Новини
10 Вересня 2019
1 004

По вуха у боргах: ФОП заборгували податковій близько 6 млрд грн

Однак більшість підприємців про це навіть й не здогадуються

За останній рік податковий борг українських підприємців перед державою виріс на 1 млрд грн. Й на сьогодні він складає близько 6 млрд грн, про це повідомляє Opendatabot з посиланням на відкриті дані.

Зазначається, що в середньому ця цифра зростає на 700 млн щороку. “Так у 2017 році загальна сума боргу склала 3,6 млрд грн, у 2018 – 4,1 млрд”, – йдеться у повідомленні.

На думку співзасновника та головного виконавчого директора сервісу Олексія Іванкіна, причина в тому, що багато ФОП навіть не знають, що у них утворилися борги. “Тому що ДФС їх про це не інформує. Відповідно, розміри боргів тільки ростуть”, – зазначив він.

І додав, що наразі далеко не всі ФОП користуються “Електронним кабінетом платника податків”, а це на сьогодні єдиний інструмент, в якому кожен підприємець може дізнатися про стан розрахунків з бюджетом.

“Податкова може повідомити підприємця про заборгованість офіційним листом (як правило, на традиційну пошту), але на той час воно вже буде супроводжуватися штрафами і не факт, що дійде до підприємця”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією Opendatabot, близько 35 тис. ФОП неможливо ідентифікувати, оскільки в держреєстрах відсутні їх реєстраційні адреси. “Відповідно, попередити їх про наявність боргу неможливо”, – зазначають у компанії.

Раніше Investory News писали, що останнім часом переважні більшість скарг від підприємців надходить щодо податкових питань, дій правоохоронних органів, держрегуляторів й органів місцевого самоврядування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram