Новини
12 Січня 2023
406

Розквіт ринку ПК часів пандемії завершився

Минулого кварталу продажі обвалилися на рекордні 28,1%

Бум на ринку ПК, котрий був викликаний пандемією COVID-19, добіг кінця, про що свідчить останній звіт International Data Corporation про глобальний стан справ, повідомляє Techspot.

Світове постачання ПК скоротилося до 67,2 млн одиниць у четвертому кварталі 2022 року. Це на 28,1% менше, ніж за той самий період 2021 року — кількість можна порівняти з четвертим кварталом 2018 року, коли Intel зазнавала труднощів із постачанням процесорів.

Lenovo лідирувала в четвертому кварталі, поставивши 15,5 млн ПК, за нею слідує HP з 13,2 млн. Dell посіла третє місце з 10,8 млн систем, відвантажених за святковий квартал, у той час, як Apple продала 7,5 млн комп’ютерів Mac за той самий період. Усі вони показали негативну динаміку, якщо порівняти із четвертим кварталом 2021 року.

Всього за рік було відвантажено 292,3 млн пристроїв, що значно перевищує рівень до пандемії. Проте є підстави для занепокоєння — IDC зазначає, що багато користувачів мають відносно нові ПК, які не вимагатимуть заміни у найближчому майбутньому, а світова економіка знаходиться не у кращій формі.

Як зазначила компанія Adobe у своєму недавньому аналізі святкових покупок, у четвертому кварталі ритейлери звернулися до знижок для стимуляції попиту. Індустрія ПК не була застрахована, оскільки середні продажні ціни (ASP) кількома каналами впали в надії на реалізацію надлишкових запасів.

Менеджер із досліджень IDC Джитеш Убрані констатував, що попри зусилля управління запасами залишиться ключовою проблемою найближчі квартали та продовжуватиме впливати на ціни.

Згідно з висновками дослідницької фірми, загальний консенсус полягає у тому, що сегменти ринку ПК можуть повернутися до зростання до кінця 2023 року, а ширше відновлення ринку настане приблизно 2024 року.

Нагадаємо, Dell планує позбутися китайських чипів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram