Новини
28 Січня 2021
804

В Україні створять Бюро економічної безпеки

Також ліквідують Податкову міліцію та обмежать функції СБУ

Верховна Рада України (ВРУ) у четвер, 28 січня, прийняла у другому читанні та у цілому законопроєкт № 3087-д про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ). За відповідне рішення проголосувало 242 депутати.

Новий орган займатиметься правопорушеннями, які “зазіхають на функціонування економіки держави”. Податкову міліцію, яка залишилася у Державній фіскальній службі після її поділу на Державну податкову службу й Держмитслужбу, ліквідують. У БЕБ працюватиме до чотирьох тисяч співробітників, а директора органу обиратимуть за конкурсом.

Згідно з законопроєктом, Бюро економічної безпеки України — це “центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави”.

Бюро виконуватиме правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції. Його діяльність координуватиметься Кабінетом Міністрів.

Основні завдання нового органу:

• виявляти зони ризиків у сфері економіки шляхом аналізу даних;

• оцінювати ризики та загрози економічній безпеці держави;

• пропонувати зміни до нормативно-правових актів для усунення передумов створення економічних схем;

• забезпечувати економічну безпеку держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки;

• збирати та аналізувати інформацію про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави;

• виявляти та розслідувати правопорушення, пов’язані з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

• складати аналітичні висновки та рекомендації для державних органів.

Крім того, забороняється втручання президента, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, політичних партій, громадських об’єднань, інших юридичних осіб, а також фізичних осіб у діяльність Бюро економічної безпеки України з підстав, не передбачених законом.

У законопроєкті зазначається, що будь-які вказівки, пропозиції, вимоги, доручення, спрямовані до Бюро економічної безпеки України та його працівників, що стосуються питань досудового розслідування в конкретних кримінальних провадженнях і не передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, є неправомірними та не підлягають виконанню.

“У разі отримання такої вказівки, вимоги, доручення тощо директор Бюро економічної безпеки України, працівник Бюро економічної безпеки України невідкладно інформує про це у письмовій формі правоохоронні органи”, — йдеться у документі

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив і передав парламенту на розгляд у другому читанні варіант законопроекту про створення Бюро економічної безпеки. Комітет визначився і з вимогами до директора Бюро.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram