Бiзнес
18 Серпня 2020
1 986

Врятувати мистецтво: Як мілленіали підтримали найбільші аукціонні будинки у часи коронакризи

Молоді поціновувачі Sotheby’s і Christie’s з цікавістю залучалися до “прекрасного” ще до початку пандемії

Через пандемію більшість аукціонів цього року було перенесено на липень, у зв’язку з чим цей місяць було також включено у традиційний звіт за півріччя, повідомляють Відомості.

У результаті, за перші сім місяців 2020 року загальні продажі Sotheby’s знизилися на 25,3%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до $2,5 млрд. З цієї суми $1,9 млрд (зниження на 30%) припало на традиційні аукціони й онлайн-продажі, ще $575 млн принесли приватні продажі.

Аукціонний будинок Christie’s за той же період зумів продати на своїх традиційних аукціонах і в онлайні лоти на загальну суму $1,4 млрд, що на 50% менше, ніж за перші сім місяців 2019 року. А от результати приватних продажів Christie’s представить у кінці року.

Перейшли в онлайн

Представники Sotheby’s особливо підкреслюють, що через пандемію аукціонний будинок був змушений проводити більшість заходів у мережі, тому відповідний обсяг продажів виріс аж на 540% до $285 млн.

Загальний обсяг онлайн-продажів Sotheby’s (зроблені через інтернет фінальні ставки в традиційних аукціонах і продажі на онлайн-заходах) за весь минулий рік склав $250 млн, з яких на $80 млн становили заходи, що проводилися тільки у мережі.

Середня вартість купівлі в онлайні зросла з минулого року більш ніж у 2 рази й склала $20 тисяч.

За інформацією Sotheby’s, великі колекціонери навесні практично не брали участі в торгах і проявили активність тільки на початку літа.

Понад 30% учасників торгів цього року вперше користувалися послугами аукціонного будинку, причому кожен п’ятий з них був жителем однієї з країн Азії. Цікаво, що продажі в Азію були ключовим стимулом продажів Sotheby’s: за перші сім місяців 2020 року в регіон було продано лотів на $450 млн.

Змінили аудиторію

Понад 30% учасників торгів у 2020 році склали люди віком до 40 років, які проявляли інтерес до всіх лотів – від предметів сучасного мистецтва до годинників і вина.

“Ми поступово знайомимося з аудиторією, яка не чекає, допоки у поштову скриньку покладуть товстий каталог”, – заявив The Wall Street Journal генеральний директор Sotheby’s Чарльз Стюарт.

Учасників торгів 1980-1990-х років народження цікавлять такі незвичайні для заснованих у XVIII столітті аукціонних будинків лоти, як, наприклад, кросівки баскетболіста Майкла Джордана.

Пара Nike Air Jordan 1 випуску 1985 року з автографом була продана на Sotheby’s у травні за $560 тисяч (організатори розраховували отримати $150 тисяч).

Аукціонні будинки намагаються зрозуміти переваги нової для себе молодої аудиторії. За даними страхової компанії Hiscox, 79% колекціонерів у віці до 35 років відкривають для себе нові імена в мистецтві у соцмережах. Вони також вважають за краще у ході аукціону користуватися додатками, а не живими консультаціями фахівців.

А за даними сайту artsy.net, мілленіали, у порівнянні з іншими віковими групами, удвічі схильніші розглядати твори мистецтва скоріше не як предмети колекціонування, а як інструмент інвестицій.

Молодих поціновувачів мистецтва Sotheby’s і Christie’s почали залучати ще до початку пандемії. Наприклад, Sotheby’s минулого року довірив оформлення виставки творів старих майстрів барабанщику популярної у мілленіалів інді-рок-групи The Strokes Фабріціо Моретті.

А у 2018 році подібна виставка пройшла в бутику Вікторії Бекхем (Posh Spice) у Лондоні. Christie’s співпрацював з компанією Supreme, яка випускає скейтборд і молодіжний одяг.

Про історію створення найвідоміших аукціонних домів світу можна прочитати в матеріалі Investory News “Christie’s vs Sothbey’s: Конкуренти чи партнери”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram