня вартість якого перевищує $121 млн. За інформацією Flight Global, станом на ранок 10 березня загалом світові авіакомпанії використовували 371 літак 737 MAX. Найбільшим замовником та експлуатантом цього типу повітряних суден вважається Китай, чиї перевізники використовують 97 літаків. На другому місці – США з 72 MAX.

Що стосується авіакомпаній, то найбільше 737 MAX 8 належить американській Southwest Airlines – 34 літаки з 754 у флоті. На другому місці – американський перевізник American Airlines та канадський Air Canada, що мають по 24 повітряних судна цієї моделі. Станом на 13 березня з усіх комерційних власників цього типу Boeing крім трьох вищезгаданих компаній польоти продовжив лише канадський лоукостер WestJet, що має 13 таких літаків. Наразі американські профсоюзи вимагають від перевізників та уряду США припинити використання 737 MAX. На форумах та у ЗМІ ширяться інструкції для пасажирів про те, як перевірити, чи не полетять вони “небезпечним” бортом. А Southwest Airlines погодилася обмінювати квитки з рейсів, що виконуються 737 MAX 8, без штрафних санкцій.

Що стосується України, то скандал з Boeing може зачепити авіакомпанію МАУ. Минулого року Міжнародні авіалінії України розпочали оновлення флоту та вивід з експлуатації Boeing 737 Next Generation. Трохи пізніше стало відомо, що американський авіагігант завершив збирання першого Boeing 737 MAX 8 для МАУ, фото борта з номером 7450, який має стати заміною попередньому поколінню, з’явилися у мережі. Втім, і після ефіопської катастрофи національний перевізник розраховує все ж отримати нові літаки. Прес-служба компанії повідомила, що протягом 2019 р. очікує на поставку мінімум трьох 737 MAX 8. Але до виконання польотів літаки обіцяють допустити після проведення всіх процедур, що підтвердять їх безпечність. “Наразі у флоті МАУ літаків Boeing 737 MAX немає, але на 2019 рік запланована поставка трьох літаків цієї моделі. При цьому пріоритетом номер один для нас завжди була і залишається безпека наших пасажирів на борту. На даний час МАУ веде активний діалог з виробником літаків Boeing 737 MAX і уважно стежить за перебігом розслідування катастрофи рейсу ET302”, – йдеться у повідомленні компанії на сторінці в Facebook.

Наразі експерти вже знайшли “чорні скриньки” ефіопського борту та вивчають проблему. А між тим генеральний директор Ethiopian Airlines Тевольде Гебремаріам вже повідомив у інтерв’ю The Wall Street Journal, що прослухав запис переговорів пілота з диспетчерами, на якому капітан літака повідомляє про проблеми з управлінням польотом. При цьому про зовнішні ушкодження літака пілот не повідомляв, але хотів перестрахуватися та повернутися до аеропорту.

Поки що відновити репутацію Boeing могли б лише результати розслідування падіння літака Ethiopian Airlines, які свідчили б, що причиною аварії була не помилка виробника. Але, враховуючи те, що офіційного звіту по індонезійському 737 MAX 8 все ще не оприлюднені, сподіватися на швидке припинення скандалу не доводиться.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram