Думки
1 Червня 2020
2 378

Аріс Паттакос: П’ять головних помилок початківців стартаперів

Співзасновник та CTO GuestFlip склав список головних промахів новачків

1. Перфекціонізм

Коли я тільки починав, то думав, що в першу чергу моєї компанії потрібно наступне:

• ідеальний логотип;

• корпоративний сайт з рейтингом швидкості 99%;

• ідеальна документація за все, що ми робимо. І так далі й тому подібне.

Мені здавалося, що абсолютно все повинно бути бездоганно, включаючи наш продукт, маркетингові/комерційні матеріали та загальну стратегію розвитку.

Поки я був перфекціоністом, я залишався мрійником. Я хотів створити відмінний продукт, вибудувати налагоджені маркетингові процеси, і щоб гроші приходили самі собою.

Але управління стартапом зробило з мене реаліста. Я усвідомив, що в бізнесі немає нічого ідеального. Товари можуть виглядати недопрацьованими. Програмні продукти — містити баги. Продажі рідко бувають прямими.

Я з’ясував, що для розвитку стартапу необхідно миритися з можливими недосконалостями. Оперативність набагато важливіше ідеальності на ранніх етапах становлення компанії.

2. Відсутність плану виходу на ринок

Я вважаю, що більшість засновників як B2B-, так і B2C-стартапів тільки виграють, якщо приділять більше часу створення реалістичного плану виходу на ринок. І, звичайно ж, на виконання плану, тому що його створення — не більше ніж вправа.

Я побачив величезну кількість стартаперів з двома видами плану: план “Клієнти прийдуть самі” та відсутність плану як такого.

Почнімо з другого пункту. Зустрічав багато засновників стартапів, які в першу чергу мріяли створити якісний продукт, а його доведення до користувачів відсували на другий план. Але реальність така, що без клієнтів немає і бізнесу, а значить, мало шансів на успіх без розумного плану по їх залученню.

А як щодо варіанту “Клієнти прийдуть самі”? Багато стартаперів ретельно працюють над своїм маркетинговим планом, тому що так порадив коуч або тому що прочитали про це в якійсь статті.

План, який розробляє підприємець, зазвичай виглядає приблизно так:

– $500 на сервіс AdWords щомісяця → нові продажі в розмірі $2000;

– залучає маркетинг → п’ять клієнтів на місяць → нові продажі в розмірі $1500.

Я міг би продовжити, але важливіше зазначити, чого не вистачає в цих маркетингових планах:

• відсилання до реальних перспектив;

• імен людей, відповідальних за реалізацію маркетингової стратегії. Зазвичай CEO стартапів дуже зайняті, а статті для блогу, що виходять раз на місяць, не можна назвати такими, що залучають маркетингом.

Хто складає вашу цільову аудиторію? Ким працюють ці люди? Що вони їдять на сніданок? Важливо сформувати профіль ідеального клієнта і вибудувати всі бізнес-процеси з його урахуванням.

Підсумовуючи, можна сказати, що план виходу на ринок повинен спиратися на реальні дані та не може зводитися до формулювання “вкладаємо $X в AdWords щомісяця та отримуємо нові продажі на суму $Y”.

Якщо ви хочете попросити у когось ради, не звертайтеся до вузькопрофільного коуча. Я рекомендую поспілкуватися на цю тему з успішними засновниками стартапів або більш традиційними підприємцями, які мислять досить консервативно і реалістично.

3. Гонитва за нагородами

Якби мене запитали про мою мету на самому початку шляху, я б відповів: “Зайняти перше місце в конкурсі стартапів XYZ”.

Перший турнір, в якому я брав участь, не приніс великого успіху. Я чітко пам’ятаю, що в той момент ми зі співзасновниками відчували себе розчарованими та виснаженими. Нам треба було кілька місяців, щоб зрозуміти, що являють собою нескінченні конкурси стартапів. Більшість нагород, якщо не абсолютно все, покликані тішити самолюбство призерів і не більше.

Одним із найбільш важливих рішень, які ми прийняли, було відмовитися від участі в змаганнях і перемогти, отримавши частку ринку у своєму сегменті.

Потрапити в бізнес-акселератор — це здорово, особливо якщо він престижний. Але це не повинно бути самоціллю. Перш за все необхідно сконцентруватися на створенні відмінного продукту, який розв’язує реальні проблеми людей.

Зрозумійте мене правильно, подібні програми іноді допомагають домогтися свого. Але вони не повинні ставитися вище за все.

4. Кадрові прорахунки

На стадії запуску стартапу ми виділили два різновиди кадрових прорахунків:

• ми найняли не тих людей;

• ми найняли талановитих людей, але невчасно.

Я пам’ятаю, що в якийсь момент ми вирішили, що збільшення команди вкрай важливо. Однак це не повинно бути самоціллю.

Важливо не тільки найняти потрібних людей, але й зробити це в потрібний час. Якщо поспішно взяти людину для роботи над новим функціоналом, є ризик витратити й свого часу, і час співробітника (підрядника).

5. Нетворкінг заради нетворкінгу

Впевнений, ви не раз чули це кліше: “Ваші зв’язки — ваш капітал”. Не буду заглиблюватися в суть цього вислову, а краще зверну увагу на те, як деякі з стартаперів застосовують цей принцип в життя.

Багато хто вважає, що нетворкінг важливий сам по собі, і, якщо ви будете активно спілкуватися, відвідувати заходи та знайомитися, у вас з’являться потрібні зв’язки.

Ось кілька важливих критеріїв продуктивного нетворкінгу.

• Чи буде ваше знайомство взаємовигідним?

• Чи сильні ви в тому, в чому слабкий ваш потенційний партнер?

• У вас достатньо часу, щоб довести розпочате до кінця і побудувати продуктивні відносини?

Як уже згадувалося на початку статті, я вважаю, що цих помилок важко уникнути. Але я сподіваюся, що тепер ви зможете швидше їх розпізнавати та направляти розвиток своєї компанії в потрібне русло.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram