Бiзнес
4 Листопада 2019
1 423

Реінкарнація дермантину: Завдяки чому у світі зростає попит на штучну шкіру

За ринок змагаються хімічні гіганти та стартапи, що прагнуть змінити світ

Нещодавно в американській Каліфорнії повністю заборонили виробництво і продаж натурального хутра. І хоча заборона почне повноцінно діяти лише з 2023 року, щоб виробники та продавці могли збути товар, цю новину гаряче обговорюють і зоозахисники, і бізнес. Проте, паралельно у світі посилюється ще один тренд — на синтетичну шкіру, яка поступово відвойовує позиції у натуральної. І тут цифри говорять самі за себе.

Investory News дізналися, яке майбутнє пророкують ринку штучної шкіри та завдяки кому цей матеріал з’являється у колекціях знаних світових брендів.

Ринок на мільярди

Власне, матеріал, про який йдеться, називають по-різному: штучна шкіра, синтетична шкіра, веганська шкіра (цей термін особливо полюбляють екоактивісти та зоозахисники). На пострадянському просторі також зустрічаються назви екошкіра, шкірозамінник та дермантин.

Але найчастіше йдеться про штучні матеріали з поліуретану, полівінілхлориду (ПВХ) або ж біологічних речовин, що виглядом та властивостями нагадують натуральну шкіру. Об’єднує їх одне — задля виробництва не доводилося вирощувати та вбивати тварин.


•••

У 2025 році глобальний ринок штучної шкіри, за оцінками експертів, має збільшитися до $85 млрд

•••


Хай там як, за даними дослідження компанії MarketsandMarkets, у 2015-му глобальний ринок штучної шкіри оцінювався у $22,13 млрд. І, як прогнозували експерти, до 2021 року він має збільшитися до $33,54 млрд, зростаючи в середньому на 7,2% щороку.

До схожих висновків прийшли й у компанії Grand View Research, випустивши глобальний звіт про стан індустрії. У ньому йдеться, що у 2017 році світовий ринок оцінювався у $25,61 млрд. А вже у 2025-му його розмір досягне $85 млрд, за умови середньорічного темпу зростання у 7,4%.

При цьому всі ці мільярди доларів зосереджені як у розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. І, як підкреслюють у Grand View Research, величезну роль у збільшенні попиту на штучну шкіру гратимуть ринки Китаю, Індії, Бразилії, Малайзії, Таїланду та В’єтнаму, а особливо, взуттєва промисловість цих країн.

Світовий ринок фрагментований, і поріг входу у цю галузь досить високий. Серед його лідерів такі виробники матеріалів як Kuraray Mitsubishi Chemicals, Hanwa Chemical, Alfatex Italia, Yantai Wanhua Group, DuPont Tate & Lyle Bio Products, Mayur Uniquoters Limited. І, як підкреслюють автори досліджень, зростатиме індустрія в основному завдяки виробникам та покупцям взуття.

Сьогодні штучна шкіра використовується не лише для пошиття одягу, взуття та аксесуарів, а й в автомобільній, меблевій та інших промисловостях. Проте саме взуттєвий сегмент протягом останніх кількох років зростає найбільше.

На думку експертів Grand View Research, ця тенденція посилюватиметься здебільшого через зростання економіки та доходів у країнах, що розвиваються. Ще одним незвичайним драйвером будуть зміни клімату у різних регіонах планети, через які тамтешнім жителям доведеться купувати по кілька різних видів взуття.

До чого тут вегани

Штучна шкіра популярна у тому числі й тому, що вона значно дешевша за натуральну. З цієї причини, зокрема, замінники природного матеріалу дедалі ширше використовуються у виробництві меблів. А от зі взуттям та одягом все дещо цікавіше: крім економічного фактора існує ще й екологічний. Принаймні, у Європі та США збільшення попиту на синтетичну шкіру диктують ще й люди, що турбуються про тварин та довкілля.


•••

У 2019 році пропозиція товарів позначених як “веганські”, зросла на 52%

•••


Як свідчить дослідження 40 ТОП-ритейлерів від компанії EDITED, опубліковане на початку 2019 року, виробники прислухаються до тренду на екопродукцію. Так, у порівнянні з минулим роком пропозиція товарів позначених як “веганські”, зросла на 52%. Загалом, основними ринками, що дружні до веганів, вважаються Німеччина, Велика Британія та США. За рік приріст на американському ринку склав 11%, на британському — на 75%, а на німецькому — 131%. І водночас, 73% всього “веганського” асортименту припадає на взуття.

На хвилі популярності дружніх до тварин матеріалів, відомі світові бренди почали створювати колекції виробів з синтетичної шкіри. Наприклад, такий хід зробили Lulu’s, Free People та Steve Madden, що презентував “екологічну” версію своїх легендарних черевиків 1460. А бренд Stella McCartney взагалі перейшов на веганські замінники.

Бренд Stella McCartney давно перейшов на веганські замінники

До тренду приєдналися й Adidas, що випустив надпопулярну лімітовану партію кросівок з переробленого пластику, виловленого з океану, та Hugo Boss з продуктами, зробленими з інноваційного замінника шкіри від британського стартапу Ananas Anam.

Подвоїла свій “веганський” асортимент і компанія Marks & Spencer, вивівши на ринок цілу лінійку взуття зі штучної шкіри. Серед інших відомих брендів, що розширили асортимент за рахунок ненатуральної шкіри та інших екозамінників — Native Shoes, LVMH, Furla, Michael Kors.

Крім фешн-ритейлу, у бік синтетичної шкіри деталі пильніше дивиться й автомобільна промисловість. В першу чергу, це провідні “зелені” виробники електрокарів на кшталт Tesla, або лідери індустрії як от Land Rover, що пропонують покупцям авто з “екологічним” салоном. Хоча, якщо не брати до уваги піар-акції, інтер’єри зі штучної шкіри вже довгий час роблять й виробники більш бюджетних марок авто.

Проте скоро на ринку може з’явитися ще один сильний сегмент, що до цього часу перебував у тіні.

Стартапи не відстають від тренду

Попри те, що для виробництва штучної шкіри не потрібно забивати тварин, навколо її екологічності все ще точаться дискусії. Адже замінники натурального матеріалу з ПВХ чи поліуретану — це все ж продукт хімічної промисловості, яку важко назвати дружньою до природи. Власне, тому поступово розширюється сегмент так званої біоштучної шкіри, яку виробляють здебільшого з відходів сільського господарства, грибів чи дріжджів. І на цьому полі “грають” здебільшого молоді технологічні стартапи.

Американський біоінженерний стартап Modern Meadow придумав технологію виробництва штучної шкіри з дріжджів

Один з найвідоміших проєктів з цієї галузі — американський біоінженерний стартап Modern Meadow, що придумав технологію виробництва штучної шкіри з дріжджів. На сьогодні компанія зібрала понад $53 млн інвестицій у чотирьох раундах, а серед її інвесторів – Sequoia Capital, Temasek Holdings, Evonik Venture Capital та інші фонди. Замінник від Modern Meadow виробляється на основі колагену, отриманого зі спеціальної культури дріжджів. Очікується, що цей матеріал буде дуже схожий на натуральну шкіру і коштуватиме приблизно стільки ж. Проте на сьогодні компанія ще не має промислового виробництва і випустила лише кілька демонстраційних зразків свого революційного матеріалу.

Дещо далі просунувся британський стартап Ananas Anam, заснований у 2013 році. Компанія, що вже проводила партнерство з Hugo Boss та кількома іншими брендами, розробила власний замінник шкіри на рослинній основі під назвою Piñatex. Роблять його з листя ананасів, тобто відходів ананасових плантацій на Філіппінах, та кількох допоміжних речовин. У планах компанії — біорозчинна версія матеріалу та подальша експансія.

Італійський стартап VEGE для виробництва свого замінника компанія використовує побічний продукт виноробства — виноградний шрот, шкірки, стебла, кісточки, що залишаються після переробки винограду

Перетворювати сільськогосподарські відходи на штучну шкіру вирішив й італійський стартап VEGEA, заснований у 2014 році. Зокрема, для виробництва свого замінника компанія використовує побічний продукт виноробства — виноградний шрот, шкірки, стебла, кісточки, що залишаються після переробки винограду. Свою продукцію стартап називає “винною шкірою”, та просуває у партнерстві з відомими брендами. Наприклад, влітку цього року компанія Bentley презентувала концепт авто Bentley EXP 100 GT, інтер’єр якого виконано зі шкіри VEGEA.

Інтер’єр авто Bentley EXP 100 GT виконано зі шкіри VEGEA

Крім винограду та ананасів, для виробництва штучної шкіри використовують яблука та інші рослинні матеріали. Наприклад, данський стартап The Apple Girl придумав яблучну біошкіру, біорозчинний матеріал, що може мати будь-яку товщину та пластичність. І він, власне, також виготовляється з відходів яблучного виробництва.

Ще один переробник відходів — американська компанія Natural Fiber Welding вигадала штучну шкіру з волокон конопель, корку та натуральних олій.

Власне, всі згадані стартапи та їхніх численних колег об’єднує те, що до повноцінного комерційного використання того чи іншого різновиду штучної шкіри на рослинній основі ще досить далеко. Так що наразі індустрію рухають здебільшого більш традиційні хімічні гіганти, які й отримуватимуть значну частку доходів, допоки інноваційні технології нарощуватимуть оберти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram