Новини
22 Березня 2021
963

Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки

СБУ втратить функції з розслідування злочинів, пов’язаних з корупцією й злочинністю у сфері економіки

Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про Бюро економічної безпеки України” №1150-ІХ, який Верховна Рада прийняла 28 січня 2021 року, повідомляє пресслужба президента.

Як зазначається, документ створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів, що підтримується міжнародними партнерами України. “Основною функцією Бюро економічної безпеки (БЕБ) буде аналітична робота, а не силові повноваження. Бюро аналізуватиме бенефіціарів фінансових операцій і визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес або державних структур”, — йдеться у повідомленні.

Після прийняття закону про БЕБ Служба безпеки України втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів, пов’язаних з корупцією та організованою злочинною діяльністю у сфері управління й економіки.

“Це дозволить СБУ сфокусуватися на виконанні завдань, які дійсно безпосередньо пов’язані з безпекою держави, з контррозвідувальною діяльністю у сфері економіки”, — наголошують в Офісі президента. І додають, що Бюро економічної безпеки — єдиний орган державної влади, який буде відповідальним за боротьбу з економічними злочинами.

“Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені з тим, щоб це був не стільки силовий, скільки аналітичний орган”, — йдеться у повідомленні.

Відповідно до закону, Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовується і координується Кабінетом Міністрів.

До повноважень Бюро економічної безпеки входять:

• виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;
• оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;
• надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;
• забезпечення економічної безпеки держави шляхом попередження, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави.

Крім того, БЕБ займатиметься збором й аналізом інформації щодо правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначенням способів запобігання їх виникненню у майбутньому. А ще — плануванням заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності; виявленням і розслідуванням правопорушень, що пов’язані з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги.

А також складанням аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень з регулювання відносин у сфері економіки.

Раніше Investory News писали, що в Україні створять Бюро економічної безпеки. У четвер, 28 січня 2021 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та у цілому законопроєкт № 3087-д про створення БЕБ. Тоді за відповідне рішення проголосувало 242 депутати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram