Новини
16 Вересня 2020
782

Верховна Рада обмежила розмір штрафів за мікрокредитами

Фінустанови відтепер розкриватимуть інформацію про повну процентну ставку та витрати клієнта

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт №1109, який відносить мікрокредити – розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис. грн) та строком до одного місяця – до споживчих кредитів.

Після вступу закону в дію на такі кредити поширюватимуться вимоги закону “Про споживче кредитування” про розкриття повної вартості кредиту та права споживачів на отримання всієї необхідної інформації, про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

“Нагадаємо, що сьогодні середній “чек” одного кредиту у фінкомпаній – це 3 711 грн, а середній строк – до одного місяця”, – наголосили у НБУ.

І додали, що відтепер фінустанови повинні будуть вказувати повну процентну ставку за мікрокредитами. “Законодавство вимагає від фінансових установ розкривати повну процентну ставку за мікрокредитом, повні витрати клієнта. Тобто мають піти в минуле кредити “під 0%”, які на ділі перетворюються в кредити під 1700% річних”, – зазначається у повідомленні.

Крім того, фінустановам заборонено нараховувати штрафи та пеню за мікрокредитами понад максимальну планку. Як зазначили в НБУ, саме штрафи у випадку прострочки сьогодні можуть подвоїти-потроїти чи навіть збільшити борг у десять разів. “Відтепер буде максимальна планка – штраф не може перевищувати подвійну суму кредиту”, – йдеться у повідомленні.

До того ж у випадку, якщо клієнт порушуватиме умови договору про мікрокредит, фінустанова не має права підвищувати ставку. “Фінансові установи сьогодні, на жаль, цим зловживають – автоматично збільшують ставку з першого ж дня прострочки додатково до нарахування штрафів. Відтепер ставка за мікрокредитом не може змінюватися у гіршу для клієнта сторону”, – наголосили у Нацбаку.

Раніше Investory News писали, що на кредити для бізнесу Верховна Рада спрямувала 5 мільярдів гривень. Банки видаватимуть кошти тільки якісним позичальникам, які мають бізнес-план і бачення розвитку власної справи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram