Новини
9 Вересня 2021
609

В Україні підвищили розмір грошового переказу, який підлягає фінмоніторингу

Законопроєкт підтримали 315 народних депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила за основу і в цілому законопроєкт №5559, який уточнює суму грошового переказу, що підлягає первинному фінансовому моніторингу, до понад 5 тис. грн, пише Укрінформ.

За такі поправки до закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, проголосували 315 народних депутатів при необхідних 226 голосах.

“Законопроєктом пропонується внести зміни до пункту 8 ч. 18 ст. 14 Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення”, якими передбачити застосування заходів фінансового моніторингу в разі переведення коштів готівкою в межах України в сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень”, — йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що реалізація закону створить комфортні умови як для відправників відповідної готівки переказів, так і банківських і фінансових установ, які їх технологічно забезпечують.

Автор в пояснювальній записці нагадує, що наприкінці 2019 року Верховною Радою був ухвалений закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення” (№ 361-IX).

Ним передбачено, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України в сумі, менше ніж 5 тис. грн, і відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, які в сумі перевищують 5 тис. грн.

Так, обмеження застосовується при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тис. грн або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку (раніше це було необов’язково).

Таким чином, фінансовий моніторинг станом на сьогодні не поширюється на переказ на суму 4999 грн, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тис. грн вже підлягає заходам фінансового моніторингу.

Цей факт призводить до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми в зазначеному розмірі 4999 грн і, відповідно, не мають змоги здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5 тис. грн, а також банків і фінансових установ, які змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі обсягом 1 грн з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Нагадаємо, обсяг приватних грошових переказів традиційними та неформальними каналами в Україні з-за кордону у першому півріччі 2021 року становив $6,21 млрд (в еквіваленті), що на 15,9% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram