Новини
7 Жовтня 2020
1 056

15 мільярдів збитку: Офіс Генпрокурора спільно з СБУ викрили діяльність “конвертцентру”

В результаті такої діяльності державі завдано мільярдних збитків

Під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора слідчі Головного слідчого управління СБУ припинили діяльність масштабного “конвертаційного центру” з оборотом понад 15 млрд грн, повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

“До функціонування конвертаційного центру були залучені працівники банківських установ та податкових органів, нотаріуси, а також фізичні особи, від імені яких створені юридичні особи з ознаками фіктивності”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у 2019-2020 рр. посадові особи Державної фіскальної служби, а надалі — Державної податкової служби, спільно з учасниками транзитно-конвертаційних груп, створили протиправний механізм незаконного формування сум податкового кредиту з ПДВ суб’єктам господарської діяльності реального сектора.

Зокрема, вони несанкціоновано втручалися в роботу електронного програмного продукту, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та призвело до безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах.

“Фігурантами виробництва використовувалося понад 500 суб’єктів господарської діяльності”, — зазначають у прес-службі.

Під час розслідування також задокументовані факти причетності колишнього керівництва Державної податкової служби України до вчинення вказаних злочинів, що давало можливість ухилятися від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом використання уразливості інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС, зокрема шляхом втручання в роботу системи автоматизованого моніторингу оцінки ступеня ризику.

Як підкреслюють у відомстві, в результаті такої діяльності державі завдано мільярдних збитків.

В рамках розслідування кримінального виробництва, проведені обшуки за місцями проживання причетних осіб, офісах, банківських установах, в ході яких виявлено понад 600 відбитків печаток юридичних осіб з ознаками фіктивності, офшорних компаній, нотаріусів, факсиміле, а також інші матеріали та знаряддя вчинення злочинів.

Попередньо, дії фігурантів кримінального провадження кваліфіковані за фактами:

• зловживання владою або службовим становищем;

• ухилення від сплати податків;

• легалізації майна, отриманого злочинним шляхом;

• несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин;

• а також фінансування тероризму (ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 361 та ч. 3 ст. 258-5 КК України).

Нагадаємо, СБУ викрила групу компаній юридичних осіб, пов’язаних нібито з двома інвестиційними фондами, які видавали фіктивні кредити. Загальний обсяг таких операцій за період 2019-2020 років становив понад 2,8 млрд грн.

Як писали раніше Investory News, держава заробила на платних камерах у слідчих ізоляторах (СІЗО) перший мільйон гривень. Найбільше заробляє Київський слідчий ізолятор.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram