Новини
12 Квітня 2019
951

Податки та правоохоронці: На що найчастіше скаржиться бізнес

За 4 роки роботи Ради бізнес-омбудсмена українським компаніям повернено понад 13,3 млрд грн

Минулого року українські підприємці надіслали 1792 скарги до Ради бізнес-омбудсмена (РБО). З них 1439 справ закрито. Це відповідно на 9% та 34% більше, порівняно з 2017 роком, йдеться у звіті організації.

Переважну більшість скарг становили податкові питання – 61%, дії правоохоронних органів – 14%, держрегуляторів – 7%, та органів місцевого самоврядування – 4%.

При цьому найбільше скарг (85%) від українських компаній надходила з Києва – 36%, а найменше – з Одеської області (7%).

“У цих чотирьох групах помічена тенденція до зниження кількості звернень щодо дій державних регуляторів та органів місцевого самоврядування. Також суттєве скорочення скарг щодо відшкодування ПДВ та діяльності Служби безпеки України”, – йдеться у повідомленні.

При цьому суттєво збільшилася кількість скарг щодо необгрунтованого донарахування та штрафів в результаті податкових перевірок.

“Також було багато претензій до діяльності Національної поліції та Генеральної прокуратури”, – зазначають у РБО.

Представники малого та середнього бізнесу у загальному обсязі скаржників становлять 73%. Найактивнішими галузями стали: оптова торгівля (29%), промислове виробництво (13%), сільське господарство (10%), нерухомість (9%) та приватні підприємці (7%).

Як зазначають у РБО, протягом 2015-2018 років з 2185 рекомендацій, що були надані державним органам виконано 94%.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, за 4 роки роботи РБО від підприємців отримано понад 5 тис. скарг на неправомірні дії державних органів та закрито близько 3 тис. справ.

“Рада допомогла компаніям повернути понад 13,3 млрд грн, припинити сотні випадків зловживань з боку держорганів, закрити десятки незаконних кримінальних проваджень, отримати ліцензії та дозволи”, – підсумував Альгірдас Шемета.

Раніше Investory News повідомляли, що бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета в травні залишить свою посаду. З новим керівником Офісу уряд обіцяє визначитись вже в квітні.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram