Новини
29 Вересня 2020
965

Верховна Рада розпочала створення в Україні Бюро економічної безпеки

СБУ залишили можливість проводити контррозвідувальну діяльність у сфері економіки

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив і передав парламенту на розгляд у другому читанні варіант законопроекту про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Серед іншого, члени комітету визначилися зі складом конкурсної комісії, яка буде приймати рішення про призначення глави нового органу. До її складу увійдуть дев’ять осіб — по три від Ради національної безпеки та оборони, Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Комітет визначився і з вимогами до директора Бюро економічної безпеки. Їм може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну та/або вищу економічну освіту, зі стажем роботи за фахом не менше 10 років і досвідом на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах і організаціях не менше 5 років.

Комітет не підтримав пропозицію про створення в структурі нового органу Центру компетенції або тренінгового центру, а також обов’язкове проходження поліграфа для охочих працювати в БЕБ.

Крім того, пропонується виключити функції розслідування економічних злочинів з компетенції Служби безпеки України, але залишити за СБУ можливість проводити контррозвідувальну діяльність у сфері економіки.

Як відомо, 3 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким створюється Бюро економічної безпеки, що буде здійснювати заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування і використання фінансових ресурсів держави.

Нагадаємо, Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №1109, який відносить мікрокредити розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис. грн) та строком до одного місяця до споживчих кредитів. Відтепер фінустанови розкриватимуть інформацію про повну процентну ставку та витрати клієнта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram