Новини
22 Липня 2020
1 045

За період пандемії плодоовочевий експорт України знизився майже на 45%

64% виторгу забезпечували три групи товарів: волоський горіх, заморожені ягоди і фрукти та свіжі яблука

За лютий-червень 2020 року український плодоовочевий експорт обвалився на 43%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляють аналітики EastFruit.

Зазначається, що за цей період виторг України від експорту овочів і фруктів знизився до $58,5 млн. Роком раніше експортний виторг плодоовочевого сектора України становив $101,3 млн.

У зазначений період 64% усього експортного виторгу становили три групи товарів: волоський горіх, заморожені ягоди і фрукти та свіжі яблука.

“На ці товарні позиції минулого року припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту. Відповідно, падіння експорту за ключовими експортними групами стало найбільш істотним – виторг від їх експорту знизився рівно у півтора раза, у порівнянні з аналогічним показником минулого року”, – йдеться у повідомленні.

За період з лютого по червень 2020 року саме в експорті яблук Україна втратила найбільшу частину експортного виторгу проти 2019 року – близько $26,6 млн.

На другому місці за обсягом зниження експортного виторгу за даний період був волоський горіх – зниження виторгу експортерів від постачання волоського горіха за кордон склали $9,4 млн або 36%.

Найменш значним протягом лютого-червня було зниження експорту заморожених ягід і фруктів – $1,5 млн або 10%. “Головною причиною стало зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипту та Марокко. Це негативно позначилося на цінах, але загальний попит на заморожену ягоду продовжував залишатися досить високим, а зниження продажів у сегменті HoReCa було майже повністю компенсовано зростанням роздрібних продажів”, – зазначили у компанії.

Раніше Investory News писали, що Україна є одним із найбільших виробників овочів і фруктів у Східній Європі, й посідає третє місце з виробництва яблук у регіоні, після Польщі та Росії, а також входить у трійку світових виробників черешень та смородини.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram