Новини
18 Січня 2021
846

Глава Samsung отримав 2,5 роки в’язниці у справі про хабарництво

Корупційний скандал пов’язаний з колишнім президентом Південної Кореї Пак Кін Хе

Фото: Reuters

Суд у Південній Кореї засудив главу і спадкоємця бізнесу Samsung Group Лі Чже Єна до 2,5 років позбавлення волі, повідомляє Reuters. Його визнали винним у хабарництві та розтраті коштів на суму близько 8,7 млрд вон ($7,8 млн) у зв’язку зі скандалом, в результаті якого була усунута перша жінка-президент країни Пак Кін Хе.

Також Лі Чже Єн запропонував або обіцяв чиновникам 41 млрд вон ($38 млн) за те, щоб держава дозволила злиття Samsung C & T і Cheil Industries на потрібних йому умовах. Однак через рік суд замінив вирок фактичному главі Samsung Group на умовний, і він вийшов на свободу.

За інформацією РБК, 2019 року суд відправив справу Лі Чже Єна на повторний розгляд у нижчу інстанцію. Нинішнє рішення суду передбачає, що Лі повернеться до в’язниці, але рік, який він уже відсидів у в’язниці, буде йому зараховано в призначений термін ув’язнення.

Корупційний скандал, як згадувалося, пов’язаний з колишнім президентом Південної Кореї Пак Кін Хе. Її близька подруга Чхве Сун Сіль, користуючись дружбою з президентом, вимагала гроші у великих корпорацій, зокрема у Samsung і Lotte.

Наприкінці 2016 року Пак Кін Хе оголосила імпічмент, а у квітні висунули звинувачення. Чхве Сун Сіль в лютому 2018 року засудили до 20 років ув’язнення. Експрезидент отримала 25 років позбавлення волі та штраф $17,8 млн за розголошення держтаємниці, вимагання, зловживання владою та отримання хабарів.

У вересні 2020 року прокуратура висунула Лі Чже Єну звинувачення у справі про злиття корпорацій Cheil Industries і Samsung C & T у 2015 році. В результаті угоди Лі Чже Єн отримав одноосібний контроль над конгломератом.

Його і ще десять нинішніх і колишніх високопоставлених співробітників корпорації звинувачують у маніпуляціях з акціями, порушення законів, що регулюють операції на фондовому ринку, порушення правил аудиту та махінаціях з бухгалтерією.

Захист Лі Чже Єна ці звинувачення спростував, назвавши висновок прокуратури несправедливим. Адвокати також повідомили, що обвинувачені будуть “сумлінно брати участь” у судовому розгляді. За версією слідства, топменеджери Samsung незаконно передали права керування конгломератом Лі Чже Єну від його батька і формального глави корпорації Лі Гон Хі, який з 2014 року прикутий до ліжка і не з’являється на публіці. 25 жовтня 2020 року він помер.

У нього залишилися вдова і троє дітей — син Лі Чже Єн, фактично керівник Samsung останні п’ять років, а також дві дочки Лі Буджін і Лі Со Хен. В цілому Лі залишив після себе активи на 18 трлн вон (близько $15,6 млрд).

Як повідомляв Yonhap з посиланням на експертів у сфері оподаткування, спадкоємцям належить виплатити близько 10 трлн вон ($8,87 млрд) податків на спадщину тільки за акції.

При цьому сім’я глави Samsung може виплачувати податки протягом декількох років: законодавство Південної Кореї передбачає розстрочку платежів на термін п’ять років і більше. Раніше такою можливістю скористалися спадкоємці глави LG Group Ку Бон-Му, який помер 2018 року.

Нагадаємо, Samsung за підсумками третього кварталу 2020 року повернула собі звання лідера світового ринку смартфонів та очолила ринок смартфонів США, змістивши Apple на друге місце.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram